CALENDAR 20-26 DECEMBRIE: Ștefan I întemeiază Regatul Ungariei

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 26.12.2019 - 19:44
Statuia lui Ștefan de la Esztergom (Strigoniu), unde s-a născut regele

25 decembrie 1000: Ștefan I, din dinastia Arpadiană, este uns rege creștin al Ungariei, momentul marcând întemeierea regatului.

SHARE

El a cerut confirmarea Papei Silvestru al II-lea, care și-a transmis acceptul trimițându-i o coroană și o cruce de procesiune din aur. În ianuarie 1001, papa îi trimite și o scrisoare de binecuvântare, prin care îl recunoaște oficial ca rege creștin.

Născut păgân, cu numele „Vajk”, este creștinat în ultimii ani ai secolului X, primind numele martirului creștin Ștefan.

Legat de primirea numelui Ștefan, în Biserica Catolică circulă o legendă potrivit căreia mama lui, ducesa Sarolta, ar fi avut o viziune în care Sfântul Ștefan i-ar fi spus că va avea un fiu care va evangheliza ținuturile.

La moartea tatălui său, ducele Géza, conducătorul Principatului Ungar, în 997, Ștefan este desemnat de acesta să preia tronul.

Totuși, potrivit tradiției dinastiei Arpadiene, tronul i-ar fi revenit vărului său, Koppány.

Ștefan îl învinge pe Koppány un an mai târziu, iar, până în 1006, reușește să unească în jurul său poporul maghiar. După numeroase conflicte violente, în 1028, este recunoscut drept rege de toată populația.

Biserica a fost principalul pilon al autorității lui Ștefan, trimițând misionari în tot regatul, care să propovăduiască creștinismul.

A construit numeroase biserici, a creat opt arhiepiscopate, a introdus practica zeciuielii și obligativitatea participării la slujba de duminică. Ștefan a fost canonizat împreună cu fiul său, Emeric, în 20 august 1083. Este patronul spiritual al Ungariei.

În ultimii ani, regimul autoritar al lui Viktor Orban a început să rescrie istoria Ungariei, transformând coroana lui Ștefan în simbolul statului.

Acest narativ datează din perioada interbelică, fiind folosit și de regimul Horthy ca să-și justifice pretențiile asupra unor teritorii cedate altor state prin Tratatul de la Trianon din 1920, după cum a observat publicația History Today.

Sibiul, atestat de papă

20 decembrie 1191: Papa Celestin al III-lea semnează un document în care este amintită existenţa unei prepozituri libere în Transilvania, „Praepositura Cibiniensis“.

Acest act ecleziastic este considerat de istorici ca fiind prima atestare documentară a Sibiului.
Prepozitura era scoasă de sub jurisdicția Arhiepiscopiei Transilvaniei, ceea ce a facilitat autonomia sașilor și în materie religioasă.

Ultima invazie sovietică

24 decembrie 1979: Trei divizii sovietice ocupă aeroporturile din Kabul, capitala Afganistanului, acesta fiind considerat începutul invaziei URSS.

Trei zile mai târziu, forțele speciale sovietice au atacat palatul prezidențial, l-au ucis pe președintele Hafizullah Amin, care preluase puterea cu doar trei luni înainte, și l-au instalat la conducere pe Babrak Karmal, considerat a fi mult mai fidel Moscovei.

Invazia s-a încheiat în 1989, cu retragerea trupelor sovietice.

„Revanșa“ sudiștilor

24 decembrie 1865:În localitatea Pulaski, din statul Tennessee, șase veterani sudiști ai Războiului Civil au pus bazele organizației Ku Klux Klan – Societatea „cagulelor albe“.

Oficial, societatea se ocupa de „protejarea celor nevinovați și neajutorați“ și „ajutorarea celor oprimați“, dar în scurt timp a devenit clar că scopul ei era asigurarea supremației rasei albe.

În scurt timp, KKK a trecut la atacuri împotriva liderilor comunității afro-americane. Doar în Louisiana, în perioada campaniei prezidențiale din 1868, au fost ucise sau rănite circa 2.000 de persoane.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te