CALENDAR 10-16 AUGUST. Noaptea poeților uciși

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 07.05.2019 - 17:52
Getty Images

12 august 1952: În închisoarea Lubianka din Moscova, KGB-ul a executat 13 membri ai Comitetului Evreiesc Anti-Fascist. Cinci dintre cei împușcați erau scriitori cunoscuți, iar unul din ei, Peretz Markish, primise premiul Stalin, cu șase ani înainte.

SHARE

Cei 13 au fost arestați în cadrul campaniei declanșate de Stalin împotriva evreilor, acuzați de dictatorul sovietic că ar fi niște „cosmopoliți fără rădăcini“, lipsiți de loialitate față de URSS. Stalin declanșase un pogrom secret încă din 1948 și suspecta Comitetul Evreiesc Anti-Fascist că ar fi agent al imperialiștilor americani. Arestările au început în septembrie 1948. Cei 13 au fost anchetați dur, bătuți, ținuți în izolare și torturați. Majoritatea și-au „mărturist crimele“ după aceste bătăi – unul dintre acuzați a susținut, în fața judecătorilor, că a reușit să numere 2.000 de lovituri. La proces nu au participat avocați sau procurori, ci doar trei judecători militari. Șeful completului de judecată, Alexander Cheptsov, a încercat să oprească această farsă, dar conducerea partidului a refuzat și, la final, i-a condamnat pe cei 13 la moarte și confiscarea tuturor bunurilor. Stalin și-a continuat pogromul cu „Complotul medicilor“, sute de cadre medicale fiind arestate, unele dintre ele fiind ucise. Cei arestați au scăpat ca urmare a morții lui Stalin, pe 5 martie 1953.

Prima apariție a căprioarei Bambi pe marile ecrane

13 august 1942: Filmul de animație „Bambi“, produs de Walt Disney și bazat pe o carte scrisă de austriacul de origine iudaică Felix Salten, este proiectat pentru prima dată în cinematografe. Cărțile lui Salten (Siegmund Salzmann) au fost interzise de Hitler în 1936, iar scriitorul a fost nevoit să fugă în Elveția. „Bambi“ a fost cel de-al cincilea film al companiei Disney și preferatul lui Walt. Desenul n-a avut succes la lansare, fiind criticat pentru imaginile realiste.

BMW devine companie pe acțiuni

13 august 1918: Apare compania BMW AG (Bayerische Motoren Werke - Uzina Bavareză de Motoare, în traducere), înregistrată ca firmă nouă în Registrul Comerțului, ca societate pe acțiuni. Această firmă preia bunurile și contractele celei dintâi companii, BMW GmbH, fondată de Karl Rapp în 1913, ca uzină care producea motoare de avion. Logo-ul companiei, o elice de avion, în culorile Bavariei, alb și albastru, a fost creat de fratele lui Karl, Ottmar Rapp. La finalul Primului Război Mondial, în 1918, BMW a fost obligată, prin Tratatul de Pace de la Versailles, să înceteze producția de aeronave. Din 1923, începe să producă motociclete, iar, din 1928, construiește mașini, după achiziționarea fabricii Eisenach. Prima mașină construită a fost BMW Dixi, care avea 15 cai-putere și atingea viteza maximă de 76 km/h.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te