Megaliții din Arabia Saudită ar putea fi cele mai vechi monumente din lume

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 31.08.2020 - 14:25
FOTO: Gary Rollefson/ LiveScience.com
FOTO: Gary Rollefson/ LiveScience.com

Sute de structuri masive din piatră, ce pot fi mai mari decât un teren de fotbal, au fost descoperite în mai multe regiuni din Arabia Saudită, printre care şi pe versantul unui vulcan.

SHARE

Unii oameni de ştiinţă atrag atenţia că ar putea fi vorba despre unele dintre cele mai vechi monumente megalitice din lume, cu o vechime de peste 7000 de ani, scrie Live Science.

Un nou studiu despre aceste misterioase structuri - ce erau denumite "porţi" dar acum sunt numite "mustatile" (cuvântul arabic pentru dreptunghi) - sugerează că erau folosite pentru ritualuri. Datarea cu carbon a unei astfel de structuri a arătat că a fost construită în jurul anului 5000 î.Hr., conform unui articol publicat de o echipă de arheologi în revista „The Holocene”.

„Fenomenul mustatil reprezintă o evoluţie remarcabilă a arhitecturii monumentale, pentru că sute de astfel de structuri au fost construite în nord-vestul Arabiei. Acestea (...) reprezintă unele dintre cele mai timpurii structuri arhitectonice monumentale din piatră din întreaga lume", conform articolului.

Structurile sunt formate din ziduri de piatră puţin înalte care par, privite de deasupra, un fel de porţi (de unde şi numele lor anterior). Aceste structuri au dimensiuni diferite, de la 15 metri lungime până la cele cu adevărat mari care pot ajunge la 616 metri lungime.

Atunci când au fost construite, multe dintre mustatile aveau o platformă de unul dintre capetele "dreptunghiului", conform concluziilor arheologilor care au analizat aceste structuri. Pe platforma uneia dintre mustatile, arheologii au descoperit o pictură pe piatră reprezentând figuri geometrice, un tip artă unic în lume.

"Este posibil ca aceste structuri să fi fost spectaculoase din punct de vedere vizual, şi probabil că erau bogat pictate şi decorate", susţine coordonatorul noului studiu, Huw Groucutt, de la Institutul Max Planck din Germania.

În perimetrul acestor structuri au fost descoperite foarte puţine artefacte, ceea ce sugerează că acestea nu erau ocupate sau folosite pe perioada întregului an. De asemenea, "zidurile lungi (ale mustatilelor) sunt de înălţime foarte mică şi (structurile) nu par să aibă zone speciale prin care se făcea accesul în perimetrul lor", conform studiului.

Dacă mustatilele aveau o funcţie rituală, arheologii nu ştiu încă ce fel de ritualuri se desfăşurau în perimetrul lor.

În prezent, aceste structuri se găsesc în unele locuri extrem de aride, inclsuiv în deşertul Nefud (sud) sau în unele regiuni pe unde s-au scurs râuri de lavă în urma unor erupţii vulcanice.

Dacă aceste structuri au fost într-adevăr construite în jurul anului 5000 î.Hr, ar fi fost folosite într-o perioadă în care clima Arabiei Saudite ar fi fost mai umedă decât este în prezent. "Între 10.000 şi 6.000 de ani în urmă Peninsula Arabia trecea prin cea mai recentă dintre perioadele în care a fost verde", conform cercetătorilor.

În acea perioadă, regiunea era locuită de oameni care practicau păstoritul - bazându-se pe turmele de animale domesticite pentru hrană - dar practicau în acelaşi timp şi vânătoarea. Astfel, aceste mustatile ar fi putut fi modul în care diferite grupuri de oameni îşi delimitau teritoriul.

Mustatilele "pot reprezenta o manifestare a sentimentului de teritorialitate care s-a dezvoltat la oameni din cauza unor factori precum competiţia pentru păşuni sau pentru terenuri de vânătoare în mediul impredictibil al Arabiei", conform cercetătorilor. Chiar şi când Arabia avea o climă mult mai umedă, ploile ar fi apărut sezonal şi ar fi existat şi perioade de secetă, mai susţin ei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te