Garda Elvețiană a stat alături de Papa Francisc pe toată perioada pontificatului de 12 ani a acestuia, așa cum asigură securitatea fiecărui Suveran Pontif de Păzește aproape 520 de ani.
Soldații papali din cea mai mică armată din lume vor conduce sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Franicisc în ceremonia de înmormântare a acestuia care are loc sâmbătă, 25 aprilie.
Garda Elvețiană îl va duce pe Papa Francisc pe ultimul drum. Păzește Vaticanul de 520 de ani
Sâmbătă, Papa Francisc este condus pe ultimul drum, pe un traseu care va înepe din Piața Sfântu Petru din Vatican și va ajunge la Basilica Santa Maria Maggiore, locul preferat de fostul Suveran Pontif pentru a-și găsi odihna veșnică.
Dincolo de capete încoronate, șefi de stat și de guvern din toată lumea, precum și de sutele de mii de oameni care vor asista la ceremonie, îi va avea alături pe membrii Gărzii Elvețiene, cea mai mică, dar și cea mai veche armată din lume.
De aproape 520 de ani, misiunea principală a acesteia este de a asigura protecția Suveranului Pontif și a reședinței sale, precum și însoțirea acestuia în călătoriile.
Citește și: Legenda bisericii unde Papa Francisc va fi înmormântat. 7 Suverani Pontifi au fost îngropați aici
De asemenea, ea este responsabilă și cu securitatea Colegiului Cardinalilor atunci când Sfântul Scaun este vacant, „sede vacante”, așa cum este cazul în acastă perioadă, conform site-ului oficial al Gărzii Elvețiene, schweizergarde.ch.
Constituită, la ora actuală, din 135 de membri, Garda a fost înfiinţată oficial la 22 ianuarie 1506, de către Papa Iulius al II-lea, rămânând, până astăzi, singurul corp armat al Vaticanului.
Papa Francisc va fi condus pe ultimul drum de soldații din Garda Elvețiană, mica armată a Vaticanului - Foto: Profimedia Images
Renumiţi şi apreciaţi de secole pentru curajul şi devotamentul lor, soldații elvețieni elveţieni au atras atenţia și Papilor de la Roma acum peste 500 de ani.
Astfel, în iunie 1505, Papa Iulius al II-lea a solicitat Dietei Elveţiei trimiterea de halebardieri mercenari pentru a servi drept corp de armată Sfântului Scaun.
Pe 22 ianuarie 1506, 150 de astfel de soldaţi intrau în Vatican, fiind binecuvântaţi de Papă şi marcând naşterea oficială a Gărzii Elveţiene.
Garda Elvețiană a fost înființată în 1506
În fiecare an, însă, ei prestează jurământul faţă de Suveranul Pontif, la data de 6 mai, zi care marchează eroismul Gărzii din 6 mai 1527, când 147 de membri ai acesteia şi-au dat viaţa luptând pentru apărarea Papei Clement al VII-lea împotriva trupelor împăratului Carol Quintul.
Cu această ocazie, recruții repetă o formă prescurtată a jurământului citit de capelan:
„Jur că îl voi servi cu credință, loialitate și onoare pe Suveranul Pontif și pe succesorii săi legitimi și mă dedic lor din toată puterea mea. Îmi asum același angajament față de Colegiul Sacru al Cardinalilor ori de câte ori scaunul apostolic este vacant.
În plus, promit căpitanului comandant și celorlalți superiori ai mei respect, fidelitate și supunere. Jur să respect tot ceea ce onoarea funcției îmi cere”, se spune în jurământ, potrivit sursei citate.
Citește și: Cine este singurul român din Colegiul Cardinalilor de la Vatican? De ce nu poate deveni Papă?
Condiţiile pentru a fi admis în Garda Elveţiană sunt neschimbate de secole:
- trebuie să fie cetăţean elveţian;
- necăsătorit (numai ofiţerii superiori au voie să se însoare);
- credincios romano-catolic;
- vârsta între 19 – 30 de ani;
- absolvent de liceu sau şcoală profesională;
- înălţime de minimum 1,74 metri;
- stagiul militar satisfăcut în Elveţia;
- reputaţie ireproşabilă.
Până în ziua de azi, în Garda pontificală nu au fost primite femei. Militarii sunt angajaţi cu un contract de cel puţin 2 ani şi de maximum 25, perioadă în care primesc cetăţenia statului Vatican.
Ei nu au voie să doarmă în afara graniţelor statului papal, dar sunt scutiţi de taxe şi de plata locuinţei, primind o soldă lunară de aproximativ 1.200 de euro.
Ceremonia depunerii jurământului către Papă de către membrii Gărzii Elvețian are loc în fiecare an, pe 6 mai - Foto: schweizergarde.ch
Pregătirea zilnică a membrilor Gărzii include, în special după atentatul asupra Papei Ioan Paul al II-lea, din 13 mai 1981, exerciţii de tir - ei având în dotare pistoale şi puşti de asalt - și arte marţiale.
Cu predilecţie, se urmărește perfecționarea în metodele de luptă neînarmată ori cu arme mici, tip cuţit, şi tactici specifice gărzilor de corp, de strategie şi apărare a demnitarului.
Dar celebritatea Gărzii Elvețiene a fost adusă, cel puțin pentru publicul larg, mai ales de uniformele spectaculoase pe care le poartă și care-i distinge de orice alți militari.
Deși o legendă spune că ar fi fost creată chiar de marele sculptor Michelangelo, așa-numita „uniformă de ceremonie”, își datorează popularitatea în mare măsură designului comandantului Jules Repond, care a condus Garda între 1910-1921.
Celebrele culori albastru, roșu și galben sunt culorile tradiționale ale familiei Medici, iar dungile de pânză albastre și galbene întrerup într-o mișcare fluidă vesta și pantalonii roșii.
La începutul secolului al XX-lea, după multe cercetări și în conformitate cu frescele lui Rafael, pălăriile au fost înlocuite cu șapca bască purtată și astăzi, pe care se pot vedea însemnele gradului. În plus, gulerul alb a fost introdus pentru a înlocui gulerul pliat.
La ceremonii, ţinuta soldaţilor include, în continuare, săbii şi halebarde. Dar există și alt tip de ținute, precum cea „de exercițiu” sau „de lucru”.
Citește și: În fața Papei, doar 7 femei din lume pot purta haine albe. Cine sunt? Ce este „Privilegiul albului”?
Așa-numita „uniformă de exercițiu”, uniforma purtată pentru antrenamente și în timpul serviciului de noapte, este în întregime albastră. Aceste uniforme sunt purtate cu un guler alb și manșete albe.
Atunci când ofițerii Gărzii sunt invitați la o gală, uniforma tradițională de gală roșie, catifelată și foarte delicată nu este potrivită pentru a reprezenta oficial corpul, mai precizează aceeași sursă.
În schimb, ei poartă uniforma neagră de reprezentare, aceasta fiind modelată după uniforma anterioară a ofițerilor din trupele de artilerie.
Atunci când execută misiuni de protecție a Papei în străinătate ori în mijlocul mulțimilor de oameni, ofițerii Gărzii poartă haine civile, tocmai pentru a nu atrage atenția asupra lor.
Actualul comandant al Gărzii Elvețiene este colonelul Christoph Graf (63 de ani), numit în funcție de Papa Francisc, în februarie 2015, secondat de locotentent-colonelul Loïc Marc Rossier
Componența Gărzii mai cuprinde, la ora actuală, un capelan, 6 ofițeri superiori și un sergent-major, restul fiind soldați-halebardieri.
Citește și: Cine a fost singurul Papă judecat și condamnat după moarte? Pedeapsa: i s-au tăiat trei degete
Cel mai mare scandal care a zguduit onorabilitatea Gărzii Elveţiene s-a petrecut în 4 mai 1998. Atunci, Comandantul gărzii, Alois Estermann – ce fusese numit în funcţie chiar în acea zi – şi soţia lui au fost ucişi în condiţii misterioase, la Vatican.
Varianta oficială a susţinut asasinarea celor doi de către un alt membru al gărzii, Cedric Tornay, care, ulterior, s-a sinucis. Speculaţiile neoficiale au indicat drept cauză a tragediei o neînţelegere între cei doi bărbaţi, care ar fi avut o relaţie amoroasă.
Dar Garda Elvețiană a depășit acest moment și își scrie în continuare istoria multiseculară, veghind la securitatea urmașilor Sfântului Petru de pe tronul papal.