SURSE MApN se pregătește să anuleze licitația pentru corvete printr-un artificiu bugetar

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.04.2019 - 14:00
Corveta "Sebastian" a Marinei române/FOTO: navy.ro

O ședință a enigmaticului CODA (Consiliul de Achiziții) din Ministerul Apărării, care ar putea avea loc pe 22 aprilie, ar duce la anularea procedurii de selecție a constructorilor de corvete pentru Armata română.

SHARE

Consiliul de Achiziții (CODA) este o structură a Ministerului Apărării căreia îi este asigurat secretariatul de către Direcția Management Resurse pentru Înzestrare din cadrul Departamentului pentru Armamente. 

Deși CODA nu este o structură cu notorietate, acest Consiliu are un rol extrem de important. Într-o notă de fundamentare întocmită de către Ministerul Apărării pentru o hotărâre de Guvern privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare "Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă", apare următorul pasaj: "Având în vedere interacţiunea dintre sistemul de planificare, programare, bugetare şi evaluare, sistemul de emitere a cerinţelor şi sistemul de management al achizițiilor pentru apărare, la nivelul Ministerului Apărării Naționale au fost întocmite şi aprobate:

(...)

- Strategia de achiziţie şi Baza programului de achiziţie, aprobate prin Memorandumul pentru decizia achiziţiei nr. 363 din 16.03.2018, de către CODA.

Potrivit Strategiei de achiziție, Bazei programului de achiziție, precum și Anexei la Studiu de concept privind actualizarea informațiilor de cost la studiu de concept SIML, valoarea estimată pentru un ,<Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă> este de minimum 137 milioane de euro (fără TVA), sens în care s-a prevăzut cerința privind capacitatea profesională ca, operatorul economic candidat să fi livrat, începând cu anul 2000 și până la data depunerii candidaturilor, SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, de cel puțin această valoare."

Reiese, așadar, că în CODA se iau decizii esențiale pentru programele de înzestrare ale Armatei române.

Potrivit surselor Newsweek România,  CODA ar urma să aibă o ședință luni, 22 aprilie, la care să se hotărască diminuarea bugetului pentru construcția de corvete. Procedura de selecție a constructorului de corvete s-a bazat pe un buget de 1,3 miliarde de euro, fără TVA, însă Consiliul de Achiziții ar urma să-l reducă la un miliard de euro fără TVA, argumentând că suma de 1,3 miliarde de euro ar fi fost decisă fără încuviințarea conducerii Ministerului Apărării.

Citește și: Leș admite - Newsweek România a avut dreptate

"Am fost întrebat dacă informațiile scurse în presă sunt corecte și am spus că da, aceea este ordinea vizavi de preț. Nu m-am antepronunțat. Criteriile de atribuire pentru un astfel de contract nu sunt doar cele care privesc strict prețul cel mai mic. Mai sunt 30% caracteristicile tehnice, 40% integrarea în industria noastră și așa mai departe.", a spus Gabriel Leș într-o conferință de presă susținută pe 18 aprilie, conform Hotnews

Cu toate acestea, conform procedurii lansate de Romtehnica, o dată calificați cosntructorii în etapa a doua când se depun ofertele finale, atribuirea contractului se va face după criteriuld e atribuire "prețul cel mai scăzut al ofertei stabilită după etapa de dialog" (A.3/4.), ori etapa de dialog s-a încheiat încă de anul trecut, dinaintea depunerii ofertelor finale, a mai arătat sursa citată. 

Citește și: Asociatul Naval Group susține că a câștigat licitația pentru corvete

"La momentul acesta încă nu avem o soluție, dar termenul este foarte scurt până când vom veni cu una. Am avut o discuție în cadrul Colegiului Ministerial și cu secretarul de stat pentru Armamente. Va veni în termen scurt cu o soluție. Eu sper să fie maxim două-trei săptămâni. Vom anunța soluția. Vom vedea care va fi, este o comisie de licitație formată din specialiști și ei vor veni să spună care este soluția", a completat ministrul. 

Întrebat dacă soluția poate reprezenta fie anunțarea unui câștigător, fie anularea licitației, Gabriel Leș a răspuns, potrivit Hotnews: "Bineînțeles!".  

De luni de zile, Gabriel Leș (ministrul Apărării) și Andrei Ignat (secretarul de stat pentru Armamente) refuză să răspundă solicitărilor de informații ale Newsweek România pe acest subiect.

Citește și: Damen invocă articolele din Newsweek România ca să cenzureze presa olandeză

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te