CALENDAR 24-30 MAI - O mână întinsă prizonierilor de conștiință

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 24.05.2019 - 07:14

28 mai 1961: „Deschideți ziarul de dimineață, în orice zi a săptămânii, și veți găsi un articol de undeva din lume despre cineva închis, torturat sau executat pentru că opiniile sau religia sa sunt inacceptabile pentru guvern.

SHARE

Sunt milioane de oameni închiși în întrega lume, nu doar în spatele Cortinei de Fier sau de Bambus, și numărul lor este în creștere.

Cititorul ziarului are un sentiment de greață și neputință. Totuși, dacă toți cei revoltați de astfel de măsuri s-ar uni, ar putea obține ceva concret“, scria avocatul englez Peter Benenson, în articolul „The Forgotten Prisoners“ (Prizonierii uitați), publicat în „The Observer“.

Articolul lui Benenson a fost inspirat de cazul a doi studenți din Lisabona sau Coimbra, încarcerați după ce ar fi ținut un toast pentru libertate și ar fi discutat despre răsturnarea guvernului. Până în prezent, nimeni nu știe cine sunt cei doi studenți care l-au inspirat pe Benenson. 

Odată cu publicarea articolului, ziarul a lansat o campanie de un an, „Appeal for Amnesty 1961“, îndemnându-i pe oamenii de pretutindeni să protesteze împotriva întemnițării pe motive de viziuni pollitice sau credințe religioase. Ei au fost numiți „prizonieri de conștiință“.

În același an, a fost lansată cartea „Persecution 1961“, care spunea poveștile a șase prizonieri de conștiință, între care și filosoful român Constantin Noica.

Așa a apărut organizația Amnesty International, care, în primul an de existență, și-a deschis birouri în șapte țări și a ajutat sute de prizonieri de conștiință să lupte cu autoritățile locale. În 1977, Amnesty International a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Rust umilește Armata Roșie   

28 mai 1987: Are loc celebrul zbor al unui avion pilotat de cetățeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie.

Rust avea 19 ani când a păcălit anti-aeriana sovietică, iar acțiunea sa a dus la demiterea ministrului Apărării, mareșalul Serghei Sokolov, și a șefului apărării aeriene, mareșalul Alexander Kodlunov.

Incidentul l-a ajutat pe secretarul general al PCUS, Mihail Gorbaciov, să epureze o parte a vechii gărzi din Armata Roșie.

Încă o putere nucleară

28 mai 1998: Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.

Programul a fost inițiat din 1972, la inițiativa premierului Zulfikar Bhutto, după ce Pakistanul a pierdut războiul de eliberare a Bangladeshului, o înfrângere umilitoare care s-a soldat cu desprinderea unui teritoriu de 150.000 de kilometri pătrați.

La momentul la care Pakistanul a efectuat primul test, India tocmai efectuase al doilea test cu o armă nucleară.

Hitler îi lasă pe englezi să scape

26 mai 1940: Începe Bătălia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscută evacuarea forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.

La sfatul generalilor von Rundstedt și von Kluge, care au dorit să consolideze încercuirea, Hitler a oprit ofensiva terestră împotriva trupelor britanice și franceze prinse în punga de la Dunkirk. Decizia a permis aliaților să pregătească evacuarea a 330.000 de militari.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te