CALENDAR 13-19 SEPTEMBRIE - URSS „protejează“ Polonia

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 13.09.2019 - 08:15

17 septembrie 1939: La 17 zile de la atacarea Poloniei, dinspre Vest, de către Germania nazistă, trupele sovietice atacă dinspre est această țară. Atacul s-a produs fără o declarație de război prealabilă.

SHARE

Regimul de la Moscova a susținut că statul polonez se prăbușise – deși, la acel moment, autoritățile de la Varșovia se aflau încă în țară – și trebuie să protejeze minoritățile ucrainene și belaruse.

Polonia, complet nepregătită pentru acest atac – între Polonia și URSS fusese încheiat, în 1932, un pact de neagresiune – avea circa 20 de batalioane la granița de est.

Trupele sovietice au fost estimate la 450.000 – 1.000.000 de oameni. Guvernul polonez a dat ordin militarilor săi din est să nu opună rezistență și să înceapă pregătirile pentru evacuarea autorităților și a trupelor.

În 18 septembrie 1939, guvernul Poloniei a trecut granița în România, de unde ulterior avea să ajungă în Marea Britanie. După 17 septembrie, armata poloneză, încă redutabilă, a menținut un cap de pod spre România, confruntându-se cu germanii, la vest, și sovieticii la est.

După încetarea ostilităților, URSS a anexat circa 200.000 de kilometri pătrați de teritoriu pe care locuiau peste 13 milioane de cetățeni polonezi.

A urmat o epurare dură: zeci de mii de militari polonezi au fost uciși – dintre care 22.000 doar la Katyn – circa 320.000 au fost exilați în Siberia, iar 150.000 au fost uciși.

În 2016, un blogger rus care a scris că URSS a invadat Polonia a fost amendat cu 3.000 de dolari, pe motiv că Tribunalul Internațional de la Nürenberg n-ar fi stabilit niciodată o asemenea faptă. 

Apare leul

16 septembrie 1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie leul ca monedă a țării, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

Tranzacțiile se făceau însă în monedă străină; taxele și impozitele erau plătite în monedă străină, țara fiind sub suzeranitate otomană.

În 1867, este adoptată legea privind înființarea unui nou sistem monetar, iar leul, ca monedă națională, cântărea cinci grame de argint. În 1868, a fost emisă prima monedă de aur, polul, care valora 20 de lei.

Elveția rămâne neutră

14 septembrie 1515: Confederația Helvetică adoptă o poziție de neutralitate, după ce e înfrântă de Franța, la Mariagnano.

Elvețienii renunță la politica de expansiune în schimbul garanției neutralității și a suveranității.

Statutul Elveției este confirmat după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, în 1815, când puterile europene au declarat „neutralitate pentru totdeauna”, Elveția rămânând zonă tampon între Imperiul Austriac și Franța. În 2002, Elveția a aderat la ONU. Nu este nici membră UE și nici NATO.

Sunt inventate emoticoanele

19 septembrie 1982: Profesorul universitar Scott Fahlman, de la Carnegie Mellon, Pennsylvania, propune pentru prima dată folosirea emoticoanelor „:-)” și „:-(”, în comunicarea scrisă, mai întâi în mesaje, apoi în emailuri. „:-)” atrăgea atenția destinarului că urmează o glumă, iar „:-(” că este vorba despre un subiect serios. 6 miliarde de emoticoane sunt trimise într-o singură zi, în întreaga lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te