Valerica Pâslaru, care tocmai ieșise la pensie din postul de șefă de serviciu la Electrica Galați, va încasa circa 4.000 de lei pe lună.
Și nu de la o firmă de succes, ci de la o societate care nu mai produce nimic de mai mulți ani, fiind devalizată de niște afaceriști sirieni aduși la Iași tot de PSD.
"Păpușarul" Florin Pâslaru are un cazier impresionant: în 2016 a fost condamnat la șase luni de închisoare, iar în 2010 a primit verdict de colaborator al Securității.
Și-a turnat colegii din studenție pentru că spuneau bancuri cu Ceaușescu și se plângeau de mâncarea de la cantină.
Numele nevestei a venit "în plic"
Pe 20 septembrie, în cadrul unei Adunări Generale Extraodinare a Asociaților, la firma de stat Terom SA Iași, societate aflată în faliment, a fost numită drept administrator special Valerica Pâslaru din Galați.
Numirea a avut loc prin votul acționarului majoritar – Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – care trimisese pe data de 10 septembrie, la sediul lichidatorului firmei – cel care a organizat ședința – o adresă cu numele "în plic".
"Indemnizația lunară pentru activitatea desfășurată de administratorul special va fi acordată de AAAS”, adică Autoritatea care a numit-o, se mai scrie în procesul-verbal al ședinței.
În declarația de avere a predecesoarei lui Pâslaru, Cristiana Gociu, o directoare din Autoritate care a plecat din instituție în august, se menționează că, în calitate de administrator special la Terom, aceasta a încasat aproape 47.000 de lei, adică puțin peste 3.900 lei lunar.
Dragnea nu l-a uitat pe Pâslaru
Valerica s-a pensionat recent din funcția de șef Serviciu Investiții la Electrica Galați și este soția fostului lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, Florin Pâslaru.
Condamnat penal cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din 2016, el nu a mai prins un loc pe listele din acel an, dar a fost recuperat de președintele Camerei, șeful său de la partid.
"Domnul Dragnea nu şi-a uitat oamenii care i-au fost aproape.
Mă ocup de pregătirea proiectelor legislative, de relaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor cu toate grupurile parlamentare, nu doar cu grupul PSD, şi de pregătirea întâlnirilor preşedintelui.
De pildă, dacă urmează să se întâlnească cu un alt lider parlamentar din străinătate, eu pregătesc detaliile.
Pe scurt, mă ocup de tot ce se numeşte legătura preşedintelui cu structurile din Parlament”, declara Pâslaru, pentru Viața Liberă Galați, în martie 2017.
În ceea ce privește conducerea Autorității, treaba cu numirea Valericăi nu putea merge decât strună: trei din cele patru persoane din fruntea instituției au fost parlamentari PSD până în 2016, iar unul, Laurențiu Chirvăsuță, este taman din Galați.
Al patrulea provine din fantomaticul UNPR și militează prin presă pentru o alianță cu PSD.
Autoritatea a fentat răspunsurile
Am adresat Autorității pentru Administrarea Activelor Statului două întrebări clare: cum a ajuns Valerica Pâslaru administrator la Terom și care dintre șefii din fruntea instituției are în atribuții monitorizarea activității de la firma ieșeană.
Cu grație, în răspuns au fost ocolite ambele întrebări.
"În procedura falimentului societății mai sus menționate, administratorul special reprezintă interesele acționarilor, neavând atribuții de conducere a activității societății.
Relația dintre acesta și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului se derulează în baza unui contract de mandate încheiat între cele două părți, contract guvernat de prevederile legii civile”, a transmis Autoritatea. La întrebarea 2, aceștia au scris că monitorizare activității Terom o face lichidatorul numit de judecătorul sindic. Florin Pâslaru a negat faptul că ar fi avut vreo influență în numirea soției sale: "Eu nu mai sunt deputat, sunt consilier.”
"Consilierul" a susținut că nu știa că al său concitadin Chirvăsuță este vicepreședinte la această Autoritate.
Am încercat să o contactăm și pe Valerica Pâslaru, dar de la Electrica Galați ni s-a spus că "este la pensie".
"În curs de pensionare", a corectat soțul ei.
Procuror: Terom finanța Al Qaeda
Terom (fostul Combinat de Fibre Sintetice), la un moment dat o mândrie a industriei ieșene, cel mai mare producător de fibre sintetice din România, este pe cale să dispară.
De fapt, în ultimii cinci ani a avut cifră de afaceri 0 (zero) și nici un angajat, încasând anual câteva sute de mii de lei din închirieri sau vânzări în cadrul procedurii de faliment.
A ajuns aici după o privatizare catastrofală, moșită de PSD în mandatul lui Adrian Năstase.
Pe Terom au pus mâna frații sirieni Hasan și Amar Nanaa.
Deloc preocupați de producție, aceștia au vândut rapid active (stocuri de marfă, terenuri) la prețuri modice iar banii erau virați în conturi din străinătate.
În 2005, ambii au fugit din țară iar un procuror ieșean a anunțat că a început o anchetă, suspectându-i că, prin intermediul banilor de la Terom, finanțau organizația teroristă Al Qaeda.
Ambii au fost dați în urmărire internațională iar statul a reziliat contractul de privatizare.
Vaca de muls a politicienilor
În 2016, Amar Nanaa a fost condamnat la 11 ani și jumătate de închisoare, în primă instanță.
"Nanaa Ammar, fostul administrator SC Terom SA, Nanaa Hasan, fost acţionar majoritar al societăţii şi Nanah Ali au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ori pe care l-au sprijinit inculpaţii Zlate Viorica, fost director comercial, Vaidner Ioan Viorel, fost director general al societăţii, Inglifer Marijana, Dumitru Teodora, fost director economic, şi Shawi Mohamad.
Prin infracţiunile economice săvârşite aceştia au produs un prejudiciu total patrimoniului SC Terom SA şi implicit statului, prin AVAS, în sumă de 14.097.383 de lei”, spuneau anchetatorii la momentul trimiterii lor în judecată.
Lovitura fraților Nanaa a fost letală pentru fabrică: aceasta a ajuns în faliment.
Toți angajații au fost disponibilizați, datoriile au ajuns la 70 de milioane de lei, și, ironia sorții, politicienii au mai ciugulit ceva prin intermediul postului de administrator special sau al posturilor din Consiliul de Administrație/Adunarea Generală a Acționarilor.
Rotirea la Putere a dus la schimbarea celor care ocupau aceste posturi, via Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (predecesoarea actualei Autorități).
Astfel, în mandatul Alianței DA au făcut un ban aici Marius Dangă (PNL), Oana Gavril (tot PNL) și Constantin Neagu (PD).
Fiul, primul căpătuit
Primul din familia Pâslaru care a prins o sinecură pe linie de partid în mandatul PSD început în 2016 a fost fiul lui Florin, Alexandru.
Acesta a fost numit, în 2017, în Consiliul de Administrație al Administrației Fluviale a Dunării de Jos – circa 3.600 de lei pe lună.
Anterior, el devenise consilier la Autoritatea Electorală Permanentă - 5.000 de lei pe lună, conform declarației de avere din iunie 2018.
Al doilea care s-a căpătuit pe filiera numirii pe linie de partid a fost chiar "capul" familiei.
Specialist în piscicultură – absolvent de facultate de profil și conducător de fabrici așijderea – Florin Pâslaru a ajuns, tot în 2017, consilier personal al președintelui Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radiocative.
Nu am putut identifica o declarație de avere a lui Pâslaru pe site-ul acestei instituții – site-ul este în construcție.
Turnătorul colegilor
Din perioada studenției lui Pâslaru senior se leagă și un verdict definitiv de colaborator al Securității, verdict pronunțat în 2010, de Curtea de Apel București.
În 1980, Pâslaru a fost recrutat de Poliția politică pentru "supravegherea informativă a colegilor săi, în special a studenților străini din cadrul Facultății de Tehnologia și Chimia Produselor Alimentare și Tehnica Pescuitului din Galați (…)
Despre studentul K.A. a comunicat organelor de securitate faptul că s-a plâns de prețul alimentelor de la cantina universității și de calitatea acestora.
De asemenea, despre studentul D.G. a comunicat faptul că ascultă Radio Europa Liberă și povestește colegilor ce aude la acest post.
De asemenea, a comunicat organelor de securitate că anumiți studenți spun bancuri despre Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu", au scris judecătorii în sentință.
Pâslaru, care era deputat din 2008, a rămas parlamentar până în 2016.
În acel an, a primit șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru conflict de interese: în 2011, își angajase fiul, pe Alexandru, la cabinetul parlamentar.