Bărbat rănit în timpul protestului din 10 august, despre clasarea dosarului: Voi merge la CEDO

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 08.03.2021 - 22:37
Primul proces la CEDO privind reprimarea protestului din 10 august/FOTO: Inquam Photos/George Călin

Un bărbat rănit în timpul protestului din 10 august 2018, reprimat violent de Jandarmerie, va da în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Doru Oprea spune că este indignat de decizia Tribunalului București, care a clasat definitiv dosarul.

SHARE

Rănit grav la picior de una din grenadele folosite de forțele de ordine care au intervenit în forță în Piața Victoriei, Doru Oprea spune că este indignat de decizia Tribunalului București, care a clasat definitiv dosarul violențelor din 10 august. Într-un interviu acordat RFI, el dezvăluie că, după evenimentele dramatice din vara anului 2018, a decis să emigreze în Franța. „Nu voi mai reveni în țară. România este un capitol închis pentru mine. Cu părere de rău și cu mare jenă, voi da în judecată statul român la CEDO pentru că este ultima soluție”, spune Doru Oprea.

Citește și: Fost deputat AUR, condamnat penal, îndeamnă la nepurtarea măștii, în proteste de stradă

Doru Oprea: De ce acel procuror a clasat dosarul fără să ne audieze? Eu am fost rănit, împușcat cu o grenadă în picior plus gloanțe de cauciuc în gleznă, cu raport IML și patru plângeri penale depuse împotriva unor persoane importante din statul român, ministrul de interne, șeful jandarmeriei, prefectul capitalei plus colonelul în alb, cel care a coordonat trupele speciale. Eu nu înțeleg de ce în trei ani nu am fost audiat niciodată. După ce am depus plângerile am predat la tribunalul militar și blugii găuriți cu grenada, plini de sânge, capacul extras din mine în noapte când am fost operat. Mie mi s-a pus viața în pericol. Medicul mi-a spus că capacul s-a oprit la 2mm de artera femurală. Dacă nu ajungeam mai repede la el puteam să mor. Viața mi-a fost pusă în pericol.

Primul proces la CEDO, după clasarea protestului din 10 august

Reporter: Spuneți că ați depus mai multe plângeri penale. Ați fost grav rănit în evenimentele de atunci. În aceste condiții, luați în considerare să vă adresați Curții Europene a Drepturilor Omului?

Citește și: DOCUMENT Restaurantele și cafenelele, în interior, închise iar în București. Noi restricții

DO: Da, asta e dorința mea. Asta am vorbit și cu avocatul meu. Următorul pas este să merg la DIICOT sau nu știu unde, ca să îmi recuperez toate bunurile pe care le-am lăsat. Sper să le primesc. Să nu îmi zică că sunt probe și că le țin secretizate. Pasul următor este să mă îndrept de urgență către CEDO. O să mă coordonez și cu colegii mei, cu ceilalți de la ONG-uri și mai știu câțiva prieteni care au fost răniți atunci. Unii au picioarele arse. Un coleg are o gaură în pulpa dreaptă. Nu e coleg, e un prieten. Ne știam din piață de la proteste. Noi așa ne ziceam, colegi. Mi-e jenă să dau statul român în judecată la CEDO pentru a cere daune și a mi se face dreptate. Dar este ultima soluție, potrivit RFI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te