Spitalul de copii care a ars era subfinanțat, angajații prost plătiți. Oficialii zic că totul era OK

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.07.2023 - 18:40
Spitalul de copii care a ars era subfinanțat, - Foto: ISU Bucuresti

Un document arată că spitalul de copii Nicolae Robănescu din București care a ars era subfinanțat, angajații prost plătiți. În acest timp, oficialii spun că „sunt bani de investiții”, iar transformatorul de la care a pornit incendiul era nou.

SHARE

Un document consultat de Newsweek România arată că spitalul de copii care a ars era subfinanțat, angajații prost plătiți. În tot acest timp, oficialii spun că lucrurile erau minunate la clădirea care a ars aseară. 

Citește și: S-a aflat cauza incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, în care zece pacienți au murit

Spitalul de copii care a ars era subfinanțat, angajații prost plătiți

„Transformatorul fusese achitat de către spital, era în garanție, era nou. Sunt ferm convins că cei abilitaţi să facă această anchetă vor veni cu lămuririle. Mi-aş dori foarte mult să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut că „managerul spitalului a sesizat de două ori Enel că nu a avut curent. Nu Ministerul Sănătății s-a ocupat de achiziția acestui echipament, care era în garanție, fusese instalat în octombrie 2022”.

Lucrurile nu erau OK

În documentul intitulat „Planul Strategic al centrului Național Clinic al Spitalului Robănescu” elaborat în anul 2022 se spune că există o serie de „puncte slabe”. Printre ele regăsim:

- spațiu insuficient pentru desfășurarea activității medicale,

- surse insuficiente de venituri (de la bugetul de stat),

- suprasolicitarea personalului, lipsa de personal, încărcarea cu multiple cerințe și remuinerația insuficinetă în raport cu munca prestată în ceea ce privește personalul TESA (personalul TESA cuprinde și muncitorii - electricienii spre exemplu - din spital n.red.)

-spații din centru care necesită investiții.

Din document reiese că situația nu era cea mai grozavă la spitalul care a luat foc ieri seara. Și că cea mai mare problemă erau banii. Cei care trebuiau să întrețină sistemele erau prost plătiți, iar de investiții nu erau bani.

Premierul spune că există 5 miliarde pentru investiții

”Ăsta este sistemul public în acest moment, de aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii. Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea şi cele unde nu au pornit procedurile, ca să nu pierdem proiectele, le mutăm de pe PNRR pe BEI, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte să se regăsească fie prin PNRR, fie prin Banca Europeană de Investiţii”, a mai afirmat Ciolacu, el arătând că se va investi masiv în sistemul de sănătate în perioada următoare.

Aproape de o tragedie

110 copii care se aflau la Spitalul Nicolae Robănescu din București, au fost evacuați, aseară, după ce un transformator a luat foc și a declanșat un puternic incendiu.

”Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un post trafo (transformator) cu propagare la două autoturisme în strada D. Minca (în curtea Spitalului Robanescu). Incendiul se manifestă cu flacără violentă şi degajari de fum, în acest moment acţionăm pentru localizarea acestuia şi limitarea propagării la spital”, a transmis, marţi seară, ISU Bucureşti-Ilfov, citat de News.ro.

Sursa citată a precizat că spitalul a fost evacuat, inclusiv copiii, aceştia fiind transferaţi la Spitalul Marie Curie.
”Alertate 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 2 autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, decarcerarea, detaşamentul special de salvatori, CBRN, autospecială cu azot şi 2 ambulanțe SMURD”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit pompierilor, au fost evacuaţi 110 copii, fiind transferaţi la Spitalul Marie Curie.

Citește și: VIDEO Incendiu puternic la Spitalul pentru copii Nicolae Robănescu din Capitală. 110 copii, evacuați

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te