Mită și abuz în serviciu, la Termoficare Brașov. Directorul și directorul adjunct, arestați

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.05.2023 - 17:05
Marin Ionuţ Mircea, director SPLT Brașov - Foto: bizbrasov.ro

Directorii Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Braşov au fost reţinuţi de procurorii DNA şi ulterior arestaţi preventiv într-un dosar de corupţie care vizează atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţii publice.

SHARE

Conform DNA, Marin Ionuţ Mircea, la data faptelor şi în prezent director al SPLT Braşov, este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată (cinci acte materiale), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, în formă continuată (două infracţiuni), trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

De asemenea, Corboş Gheorghe, la data faptelor şi în prezent director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Citește și: O mega afacere de tip „investment fraud”, destructurată și în România. Prejudiciul, uriaș: 89 mil. €

În acelaşi dosar au fost reţinuţi administratorul unei firme, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în formă continuată, şi administratorul de fapt al unei societăţi comerciale, cercetat pentru dare de mită în formă continuată.

Totodată, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata Mesaroş Mihaela-Elena, la data faptei şi în prezent şef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Achiziții directe și licitații aranjate. Prejudiciu de 1.167.038 lei

"În perioada iunie - noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea, în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov şi în înţelegere cu inculpatul Corboş Gheorghe în calitate de director adjunct al aceluiaşi serviciu, ar fi dispus şi coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziţie directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câştigarea mai multor contracte de lucrări şi servicii de către societăţile comerciale implicate în cauză", arată anchetatorii.

Procedurile de achiziţii publice ar fi urmărit contractarea următoarelor lucrări: reparaţie curente - manoperă şi materiale aferente la Obiectiv SPLT; revizii centrale termice, puncte termice (CT, PT); întreţinere terase acoperiş, servicii de mentenanţă / reparaţii instalaţii electrice; hidroizolaţii şi reparaţii la două puncte centrale termice.

Citește și: Polițistul Alupului și-a stricat cariera pentru 200 € pe care scria "mită". E în arest la domiciliu

Referitor la atribuirea contractului "Lucrări revizii CT, PT", inculpata Mesaroş Mihaela-Elena având cunoştinţă despre înţelegerea frauduloasă dintre cei doi directori ai SPLT şi administratorul uneia dintre societăţile comerciale, i-ar fi ajutat pe aceştia prin redactarea unei adrese în numele societăţii comerciale ce conţinea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv, precizează DNA.

Astfel, cei doi directori ai serviciului ar fi cauzat prejudicierea bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Braşov cu suma totală de 1.167.038 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru societăţile menţionate, menţionează comunicatul DNA.

"În aceeaşi perioadă, inculpaţii Marin Ionuţ Mircea şi Corbos Gheorghe, i-ar fi furnizat inculpatului persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, informaţii confidenţiale referitoare la procedurile de achiziţie directă ce urmau a se desfăşura (informaţii vizând tipul lucrării, valoarea, locaţia), în scopul atribuirii nelegale a contractelor către societăţile pe care acesta le administra în fapt", precizează anchetatorii.

Potrivit acestora, în perioada iunie - noiembrie 2022, Marin Ionuţ Mircea ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale: foloase necuvenite constând într-un autoturism marca VW Touareg, evaluat la suma de cel puţin 25.500 euro, ce ar fi fost dat spre folosire de către unul dintre reprezentanţii societăţii comerciale, autoturism care ar fi folosit şi în prezent de inculpatul Marin Ionuţ Mircea; mai multe panouri solare/ fotovoltaice pentru a fi montate la locuinţa acestuia; o trotinetă electrică; alimentarea autoturismului VW Touareg cu combustibilul necesar parcurgerii rutei Braşov - Istanbul şi retur; transportarea gratuită a mai multor obiecte voluminoase cu un autovehicul al societăţii comerciale.

"Toate aceste bunuri şi servicii ar fi fost pretinse şi primite de inculpatul Marin Ionuţ Mircea în legătură cu derularea unui contract încheiat între S.P.L.T. Braşov şi respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 şi a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.159,66 lei", arată sursa citată.

Totodată, în perioada iunie - decembrie 2022, acelaşi inculpat ar fi pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale un autoturism marca Dodge RAM, evaluat la suma de 48.500 euro, precum şi plată prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, în data de 02.12.2022, a unor bunuri achiziţionate prin licitaţie de către inculpat de la o societate comercială din oraşul Stuttgart, Germania, pentru câştigarea şi desfăşurarea în bune condiţii a contractelor de lucrări enumerate anterior.

"În data de 01 iulie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea i-ar fi promis unei persoane fizice că va interveni pe lângă preşedintele clubului de fotbal FC Braşov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcţionar vamal din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Braşov, asupra căruia pretindea că are influenţă, pentru ca acest funcţionar să urgenteze eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare şi identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către Marin Ionuţ Mircea a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii", se mai spune în comunicat.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Cele patru persoane reţinute au fost prezentate judecătorilor Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Braşov a admis propunerea procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă a celor patru.

Faţă de Mesaroş Mihaela Elena, DNA a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te