CALENDAR 16-22 AUGUST - Heroină pentru tusea copiilor

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 21.08.2019 - 21:20

21 august 1897: Chimistul german Felix Hoffman, angajat la Bayer, sintetizează heroina (diacetilmorfina), utilizând o metodă folosită în urmă cu  23 de ani de chimistul englez C.R. Wright.

SHARE

Asta după ce, în primăvara aceluiași an, reușise să sintetizeze chimic o formă stabilă a aspirinei. Până în 1910, heroina era prescrisă copiilor ca leac împotriva tusei și a răcelilor, dar și ca substitut al morfinei.

După ce medicii au remarcat că cei mai mulți pacienți cărora li se administrase heroină continuau tratamentul chiar și după ce se vindecaseră, a fost prescrisă tot mai puțin. În anii ’30, a fost scoasă de pe lista medicamentelor în cele mai multe state ale lumii.

În zilele noastre, heroina rămâne opioidul cel mai întâlnit pe piața europeană a drogurilor, iar valoarea minimă a vânzărilor cu amănuntul era estimată, în 2013, la 6,8 miliade de euro.

Afganistanul este cel mai mare producător ilegal de opiu din lume și se consideră că cea mai mare parte a heroinei găsite în Europa a fost produsă acolo sau în țările vecine, Iran sau Pakistan.

Heroina se vinde, în medie, cu 140 de euro un gram, potrivit Raportului European privind Drogurile, din 2018.

În România, se estimează că 7,6 % din populație a încercat măcar o dată un drog, preferatul românilor fiind canabisul. Heroina este consumată constant de 0,3 % din populația României, conform datelor din 2018 ale Agenției Naționale Antidrog.

Prima Dacie, cadou pentru Ceaușescu

20 august 1968: Pe poarta  uzinei de la Colibași (Pitești) iese prima mașină produsă în România, o Dacie 1100.  Autoturismul, care i-a fost făcut cadou lui Nicolae Ceaușescu, avea aplicată o plachetă din bronz cu următorul înscris: „Muncitorii, inginerii şi tehnicienii constructori de maşini vă aduc dumneavoastră, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, prinosul de recunoştinţă pentru iniţierea producţiei de autoturisme în România şi pentru grija permanentă ce o purtaţi dezvoltării industriei noastre socialiste“.

Bibescu înființează roata de pompieri

18 august 1844: A fost înființat serviciul public numit Roata de Pompieri București, la propunerea domnitorului Gheorghe Bibescu, decizia fiind justificată de incendiile zilnice din oraș, care produceau pagube semnificative.

Serviciul avea o structură militară și era împărțit în șase grupe, cu un efectiv de 7 ofițeri, 23 subofițeri și 256 soldați.

Ca dotare, noua unitate dispunea de 14 pompe de incendiu, un car de instrumente, 30 sacale, 48 cai, 40 căngi și 50 lopeți de lemn.

Cetățenii SUA pot ocupa insule

16 august 1856: Congresul SUA aprobă Legea Insulelor Guano, act ce dădea dreptul oricărui cetățean american să cucerească în numele Statelor Unite orice insulă pe care se găsea guano, cu condiția ca acestea să nu facă parte din teritoriul altei națiuni și să nu fie locuită.

Comercianții americani au cucerit astfel peste 100 de insule și atoli, dintre care 9 sunt și astăzi sub controlul SUA. Legea este încă în vigoare.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te