De ce Persia antică se numește Iran? Una dintre cele mai fascinante și distinctive istorii ale unei națiuni este cea a Iranului, cunoscut vreme de milenii sub numele de Persia.
Persia sau Iranul au avut un rol crucial în istorie dintr-o serie de motive, iar Iranul nu a primit acest nume până în 1935.
De ce Persia antică se numește Iran? Schimbarea denumirii oficiale a fost făcută în 1935
În timp ce iranienii își numeau națiunea Iran încă din anul 1000 î.Hr., această schimbare de nume a fost făcută doar pentru ca lumea occidentală să înceapă să se refere la țară cu același nume ca și cetățenii săi.
Dar cum s-a întâmplat această schimbare a denumiri țării și confuzia în privința acestuia în lumea occidentală?
S-ar putea să fiți surprins să aflați cât de intrigant și politic este procesul și cum poate modifica modul în care vedeți Persia sau Iranul.
Citește și: Incidentul dintre România și Iran ascuns de autorități. Ce s-a întâmplat cu cargoul Olănești?
Majoritatea oamenilor știu că Persia sau Iranul a fost cândva o națiune din Orientul Mijlociu datorită culturii populare și filmelor precum „Prințul Persiei” sau „Cei 300”.
Dar multe dintre aceste persoane încă nu sunt conștiente de faptul că Iranul este numele actual pentru ceea ce au cunoscut anterior ca Persia.
Persia are un trecut lung și colorat, care datează de mii de ani, până când și-a schimbat oficial numele în Iran în 1935.
Cirus cel Mare, întemeietorul Imperiului Persan sau Ahemenid - Foto: arhiva
Majoritatea experților religioși și biblici vor fi familiarizați cu Persia din cauza menționării sale în Vechiul Testament, în timpul domniei lui Cirus cel Mare, cel care a creat imperiul considerat cel mai întins din istorie.
Cei care au creat termenul „Persia” au fost grecii antici, pentru a se referi la „țara controlată de Cirus” în timpul domniei acestuia, între anii 559-529 î.Hr., conform tappersia.com.
Cirus și Darius, care au fost primii monarhi ai Persiei, au fondat ceea ce s-a numit Imperiul Ahemenid, de la numele dinastiei din care proveneau, întemeiată în 700 î.Hr. de Achaemenes.
Persia e numele dat de grecii antici Iranului
Ulterior, dinastiile Sassanide, Safavide, Afsharide și Qajar au fost cele care condus Persia, imperiul fiind denumit adesea după numele acestora.
Și Xerxes I, cel căruia i-au fcut față cei 300 de luptători spartani conduși de regele Leonidas în faimoasa bătălie de la Termopile din 480 î.Hr., aparținea aceleiași dinastii ahemenide.
Citește și: Cum a electrificat România o parte din Iran? Fabrică de tractoare în Tabriz, rafinărie la Năvodari
De la apariția zoroastrianismului - religie întemeiată de profstul persan Zoroastru, cunoscut și ca Zarathustra -, în jurul anului 1.000 î.Hr., persanii și-au denumit țara Iran.
Acest lucru indică faptul că Iranul a fost recunoscut, de fapt, ca Iran, înainte de a fi cunoscut ca Persia, cel puțin pentru locuitorii săi.
Persia sau Iranul era cunoscut în această perioadă și ca Arya, „Țara arienilor” sau„a iranienilor”.
Întinderea Imperiului Persan sub regele Xerxes I, în 490 î.Hr. - Foto: arhiva
Cu toate acestea, deoarece Grecia a folosit pentru prima dată titlul de „Persia” în jurul anului 550 d.Hr., a fost nevoie de aproape 2.000 de ani pentru ca Occidentul să recunoască oficial denumirea de Iran.
În cele din urmă, în 1935, guvernul iranian a făcut o cerere oficială ca Iranul să fie folosit ca denumire preferată pentru Persia în toate națiunile occidentale.
Deși a fost nevoie de ceva timp pentru ca numele nou creat să devină popular, Iranul este astăzi cea mai des utilizată expresie pentru a se face referire la Persia.
Citește și: VIDEO Ultima vizită a lui Ceaușescu. De ce s-a dus în Iran când în România izbucnise revoluția?
Majoritatea oamenilor încă se referă la țară pur și simplu ca Iran, în ciuda unei a doua schimbări de nume în 1979, când, după Revoluția Islamică și abolirea monarhiei, țara a devenit Republica Islamică Iran.
Inițial, oamenii au fost destul de precauți în a se referi la Iran ca la Persia. De exemplu, prim-ministrul britanic Winston Churchill se temea că oamenii ar putea confunda Iranul cu vecinul său, Irakul, din cauza asemănării dintre numele celor două națiuni.
De asemenea, Iranul însuși n-a excelat în a explica publicului larg din țările occidentale că este națiunea cunoscută odinioară sub numele de Persia.
Demnitari persani din epoca modernă - Foto: wellcomecollection.org
Din această cauză, majoritatea oamenilor au crezut că Iranul este o națiune nouă creată din ruinele Imperiului Otoman.
În al treilea rând, și poate cel mai important, mulți oameni ezitau să folosească noul nume, deoarece Iranul, adică „Țara Arienilor”, avea o reputație proastă în Occident,din cauza sonorității care amintea de ideologia Germaniei naziste.
Dar, cu timpul și prin utilizarea repetată, precum și prin restabilirea puterii britanice în Iran în 1941, oamenii s-au obișnuit cu expresia, iar Persia și-a pierdut în cele din urmă importanța, ca nume.
Citește și: SUA contra Iran în „Midnight Hammer”. 14 superbombe au surpat muntele peste situl nuclear Fordow
De altfel, în 1959, fostul șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, a permis folosirea ambelor nume în mod interschimbabil.
Astfel, „Persia” putea fi utilizat pentru contextul istoric, iar „Iran” pentru referințe moderne. Dar numele de Iran a ajuns să se impună atât de mult, încât a devenit dominant față de vechea denumire occidentală a țării.