Săvulescu, maestrul falsurilor. În România fura terenuri de la bătrâne. În Italia stă într-o ruină

DE Stelian Negrea | Actualizat: 16.08.2023 - 16:05
Reședința lui Dragoș Săvuescu din Italia este o casă în paragină Foto: Newsweek România

În România a fost condamnat pentru că a măsluit acte pentru a pune mâna pe un milion de metri pătrați de terenuri retrocedate ilegal. În Italia a rămas maestrul falsurilor, declarându-și rezidența într-o casă dărăpănată.

SHARE

Dragoș Săvulescu este un tip ferchezuit, mereu cu părul pe spate. Ajutat de un pic de briantină. Gel de păr. 

Un dandy bucureștean pentru care Monte Carlo este o haltă a vieții. 

Nu ai zice nicio secundă că ani de zile a falsificat acte ca să pună mâna în mod ilegal pe terenurile unei bătrâne aflate pe patul de moarte. 

Mai exact 980.000 de metri pătrați ce i se cuveneau în parte acesteia, luați pur și simplu din domeniul public al Constanței.

Citește și: Strutinsky, angajat în Italia la o firmă a grupării Mazăre-Nicușor. Închis în orașul îndrăgostiților

Trecuți prin mai multe mâini pentru ca, în final, să ajungă la cine trebuie. 

A fost condamnat la 5 ani și șase luni de închisoare cu executare. A fugit mai întâi în Grecia, după care, în Italia. 

Unde s-a și stabilit. Și unde niște judecători au aplecat urechea la pledoaria avocaților săi. 

Care i-au rugat să nu-l trimită pe fercheșul Săvulescu în pușcăriile din România. 

Citește și: Mario Iorgulescu, relaxare italiană. Medicii îl feresc de proces. Judecătorii, cadou de ziua lui

La Milano birjar

În ce oraș să fugă un dandy de București? Cu soție fotomodel. Cetățean elvețian. 

Cărora nici o haină scumpă, nici o masă cu delicatesuri nu le sunt străine. 

Milano. Una din capitalele mondiale ale industriei de fashion a fost aleasă ca destinație finală a refugiului pentru cetățeanul român, Dragoș Săvulescu. 

În România purta mândra etichetă de om de afaceri. Cu gusturi fine, cu mașini scumpe, cu vacanțe pe insule private. 

În fine, tot ce ar putea visa un tânăr de succes. Financiar. Cu un statut care să-i facă pe ceilalți să întoarcă capul după șampania de mii de euro adusă cu roaba într-un club select. 

Citește și Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

În România fura terenurile bătrânelor pe moarte

Afacerile lui Săvulescu însă nu erau atât de sofisticate. Precum imaginea sa. 

Erau chiar în totală opoziție.  

Conform sentinței dată de judecătorii din România, Săvulescu a furat terenurile unor bătrâne pe moarte. 

Citește și: Arsene, afaceri în Italia alături de cumătru. În România i-a dat contracte grase din bani publici

Făcea parte dintr-un grup infracțional organizat care a pus mâna pe 980.000 de metri pătrați de teren din domeniul public al statului. 

În mod ilegal, prin falsuri grosolane făcute timp de 12 ani. Terenuri luate pe doi lei care, trecute prin câteva vânzări succesive, ajungeau, în final, la cine trebuie. 

Care fie le vindea la prețul corect, fie începea să construiască pe aceste terenuri. Că nu în orice zi te trezești că ai fost făcut proprietar, din măsluirea a câtorva hârtii, pe mii de metri pătrați de teren în zone bune. Pentru care alții ar fi dat o avere. 

Citește și: Dragomir, fost col. SRI, silenzio stampa în Italia. Asociat cu primul magistrat închis pentru mită

Faptele de vitejie ale lui Săvulescu au ajuns și la urechea judecătorilor italieni de la Curtea de Apel din Napoli. 

N-au fost îndeajuns de revoltătoare pentru aceștia. Sunt la fel de revoltătoare citite în italiană și traduse în română precum au sunat în original în sentința judecătorilor români. 

Citește și: În România îi căra șpaga, în Italia, Prina este angajatul lui Vâlcov. În țară, afacerile-i merg bine

“Din examinarea acestei sentințe, aflăm că persoana căutată a fost condamnată pentru că a săvârșit în România între anii 2002 și 2014, în colaborare cu alte persoane cu care a participat la o asociere infracțională care vizează acest gen de infracțiuni, a unei fraude complexe dezvoltate prin infracțiuni de fals în înscrisuri și material și abuz în serviciu, (...) în aplicarea legii 10/2001 privind restituirea către proprietari sau moștenitori ai acestora a proprietăților funciare din Municipiul Constanța unde s-a constituit o comisie specială de funcționari publici ai aceleiași asociații infracționale; 

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

În documentarea drepturilor de moştenire în scopul restituirii bunului funciar, s-a constatat că mandatele de vânzare a drepturilor funciare cuvenite moştenitorilor principali îndreptăţiţi la restituire au fost rezultatul unor falsuri în înscrisuri (atât în ​​ceea ce priveşte conţinutul drepturilor mandantului, cât şi în limitele mandatului) şi că aceleaşi terenuri au fost identificate pentru restituirea şi vânzarea mult mai extinse decât pentru restituirea şi vânzarea falsă identificate de inculpaţii membri ai comisiei, de comun acord şi în concurs cu asociaţii pentru infracţiuni;

(...)

În acest context, Săvulescu a fost condamnat pentru ca s-a declarat în mod fals agent al lui Buzescu Movilă Ivvone Aline (persoană în vârstă și bolnavă, care a decedat la patru zile de la eliberarea mandatului) pentru vânzarea drepturilor sale ereditare de teren și a vândut în această calitate de mandatar aparent, dreptul de proprietate pentru 986.000 mp parțial proprietate a statului, bunicii sale Măriuța Maria (femeie neștiutoare, pacient instabil, interpus la dispoziția lui Săvulescu) și lui Pană Viorel, deși Săvulescu cunoștea caracterul fraudulos al operațiunii din cauza falsității mandatului; 

Mai mult, știa și că terenurile sunt extrem de subestimate și sunt în mare parte proprietate a statului, astfel încât au fost vândute grație falsificării datelor de carte funciară, la 14.01.2004 Măriuța Maria, din nou interpusă fictiv de Săvulescu, și Săvulescu însuși pe o parte, au revândut bunurile altor coinculpați din dosar“.

 

Avocați celebri, rezultate pe măsură

Această afacere i-a adus 5 ani și șase luni de închisoare din partea judecătorilor români. 

Nu a rezistat să facă pușcărie în România și a fugit. Mai întâi în Grecia și după aceea în Italia. 

Aici și-a luat doi avocați celebri. 

Unul este din Milano, Liborio Di Nola, care l-a reprezentat în trecut inclusiv pe fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi. 

Celălalt este din Napoli, Giuseppe Vitiello, și l-a apărat pe fostul șef al lui Juventus Torino, Luciano Moggi într-un celebru proces de fraudă în fotbalul italian. 

Săvulescu a apelat la unul din trucurile favorite ale celor 12 infractori români fugiți în Italia: s-a predat în ianuarie 2020 în sudul Italiei, la Napoli.

La 860 de kilometri de reședința sa declarată, de lângă lacul Como din Milano, în nordul Italiei. 

Avocații săi au reușit, pe 15.09.2020, să-i convingă pe judecătorii din Napoli să accepte cererea lui Săvulescu de a executa în Italia pedeapsa primită în România:

“Curtea de Apel din Napoli (…) declară că există condițiile de acceptare a cererii și în consecință recunoaște sentința penală română (...) iar în consecință prevede ca pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare aplicată acestuia să fie executată în Italia în conformitate cu dreptul său intern, totul în scopul îndeplinirii sentinței în Italia”. 

 

Reședința lui Săvulescu, o dărăpănătură

Săvulescu și-a continuat în Italia caracterul disimulat al acțiunilor sale din România.

Le-a declarat judecătorilor italieni că are mai multe proprietăți în Italia, dar că rezidența o are într-o locuință închiriată în afara orașului Milano.

Newsweek România a mers la adresa aceasta, situată într-o frumoasă localitate de munte: San Fermo Della Bataglia pe Via. G. Mazzini. 

Însă surpriză. Deși este la doar 15 minute de lacul Como, străjuit de extrem de multe vile impunătoare, reședința lui Săvulescu declarată, casa este o dărăpănătură. 

Reședința italiană a lui Dragoș Săvulescu, o dărăpănătură lângă lacul Como

Un loc absolut impropriu în care ar sta cineva care dispune de resursele financiare ale lui Săvulescu. Care are imaginea lui de lux și bogăție plus rafinament pe care le proiectează întotdeuna. 

Ai putea locui aici dacă ai fi un mecanic care se ocupă de întreținerea hidravioanelor pe care le poți folosi odată coborât în portul cochet din Como. 

Vecinii n-au auzit de Săvulescu, iar la adresă flutură un steag italian ale cărui culori sunt extrem de palide. 

Mai ales că Săvulescu și-a permis luxul de a avea inclusiv un domiciliu pentru afaceri judiciare în localitatea Castellammare di Stabia, în provincia Napoli, unde s-a predat autorităților italiene. 

Liber la afaceri. Mărunte

Un alt element pe care Săvulescu trebuia să-l bifeze în fața judecătorilor italieni este că are afaceri în Italia și că stă în această țară de câțiva ani.

Conform datelor de la registrul comerțului italian, Săvulescu deține 100% din compania Kharis Studio Srls. Sediul ei este în aceeași casă dărăpănată unde fugarul și-a declarat rezidența. 

Kharis Studio Srls Acte Registrul Comertului Italian by Stelian Negrea on Scribd

Soția sa, Martini Angela,  deține integral compania Mercury 23 Srl unde Săvulescu este, de asemenea, prezent. 

Mercury 23 SRL Acte Registrul Comertului Italian by Stelian Negrea on Scribd

Niciuna dintre companii nu excelează prin cifre de afaceri și profituri consistente. Par mai degrabă niște vehicule care să ateste că cineva este preocupat să arate că are o activitate antreprenorială. 

O pârloagă verde pentru 50 milioane de Euro

Săvulescu a mai făcut parte dintr-un lot restrâns și exclusiv de 11 oameni de afaceri care au încheiat afacerea vieții lor.

Printre aceștia mai erau Săvulescu Nicolae, tatăl fugarului, Speranța Budeanu, mama fondatorului tabloidului Cancan, Radu Budeanu, dar și acesta din urmă. 

În anul 2019, au convins Primăria Muncipiului București condusă de Gabriela Firea să le dea nu mai puțin de 50 de milioane de Euro pentru că aveau un așa zis parc de 5 hectare în București.

Săvulescu a fost reprezentantul tuturor. Cel care a oferit spre vânzare primăriei terenurile din parcul Verdi în numele tuturor proprietarilor conform unei adrese din 14 august 2018 : “Conform expertizei (…) valoarea minimă aferentă zonei în care sunt încadrate terenurile sus-enunțate este de 1.310 Euro/mp. Independent de procedurile demarate de municipalitate, am comandat către experții (…) efectuarea unui raport de evaluare privind estimarea valorii de piață a acestor terenuri, iar conform acestei lucrări de specialitate, valoarea estimată este de 1.855 Euro/mp (…) 

Încă de la început, prin cererile depuse, ne-am exprimat intenția de a vinde respectivele terenuri pentru un preț care să țină cont de valorile de piață (…) În considerentele celor de mai sus, eu, Săvulescu Emil Dragoș, în nume propriu și ca mandatar vă fac oferta de a vinde cele 7 loturi pentru un preț de 1250 Euro/mp, preț care ar include și renunțarea de către toți proprietarii la toate pretențiile avute sau pe care le-ar putea invoca în instanță în legătură cu respectivele proprietăți“.

În final, Săvulescu a revenit cu o altă adresă în care cerea 1080 Euro/mp. La această valoare a și bătut palma cu Primăria Capitalei.

Terenul este, de fapt, o pârloagă verde, dar într-o zonă cu potențial imobiliar uriaș, unde au construit cei mai mari dezvoltatori din Capitală. 

Același mecanism de a recupera spațiul verde este extrem de îndrăgit și de actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te