Avioanele au fost apoi folosite ca uriașe rachete ghidate. În urma atentatelor, au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center (WTC) din New York și o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C. (ce adăpostește Departamentul Apărării și Statul Major General al Forțelor Armate ale SUA).
Un al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au revoltat împotriva teroriștilor.
Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidențial, Ziua patrioților. Atacurile au fost plănuite de organizația Al-Qaeda, care avea bazele în Afganistan și era condusă de Osama bin Laden.
La mai puțin de o lună de la atacuri, președintele SUA, George Bush, a invadat Afganistanul, susținut de o coaliție internațională.
În 2011, trupele americane l-au localizat și ucis pe bin Laden în Pakistan. Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost arestat în Pakistan în 2003.
De atunci el este în custodia SUA, la baza din Guantanamo, și așteaptă procesul.
Al-Qaeda continuă să activeze în zona subsahariană din Africa. Statele Unite s-au retras din Afganistan, la ora redactării acestui articol având o prezență militară doar în jurul aeroportului din Kabul.
Mickey Mouse l-a ratat pe Hrușciov
15 septembrie 1959: Nikita Hrușciov devine primul lider sovietic care vizitează Statele Unite, unde s-a întâlnit și a discutat – fără rezultate notabile - cu președintele Eisenhower.
Hrușciov a vrut însă să viziteze Disneyland, în California, dar vizita a fost anulată, din motive de securitate.
În consecință, liderul de la Kremlin şi-a şocat gazdele, la dineul oferit de celebrităţile cinematografiei americane, protestând vehement pentru că nu i-a putut vedea pe Donald Duck şi Mickey Mouse.
Sfințirea Mănăstirii Văcărești
24 septembrie 1724: Are loc sfințirea Mănăstirii Văcărești, o ctitorie a familiei Mavrocordat. A fost cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc și cea mai mare mânăstire din Balcani.
În 1848, armata rusă a transformat-o în închisoare.
Ca urmare a activității de „sistematizare teritorială urbană și rurală”, în decembrie 1986 întregul ansamblu a fost dărâmat din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, care a ignorat protestele interne și internaționale.
Românii preferă leul olandez
16 septembrie 1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie leul ca monedă a țării, echivalentul a 60 de parale.
Dintre monedele străine care circulau pe teritoriul țărilor românești, cea mai populară era talerul olandez, care avea gravat pe revers un leu ridicat în două labe şi cărora românii îi spuneau „leu”.
Cel mai „puternic” leu din istorie a fost în 1867: cu el se puteau cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, iar kilogramul de carne costa 0,34 lei.