„Haideţi să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi , nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte, pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare pur şi simplu marea maşină a manipulării. Şi de ce spun asta? Mi se impută faptul că am făcut presiuni asupra judecătorilor, că datorită împrejurării i-am rugat ca în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motiat hotărârile restante. Subliniez, hotărârile restante. De ce spun că este o manipulare. Dumneavoastră cunoaşteţi că la data de 1 martie, a fost analizat în cadrul CSM candidatura fostului preşedinte al Secţiei Penale pntru a fi renvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care CSM a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat Inspecţia Judiciară pentru redactarea hotărârilor restante. Să înţeleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?", a declarat Cristina Tarcea, marţi dimineaţă, la sediul CSM.
Şefa instanţei supreme a susținut că un al doilea argument pentru solicitarea ca judecătorii să redacteze motivările restante până la data de 1 septembrie se referă la faptul că şi Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să prezinte situaţia hotărârilor restante.
„Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu", a completat Cristina Tarcea.
Întrebată dacă este o ţintă pentru ministrul Justiţiei, Cristina Tarcea a răspuns ironic: „Nu cred că domnul ministru al Justiţiei se coboară până la nivelul meu. Sub nicio formă. Nu ştiu eu cât poate unul sau altul să înţeleagă. Intenţia mea a fost una singură, să-mi exprim cu sinceritate crezul că întotdeauna factorul politic trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească. Dacă asta înseamnă a face politică, ei bine, fac politică", a conchis preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Citește și: Șefa Curții Supreme: Până în septembrie să motiveze condamnările. Inclusiv a lui Dragnea
Toader: Tarcea nu ne-a spus în ce epocă a fost de bună credinţă
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, cu referire la afirmaţiile Cristinei Tarcea, care a acuzat decizia în cazul revocării Codruţei Kovesi ca fiind una politizată, că preşedintele instanţei supreme i-a transmis, cu alte cuvinte, că ar fi trebuit să tacă şi să meargă mai departe.
„Poate că tema aceasta (declaraţiile Cristinei Tarcea -n.r.) chiar în Consiliul Superior al Magistraturii, nu ştiu. Doamna Tarcea ne-a spus că a fost de bună credinţă, dar nu ne-a spus în ce perioadă, în ce epocă a fost de bună credinţă. Doamna Tarcea n-a spus că raportul meu şi motivele pentru care am declanşat procedura nu este întemeiat, nu este adevărat, nu sunt motive. N-a spus că decizia CCR nu este fundamentată, nu este motivată, nu e temeinică, n-a spus că decizia CCR nu trebuie respectată. Ce a spus? Că eu ca ministru nu trebuia să declanşez procedura. Prin urmare, mi-a transmis, cu alte cuvinte, în lectura mea, un fel de «lasă că merge aşa». Repet, nu că raportul nu e corct, fundamentat, nu că nu sunt motive de declanşare, nu că decizia nu trebuie respectată, dar că trebuia să tac din gură, să spun probabil că e bine şi să mergem mai departe, probabil. Adică dumneavoastră nu vă daţi seama că din conţinutul acela un judecător face aprecieri cu privire la o decizie a Curţii Constituţionale, la o activitate a unui ministru, independent el, dar membru al Guvern. Concluzia e simplă", a declarat Tudorel Toader.