Austria, singura țară care nu vrea România în Schengen. Undă verde din partea Olandei și Suediei

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.12.2022 - 16:54
Austria, singura țară care se mai opune intrării României în Schengen. - Foto: Pexels

Potrivit surselor europene citate de presa croată, Olanda nu se mai opune aderării României în Schengen. Singura țară care este împotriva României rămâne Austria.

SHARE

UPDATE. Parlamentul suedez a votat vineri dimineață pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Votul a avut loc vineri dimineața în Comisia de Afaceri Europene, a anunțat pe Twitter ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

„Opoziția social-democrată a salvat guvernul de dreapta deși acesta este susținut de o coaliție din care fac parte extremiştii, demonstrând astfel încă o dată faptul că influența Partidului Social Democrat în familia social-democrată europeană este reală și în interesul României. Așteptăm ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul țării noastre la zona de liberă circulație. Dar pentru că aderarea la Schengen este un obiectiv național, am intrat şi noi în contact cu aceste formațiuni politice pentru că nu dorim politizarea subiectului şi credem că trebuie să fim uniți pentru interesul României.

Momentul- cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne. La acest moment Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria. Croația are girul tuturor statelor membre”, a declarat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.

-------------------

Ambasadorii statelor membre UE au discutat despre extinderea spațiului Schengen și propunerea ca Croația să intre în Schengen. Potrivit unor surse diplomatice, niciunul nu s-a opus propunerii de admitere a Croației în zona fără controale la frontierele interne.

Citește și: VIDEO Cum „curăță” sistemele ucrainene HIMARS pozițiile armatei ruse. „Nu a mai rămas nimic aici”

Publicația Index scrie, potrivit Total Croatia News, că ambasadorii statelor UE reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) din cadrul Consiliului UE au discutat despre extinderea Spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România, ca parte a pregătirilor pentru ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de săptămâna viitoare.

Austria ar fi împotriva intrării Bulgariei și României


Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorul olandez a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania a sprijinit toate cele trei țări, iar Austria a fost împotriva Bulgariei și României. O altă sursă diplomatică a spus că Franța este puternic angajată în România.

Citește și: FOTO Rusia pregătește un atac aerian masiv asupra Ucrainei. 20 de bombardiere sunt gata de atac

Problema este că Bulgaria și România nu pot fi separate pentru că granița dintre aceste țări nu a fost nici măcar destinată să fie frontiera externă Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi necesară pregătirea protecției acelei frontiere și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar acest lucru ar dura câțiva ani.

Potrivit acestei surse, ar putea exista presiuni asupra celor care se opun Bulgariei și României pentru ca toate cele trei țări să intre, dar este mai probabil ca doar Croația să primească undă verde. Pe ordinea de zi sunt propuneri pentru două decizii, una pentru Croația și una pentru Bulgaria și România. Decizia necesită acordul tuturor celor 22 de state membre din spațiul Schengen.

Sursa AICI

Croația are unde verde

Niciun stat membru nu a avut obiecții la propunerea de admitere a Croației la Schengen. Conform regulilor lor interne, unele state membre trebuie să obțină aprobarea comisiilor competente din parlamentele lor naționale pentru pozițiile lor în Consiliul UE.

Guvernele Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Țărilor de Jos au înaintat parlamentelor lor propuneri pentru a sprijini intrarea Croației și așteaptă acum undă verde. Toți ceilalți membri ai UE și Schengen și-au confirmat deja sprijinul pentru Croația. Coreper va avea din nou pe ordinea de zi extinderea spațiului Schengen pe 7 decembrie, cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor de interne care ar trebui să ia decizia finală.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te