Comisia Iordache continuă dezbaterile asupra ordonanței care modifică legile Justiţiei

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.11.2018 - 13:02
Comisia Iordache continuă să modifice legile justiției. Foto Inquam Photos/George Călin

Comisia pentru legile Justiţiei continuă, luni, dezbatererea amendamentelor la OUG 92 care modifică legile Justiţiei.

SHARE

Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache, deputat PSD, a admis, miercurea trecută, introducerea în OUG 92 a unui amendament care se referă la articolul 65 din legea de modificare a statutului magistraţilor.
Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie „în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".
Amendamentul a fost susţinut de PSD, ALDE şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), potrivit News.ro

Un alt amendament adoptat se referă la promovarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).
„Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop", prevede textul aprobat de comisia parlamentară.
La propunerea Forumului Judecătorilor a fost introdus în OUG 92 un amendament care prevede că "Trecerea în rezerva sau în retragere a judecătorilor şi procurorilor militari, inclusiv ca urmare a pensionării, se face în condiţiile legii, după eliberarea din funcţie de către Preşedintele României".
Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că prin respectiva OUG dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public.
La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigaţi magistraţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.