CALENDAR 23 IUNIE - 21 IULIE 100 de ani de la înființarea Clubului Rapid

DE Newsweek România | Actualizat: 04.07.2023 - 11:21
Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

25 iunie 1923. Muncitorii de la Atelierele Griviţa, cunoscuţi în acea vreme sub denumirea de „ciocănari“, s-au întâlnit la Şcoala primară din cartier, pe 25 iunie 1923, şi au semnat actul de naştere al echipei CFR Bucureşti, devenită ulterior Rapid București.

SHARE

Gruparea și-a făcut debutul în campionatul districtual al Bucureștiului în toamna anului 1923, însă, pe 25 ianuarie 1925, a fost exclusă pentru neprezentarea la meciuri. Echipa s-a aflat în imposibilitatea de a aduna 11 jucători și, de multe ori, nu a avut nici echipament de joc.

Din 1926, CFR București a evoluat în Categoria a II-a a campionatului Capitalei. În 1931, CFR a ajuns în categoria „Onoare“, cea mai înaltă a fotbalului bucureștean, pentru ca un an mai târziu să evolueze în Divizia Națională, competiție ce tocmai luase ființă.

Între 1936 și 1944, echipa s-a numit Rapid, așa cum este și în zilele noastre. Totuși, după război, în 1950, când formatul competițional din campionat a fost schimbat, echipa și-a schimbat denumirea în Locomotiva București, pe care a purtat-o timp de opt ani.

Echipa a retrogradat în 1951 și 1954. În vara lui 1958, echipa și-a schimbat definitiv numele în Rapid, pentru ca în 1967 să câștige primul titlu de campioană din istorie. Formația giuleșteană a retrogradat însă, din nou, în sezonul 1973/1974, dar a revenit după un singur sezon.

După alți doi ani, a urmat o perioadă neagră din istoria clubului, între 1977 și 1983, cu șase sezoane la rând în liga a doua.

O nouă etapă s-a înregistrat în 1992, când secția de fotbal a clubului s-a desprins de restul secțiilor sportive.

Nadia Comăneci a luat primul 10 din istoria gimnasticii

18 iulie 1976. „Zeița de la Montreal“ sau „Perfect Nadia“ sunt doar două dintre superlativele cu care Nadia
Comăneci a intrat în istorie după ce, la întrecerea de la paralele inegale din cadrul Olimpiadei de la Montreal, a obținut prima notă de 10 din gimnastică.

A fost publicat „Deșteaptă-te, române!“

21 iunie 1848. În revista „Foaie pentru minte, inimă și literatură“ a apărut poezia „Un răsunet“, de Andrei Mureșanu. Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deșteaptă-te, române!“.

Prima utilizare a codurilor de bare

26 iunie 1974. Prima utilizare a codurilor de bare a fost într-un supermarket american din Ohio, produsul scanat fiind un pachet de gumă de mestecat. 

Primul bancomat

27 iunie 1967. Primul bancomat din lume, creat de scoțianul John Shepherd-Barron, a fost instalat la Enfield, în nordul Londrei. Acesta nu primea carduri bancare, ci primea cecuri imprimate cu substanțe radioactive, eliberând doar o contravaloare de 10 lire. 

Primii bikini

5 iulie 1946. Primii bikini au fost prezentați în cadrul unui spectacol de modă organizat în aer liber, la piscina Molitor din Paris.Creatorul lor a fost francezul Louis Reard. Campania de promovare a bikinilor a avut următorul slogan: „Bikini - mai mic decât cel mai mic costum de baie din lume“.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te