Vlădică, agentul dublu de la Apărare

DE Petru Zoltan | Actualizat: 21.05.2021 - 16:49
Florin Lazăr Vlădică, fost secretar de stat în Ministerul Apărării și șef al Departamentului pentru Armamente

Azi negociezi din partea statului cu o companie de armament, a doua zi ești consultantul companiei.

SHARE

Florin Lazăr Vlădică, fost secretar de stat în Ministerul Apărării și șef al Departamentului pentru Armamente, a atribuit în mandatul său un contract de 3,9 miliarde USD companiei americane Raytheon, de la care s-a cumpărat sistemul de rachete Patriot.

Contractul a fost negociat astfel încât statul român să nu beneficieze de offset (investiții în România în valoare de peste 80% din valoarea contractului). 

După ce a părăsit MApN, Vlădică a fost contractat tocmai de compania americană Raytheon pentru a-i reprezenta interesele în România, unde aceasta a finalizat achiziția bateriilor de coastă NSM.

O afacere contestată de competitori, pentru care Ministerul Apărării Naționale va plăti minim 286 milioane USD. Tot fără offset.

Umbra lui Tender în Africa

Controversatul pesedist Florin Lazăr Vlădică a gestionat timp de șapte ani, în perioada 2010-2017, afacerile lui Ovidiu Tender în Africa. 

Pe 29 martie 2017, premierul Sorin Grindeanu l-a retras din Africa și l-a numit secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, șef peste Departamentul pentru Armamente (DpA).

Adică i-a dat pe mână toate achizițiile de armament pe care urma să le facă România pentru armată.

Două luni mai târziu, în timpul unui exercițiu militar româno-american organizat la poligonul Smârdan, Vlădică a anunțat că va fi demarată procedura de achiziție a sistemelor de rachete Patriot și Himars, dar și a blindatelor Piranha V. 

La Raytheon, în SUA, ca secretar de stat

În urma acestei declarații, în septembrie 2017, o delegație condusă de ministrul Apărării Mihai Fifor a ajuns în SUA pentru a se întâlni cu reprezentanții companiilor americane din industria de apărare, inclusiv cu cei ai Raytheon.

Din delegația românească a făcut parte și Florin Lazăr Vlădică, în calitate de șef al DpA. 

La scurt timp după vizita din SUA, Guvernul României a aprobat achiziția celor trei programe de înzestrare ale Armatei Române. Cel mai mare contract a fost achiziția sistemului Patriot, în valoare de 3,9 miliarde dolari, de la compania Raytheon. 

Contract pentru care România nu a negociat clauze de offset. Adică americanii nu au fost obligați să reinvestească minim 80% din valoarea contractului în țara care plătește contractul. 

De exemplu, în Polonia, în schimbul unui contract asemănător, americanii au construit o fabrică de componente pentru sistemul Patriot. Practic, contractul asumat de Vlădică a fost semnat în defavoarea statului român. 

La Raytheon, în România, consultant

Vlădică a fost schimbat din funcție pe 31 ianuarie 2018 de premierul Viorica Dăncilă. Ulterior, el a plecat în SUA, de unde a revenit în calitate de consultant al companiei Raytheon. 

La solicitarea Newsweek România, Ministerul Apărării Naționale a transmis că specialiști din cadrul Direcției generale pentru armamente participă frecvent la întâlniri cu reprezentanți ai diverșilor operatori economici români și străini, deci implicit și cu reprezentanți ai companiei Raytheon. 

„Scopul acestor întâlniri îl constituie prezentarea de către comercianți a capabilităților de producție, precum și performanțele anumitor echipamente pe care le produc (…) Raytheon este o companie implicată în mai multe programe de înzestrare aflate în derulare, iar întâlnirile reprezentanților acesteia cu specialiștii MApN au o frecvență foarte mare.

Domnul Florin-Lazăr Vlădică a fost prezent la o singură întâlnire de acest fel“, se menționează în răspunsul transmis.

Recent, Ministerul Apărării a solicitat semnarea unui contract de tipul „Guvern la Guvern“ cu SUA pentru achiziționarea sistemului de rachete „Naval Strike Missile“, produs de Raytheon, companie la care Vlădică e consultant pentru piața locală. Valoarea contractului este de minim 286 milioane dolari. Nu sunt prevăzute clauze de offset. 

Contractul ridică numeroase semne de întrebare cu privire la valoarea finală a acestuia, dar și în ceea ce privește eficacitatea rachetelor NSM, despre care specialiștii susțin că nu sunt fiabile pentru Marea Neagră. 

Contactat de Newsweek România, Lazăr Vlădică nu a vrut să comenteze. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te