CALENDAR 27 DECEMBRIE - 7 IANUARIE - Afacerea Lewinsky îl clatină pe Clinton

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 27.12.2019 - 21:37
Aventura lui Bill Clinton cu Monica Lewinsky va fi ecranizată în cel de-al treilea sezon al serialului „American Crime Story”, cu Clive Owen în rolul președintelui.

7 ianuarie 1999: Începe, în Senat, punerea sub acuzare a președintelui american Bill Clinton, pentru sperjur și obstrucționarea justiției, în afacerea Lewinsky.

SHARE

Clinton fusese acuzat de hărțuire sexuală de o funcționară a statului Arkansas, Paula Jones, și că i-ar fi cerut stagiarei sale, Monica Lewinsky, să depună mărturie mincinoasă în acest caz.

Aventura lui Clinton cu stagiara sa a început în 1995 și s-a încheiat în 1997, când tânăra a fost transferată la Pentagon.

Acolo, i-a povestit colegei sale, Linda Tripp, despre aventura amoroasă cu președintele, Tripp înregistrând confesiunea. În 1998, când aventura devine publică, Clinton neagă relația.

Rămâne celebră declarația sa: „Nu am întreținut relații sexuale cu acea femeie, domnișoara Lewinsky“. Ulterior, președintele admite că a avut „contacte intime nepotrivite“ cu stagiara sa.

Camera Reprezentanților îl pune sub acuzare pe președinte, dar este achitat de Senat, în februarie 1999.

Clinton și-a dus la final cel de-al doilea mandat la Casa Albă și s-a bucurat de simpatia americanilor, în ciuda scandalului.

Lewinsky, care a declarat de mai multe ori de-a lungul vremii că relația sexuală cu președintele a fost consensuală, s-a mutat în Marea Britanie și a început să militeze împotriva bullying-ului.

În 2014, a publicat în Vanity Fair un eseu intitulat „Supraviețuire și rușine“, în care a vorbit despre cum i-a afectat viața scandalul.

În 1999, Clinton devenea cel de-al doilea președinte pus sub acuzare în Congres, după Andrew Johnson, în 1868 (pentru că se opusese acordării de drepturi civile, după Războiul Civil).

Richard Nixon a demisionat în 1974, înainte să fie judecat, în urma afacerii Watergate.

Președintele Donald Trump se confruntă acum cu acuzațiile de abuz de putere și obstrucționarea Congresului, în cadrul procedurii de suspendare declanșată de democrați.

Divorțul de catifea

1 ianuarie 1993: Cehoslovacia se scindează în mod pașnic în Cehia și Slovacia, după 75 de ani de existență a acestui stat.

Fostul stat Cehoslovacia apăruse în octombrie 1918, după disoluția Imperiului Austro-Ungar.

În iulie 1992, parlamentul de la Bratislava a votat o declarație de independență, iar la scurt timp ea a fost acceptată de președintele ales al Cehiei, Vaclav Klaus.

Președintele în funcție al Cehiei, Vaclav Havel, a demisionat din funcție, întrucât se opunea acestei separări.

Comuniștii instaurează republica

30 decembrie 1947: Regele Mihai I este forțat să abdice și să renunțe la conducerea statului. Este proclamată Republica Populară Română (RPR).

Regele Mihai ar fi fost șantajat să demisioneze sub amenințarea că 1.100 de tineri reținuți după manifestația din 8 noiembrie 1945 vor fi împușcați.

În seara acelei zile a fost proclamată Republica Populară Română. Regele Mihai a părăsit România la 3 ianuarie și a plecat cu trenul regal la Lausanne, în Elveția.

Regele ia banii pe fereastră

31 decembrie 1695: În Anglia regelui William al III-lea se introduce impozitul pe ferestre, pe care populația învață repede cum să-l ocolească: pur și simplu se zidesc ferestrele cu cărămizi.

Proprietarii au profitat de prevederea potrivit căreia fiscul lua în calcul pentru plată numai geamurile dinspre stradă. Proprietarii se vor adapta situației, folosind la maximum curțile interioare și grădinile.

Taxa pe ochiul de geam a fost abrogată abia în 1851.
Franța a avut o taxă asemănătoare, între 1792 și 1926.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te