Boris Kagarliţki, oponent încă din vremea URSS, inculpat de Rusia lui Putin. Care sunt acuzaţiile

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.07.2023 - 13:34
Boris Kagarliţki, oponent încă din vremea URSS, inculpat - Foto: Wikipedia/Bogomolov.PL/CC BY-SA 3.0

Politologul şi sociologul rus Boris Kagarliţki, care a făcut parte din mişcarea disidentă din fost URSS, a fost inculpat pentru "apeluri publice la terorism", a anunţat miercuri avocatul său, într-un nou episod de represiune împotriva societăţii civile.

SHARE

Kagarliţki, profesor la Şcoala superioară de ştiinţe sociale şi economice din Moscova (cunoscută în rusă ca Şaninka), a fost arestat şi "inculpat pentru apeluri publice la activităţi teroriste, cu folosirea internetului", a declarat avocatul Serghei Erohov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

Miecuri dimineaţă, profilul lui Boris Kagarliţki, care riscă până la şapte ani de închisoare, a dispărut de pe site-ul instituţiei de învăţământ unde predă. Potrivit avocatului Erohov, politologul în vârstă de 64 de ani respinge toate acuzaţiile care i se aduc.

Boris Kagarliţki, oponent încă din vremea URSS, inculpat

Autor a numeroase publicaţii şi studii despre mişcarea politică de stânga din Rusia şi din lume, Kagarliţki "nu a susţinut şi nici nu a justificat vreodată terorismul", a asigurat avocatul său.

"Obiectivul tuturor discursurilor sale este o încercare de a scoate la lumină problemele reale cu care se confruntă statul rus", a insistat el, conform Agerpres.

Potrivit avocatului, ancheta împotriva lui Kagarliţki a fost deschisă de filiala locală a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Republica Komi (nordul îndepărtat al Rusiei), motiv pentru care politologul a fost transferat la Sîktîvkar, capitala regiunii, după arestarea sa.

Citeşte şi: Fulcro, un teatru rusesc, scapă de represiune. Actorii au fugit din Rusia şi acum joacă în Israel

În mai 2022, Kagarliţki a fost declarat "agent al străinătăţii" în Rusia, pe fondul operaţiunii ruse în Ucraina declanşată în februarie acelaşi an.

Această etichetă compromiţătoare complică foarte mult activităţile organizaţiilor şi persoanelor desemnate ca atare.

Kagarliţki "a fost deţinut politic între 1982 şi 1983", potrivit biografiei sale de pe site-ul Şaninka, care a fost retrasă între timp.

Citeşte şi: Anatoly Berezikov, activist antirăzboi rus, mort în custodia Poliţiei. Primise ameninţări cu moartea

De la începutul ofensivei trupelor ruse în Ucraina şi adoptarea unor legi care interzic orice exprimare critică la adresa armatei, autorităţilor, "operaţiunii speciale militare", aşa cum numeşte Moscova invazia în Ucraina, mai multe media independente ruse au fost obligate să-şi suspende activitatea sau să părăsească ţara, iar numeroşi opozanţi au plecat în exil sau au fost închişi.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te