EXCLUSIV UNPR-ul lui Oprea a avut sediu într-o unitate militară NATO. Sub nasul actualului ministru

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 15.07.2020 - 16:07
Gabriel Oprea, general care a transformat Armata Română în propria feudă

O unitate militară certificată NATO, aflată sub comanda actualului ministru al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a fost „gazda” unui sediu de partid.

SHARE

O clădire a UM 01027 (actuala UM 01407) din Piatra Neamț a funcționat, o bună perioadă de timp, pe post de filială municipală a Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), pe vremea când ministru al Apărării era Gabriel Oprea (23 decembrie 2009 – 7 mai 2012). Din ordinul personal al acestuia.

Curtea UM 01027 din Piatra Neamț, în care a funcționat filiala municipală a UNPR

Unitatea militară găzduiește și astăzi Batalionul 634 Infanterie „Petrodava”. Acesta era subordonat Diviziei 2 Infanterie „Getica" Buzău al cărei comandant, în perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2014, a fost generalul Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării. 

Obiectiv militar cu statut special

Pentru că este obiectiv militar certificat NATO, cazarma și personalul unității militare reprezintă un nivel ridicat de secretizare, din punctul de vedere al Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu zone de securitate, cu personal posesor de certificate de acces la secrete de stat, cu planuri proprii de instrucție și de luptă aprobate anual, cu protecție de specialitate asigurată de ofițeri și structuri specifice din cadrul Direcției contrainformații și securitate militară (DCiSM/DGIA) și alte măsuri de protecție informativă sau aspecte de interes militar, circumscrise secretului de stat.

Cu toate acestea, o bună perioadă de timp, politrucii lui Gabriel Oprea din UNPR au intrat și au ieșit nestingheriți în incinta UM 01027 (actuala UM 01407), punând în pericol secretul militar, vulnerabilizând Armata Română, dar și pentru NATO.

Acest lucru a fost posibil, deoarece DCiSM, serviciul de contraspionaj al Ministerului Apărării Naționale, era condus de generalul Marian Hăpău, un umil servant al lui Gabriel Oprea, care nu a făcut nimic să corecteze această anomalie, premieră în istoria NATO, care a pus Armata Română într-o poziție delicată în fața partenerilor săi din Alianța Nord-Atlantică. 

Generalul Marian Hăpău, fost șef al Contrainformațiilor Militare și actual director al serviciului secret al Armatei, DGIA

Gen. Hăpău este deja celebru pentru lucrurile murdare pe care le făcea pentru, inclusive acte de poliție politică denunțate de un fost ofițer al DCiSM, col. Doru Paraschiv, despre al cărui caz Newsweek România a scris pe larg.

Gen. Hăpău a avansat între timp la conducerea Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), pe care o conduce și în prezent, grație relațiilor bune atât cu miniștri ai Apărării de la PSD, cât și cu cei ai PNL, cum este cazul actualului șef al MApN, gen. Nicolae Ciucă.

Mai mult, gen. Hăpău se laudă permanent cu sprijinul de care s-ar bucura, chipurile, în rândul partenerilor americani. Parteneri care, însă, știu probabil foarte puțin din „faptele sale de vitejie”.

Apropo de SUA, care se confruntă de ceva vreme cu scandalul Michael Flynn. Peste Ocean, dacă ies la iveală astfel de ilegalități, săvârșite de sau cu complicitatea unor înalți ofițeri de informații, președintele SUA, chiar dacă a învestit încredere în respectivele persoane, se delimitează de ele și îi schimbă din funcții. În România, dacă un șef de serviciu secret servește intereselor unui politician, el avansează în carieră.

În mandatul de ministru al Apărării al lui Gabriel Oprea, gen. Hăpău s-a remarcat prin misiuni de protecție informativă a activităților ilegale ale șefului său ierarhic: furnizare informații, unele compromițătoare, despre cei pe care Oprea voia să atragă în UNPR, protejarea întâlnirilor de afaceri, în special imobiliare, ale lui Oprea, de regulă cu fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan „Pinalti” sau Elena Udrea.

Ultimii doi obișnuiau să se deplaseze la Piatra Neamț cu elicopterele MApN, care decolau din curtea ministerului. 

Legislație

Cadrelor militare le este interzis prin lege să fie membri de partid sau să desfășoare activități în sprijinul/interesul vreunui partid politic. Prevederile legale care stabilesc asta sunt: art. 28 lit. a) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, art. 26 din Legea 51/1991 privind securitatea națională a României și art. 24, alin. 5, precum și art. 33 din Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate.

Pentru că partidul lui Oprea avea sediul exact în incinta acestei UM, Hăpău și Ciucă au încălcat aceste legi, dar și prevederi din Codul Penal, Codul de Procedură Penală, precum și alte legi și regulamente militare. 

Nicio instituție locală sau centrală a Statului român, în special din domeniul siguranței naționale, nu a reclamat ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț.

Mai trist este că proverbiala onoare militară a lipsit cu desăvârșire. Niciun militar al Armatei Române, în special cei cu funcții de comandă, nu a luat atitudine împotriva acestor ilegalități grosolane. 

O serie întreagă de ofițeri și generali din conducerea Armatei au știut, au ascuns sau au ignorat aceste ilegalități foarte grave. Unii dintre ei au fost recompensați în carieră de fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea.

Câteva exemple:

  • Gen. Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General (SMG), apropiat al fostului președinte Traian Băsescu;

  • Gen. Ion Ungureanu, șef al Brigăzii Iași în februarie 2009 – iunie 2010.

Destituit după furtul armelor de la Ciorogârla, gen. Ungureanu a fost numit de Gabriel Oprea în această funcție și, la scurt timp, a fost promovat pe poziția de șef al Corpului de Control al ministrului Apărării;

  • Gen. de brigadă Vasile Roman – succesorul gen. Ion Ungureanu la comanda Brigăzii de la Iași;

  • Contraamiral Mihai Gheorghe, actualul șef al DCiSM, la acel moment ofițer cu funcții importante în domeniul contrainformațiilor militare;

  • Col. Mugurel Vasile, în acea perioadă locțiitor pe probleme de contrainformații militare al gen. Marian Hăpău. Ulterior, a fost recompensat de Oprea și Hăpău cu poziția de șef al detaşaţilor militari la Roma. 

Scurt istoric

Batalionul 634 Infanterie din Piatra Neamț a luat ființă în anul 1994, la 2 aprilie, sub denumirea de Batalionul 567 Infanterie, în urma desființării Regimentului 38 Mecanizat „Neagoe Basarab”.

Pe lângă Batalionul 567 Infanterie, din vechiul regiment a rezultat și Centrul 38 Instrucție și Depozitare.

Din anul 2005, Batalionul 634 Infanterie „Petrodava”, subordonat Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” se află dislocat în Piatra Neamț, în cazarma fostului Regiment 38 Mecanizat. 

Reacții

Tentativele Newsweek România de a vorbi cu protagoniștii acestui articol s-au lovit de refuzul acestora. Nici Gabriel Oprea, nici generalul Marian Hăpău nu au răspuns solicitărilor noastre pe această temă. 

Gabriel Oprea și Nicolae Ciucă, un fost și un actual ministru al Apărării

Singurul care ne-a dat o declarație a fost gen. Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării. „Nu am cunoștință despre acest aspect, dar am să verific și am să vă răspund. Cu certitudine nu este o situație firească. Armata Română este și va fi apolitică”, a susținut gen. Ciucă.

După câteva zile, ministrul Apărării ne-a trimis răspunsul solicitat, în care susține că a fost informat în scris de subalternii săi că „nu a fost niciun sediu de partid în unitatea militară din Piatra Neamț.” Gen. Nicolae Ciucă ne-a pus la dispoziție documentul primit de la subordonații săi.

El a argumentat prin faptul că refuză să creadă că „cineva ar fi acceptat vreo asemenea abatere de la litera legii și regulamentele militare”. 

Ministrul Apărării a precizat că, din punctul său de vedere, responsabil este comandantul unității, care nu a raportat o astfel de situație, dacă a fost cazul. Precizăm că UM 01027 (actuala UM 01407) din Piatra Neamț era comandată de colonelul Cristin Hîră, care în urmă cu 4 ani a trecut în rezervă. 

(Articol realizat cu sprijinul Romanian Imprisonment Watch)

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te