Mamaia, ocupată de Mazăre printr-o firmă interpusă. Făgădău se asigură că firma se dezvoltă

DE Sabin Orcan, Cătălin Prisacariu | Actualizat: 24.09.2020 - 08:35
Mazăre și Făgădău, stăpânul și lacheul/FOTO: constantadeazi.ro

Multiple proprietăți imobiliare în Mamaia au ajuns la grupul de interese controlat de fostul primar Radu Mazăre prin intermediul unei firme din Constanța. Aceasta își ascunde adevărații deținători într-un off shore cipriot. Iar intrarea lui Mazăre la pușcărie nu a oprit afacerea.

SHARE

Firma se numește Nitalexil SRL, a fost înființată în 2001 și își are are sediul pe Bulevardul Aurel Vlaicu nr. 264 din Constanța, în complexul Sportiv “Badea Cârţan”. La adresa respectivă au sediul și alte societăți care au legătură cu Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu sau Sorin Strutinsky (Holland Developement Group, Millenium Global Development SA, companii care au fost implicate în retrocedări frauduloase marca Mazăre și care au fost anchetate de procurori).

La aceeași adresă a avut sediul social și Pomacost (redenumită Garden Shop), societate care are contract cu Primăria Constanța pentru îngrijirea spațiilor verzi și care a aparținut vărului lui Radu Mazăre, Popa Basarab, decedat.

Nitalexil are părțile sociale deținute de Seaside Estate Company SRL (70%) și Alexandru Florian Ilie (30%). Seaside Estate Company are sediul tot în Complexul Sportiv “Badea Cârţan” și, în mod foarte bizar, este deținută de Nitalexil SRL (34 %) și GKL Engineering LTD din Cipru (66%).

Seaside Estate Company şi Nitalexil sunt la rândul lor acționare cu câte 50 % în Principal SN SRL, cu sediul tot în Complexul Sportiv “Badea Cârțan”, societate care a fost administrată de Alexandru Florian Ilie, fostul şef de cabinet al senatorului Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre. În prezent, Florian Ilie este consilierul senatorului PSD de Constanța Tit Liviu Brăiloiu.

Seaside Estate Company a fost înființată pe 07 iunie 2006 și, la început, era deținută de două societăți cu acționariat ascuns înregistrate în Liberia: Rectangle Transport LTD și Gypsy Investments LTD. Potrivit unor documente consultate de Newsweek România, însă, companiile liberiene nu se regaseau în Registrul Societăților Comerciale din Liberia. La înființarea firmei, împuternicit a fost Adrian Mănăstireanu, fost director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii - Delfinariul din Constanța. Pe 27.07.2007, reprezentantul celor două societăți anonime din Liberia, Rectangle Transport și Gipsy Investments, era Ioannis Skantzikas, apropiat al lui Radu Mazăre, cel care apare în declarația de avere a fostului edil ca debitor: Mazăre i-a dat cu împrumut aproape 200.000 de euro.

Turnurile gemene din Itaca

Nitalexil SRL are proprietăți răspândite prin toată Mamaia. Terenuri nu foarte mari, dar pe care s-au construit blocuri gigantice care produc profituri importante în fiecare vară din turism. Un exemplu este terenul de pe Aleea Itaca, nr. 2, în suprafață de numai 372 de metri pătrați. Acesta a intrat în proprietatea Seaside Estate Company în 2006. În 2013, deși regimul construcțiilor în zonă era de P+2, cu acordul Primăriei Constanța s-a modificat destinația terenului pentru construirea unui imobil P+6. La nici două luni după, în august 2013, se mai modifică încă o dată destinația și se transformă din P+6 în P+8. După câteva zile, în septembrie 2013, terenul este transferat în proprietatea Nitalexil. În 2014, Nitalexil a primit pentru acest teren certificat de urbanism și autorizație de construcție.

Iar azi, acolo se află două ditamai blocurile aflate în buza plajei.

Monstrul imobiliar de pe Faleza Nord

Alte câteva terenuri au ajuns la Nitalexil în zona străzii Pescarilor, numărul 35, pe Faleza Nord a Constanței. Unul dintre acestea, de 590 de metri pătrați, a fost cumpărat de firmă de la Primărie în iulie 2006. Tot atunci, o suprafață de 700 de metri a avut același traseu. Ulterior, terenul a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru S+P+6E. Firmele Nitalexil și Marcochim au realizat un Plan de Urbanism Zonal în 2015 care au fost inclue și aceste terenuri de pe Strada Pescarilor.

Și tot pe strada Pescarilor din zona Faleza Nord, în zona bloc FZ14, Nitalexil a primit de la Primăria Constanța un teren de 550 de metri pătrați. În 2015, Nitalexil și partenerii de la Marcochim s-au apucat de construit un bloc P+5, care în 2018 a primit bonus de la actualul primar Decebal Făgădău încă două etaje și așa s-a ajuns la P+8.

Repere: Rotterdam și Melody

Strada Rotterdam este o altă zonă fierbinte pentru Nitalexil. Prin intermediul lui Radu Marin, fost deținător de părți sociale ale Nitalexil (30%) până la decesul său în 2019, dar și direct, firma a cumpărat de la Primăria Constanța peste 1.000 de metri pătrați de teren, în total, la numerele 29, 31 și 33. În Constanța, zona este cunoscută drept “cartierul consilierilor”, pentru ca Radu Mazăre le făcea rost de locuințe acolo consilierilor locali care îi erau loiali.

"Cartierul consilierilor". FOTO: Google Maps

Și în zona barului Melody din Mamaia există o suprafață pe care au pus ochii combinatorii lui Radu Mazăre. Totul a plecat de la 149 de mp care au trecut în 2008 de la Primăria Constanța la soții Opincă, interpușii grupării. Două luni mai târziu, soții Opincă l-au cedat către Nitalexil. Tot de la familia Opincă, Nitalexil a mai cumpărat 181 de mp, pe care soții îl cumpăraseră de la Valentin Manea, care-l primise, la răndul lui, de la Primăria Constanța.

Nitalexil a ajuns să dețină 634 de mp. Diferența de teren de până la 634 de mp a fost achiziționată de firmă direct de la Primărie. În 2019, Nitalexil a depus la Agenția pentru Protecția Mediului autorizație pentru construcția unui imobil P+8-9E.

Primăria a dat 2.722 mp, Nitalexil – doar 306

În 2011, un teren de 697 mp situat pe Aleea Megara, nr. 9, din stațiunea Mamaia, a fost vândut de Primăria Constanța Dianei Cojocaru, tot o persoană interpusă. Aceasta îl vinde în 2012 nepoatei lui Radu Mazăre, fiica Sorinei Gina Hortolomeu Moscu, Georgiana Andreea Șerban. În 2013, terenul este cedat către societatea Mosqmad SRL, controlată de copii Ginei Hortolomei Moscu - Georgiana Andreea Șerban și fratele său, Ioan Mădălin Hortolomei Moscu. În 2015, terenul este vândut companiei Nitalexil. Așa cum era de așteptat, pe 20 noiembrie 2017, primăria condusă de Decebal Făgădau acordă companiei Nitalexil autorizația de construcție 1.667 pentru construcția unui imobil P+6-8E.

O altă afacere imobiliară marca Mazăre demarează în 2007, când Nitalexil achiziționează un teren în suprafață de 306 metri pătrați, situat pe Bulevardul Mamaia, nr. 306. Ulterior, se dovedește că acesta aparținea Institutului Pasteur. Nici o problemă pentru Nitalexil, pentru că Radu Mazăre îi sare imediat în ajutor. Adică îndreaptă eroarea făcută și îi oferă la schimb companiei Nitalexil un teren de 2.722 de mp în stațiunea Mamaia, careu 4, lot 4. Aici au fost construite două blocuri de zece etaje.

Făgădău, omul cu expunerile de motive

Actualul primar Decebal Făgădău a fost, în cele mai multe dintre aceste cazuri, viceprimarul lui Radu Mazăre. Se poate spune că nu el a decis, ci Mazăre. Dar sunt și cazuri în care Făgădău a fost implicat direct și ca viceprimar, și ca primar. Astfel, PUZ-ul solicitat de Nitalexil și Marcochim în 2015, de exemplu, s-a votat “Luând în dezbatere expunerea de motive a domnului viceprimar Decebal Făgădău înregistrată sub nr. 22417/12.02.2015”, arată Hotărârea Consiliului Local Constanța 36/2015.

În cazul terenului de la numărul 2, Itaca, Făgădău era deja primar când a luat o decizie clar avantajoasă pentru Nitalexil. După cum arată HCL Constanța 430/2017, “Luând în dezbatere expunerea de motive a domnului primar Decebal Făgădău înregistrată sub nr.157036/11.12.2017”, s-a decis astfel: “Se aprobă raportul de evaluare (...) întocmit pentru terenul în suprafață de 239 mp (222 mp+17 mp) ce a făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare (...), situat în Stațiunea Mamaia, Aleea Itaca nr. 2, ce stabilește diferența de preț în sumă de 12.441,89 euro, fără TVA, rezultată ca urmare a modificării reglementărilor urbanistice din <construire imobil P+8E cu spațiu alimentație publică la parter și apartamente la etaje>, respectiv <teren neconstruibil care poate deveni construibil doar prin alipire la alt teren, cu funcțiuni pentru turism, apartamente de vacanță, locuințe permanente regim de înălțime P+5-8E, POT 100%, CUT 4> în <modificare AC 1316/04.08.2015 construire imobil P+6E+7Ep+8Ep cu funcțiunea de locuire colectivă la etaje și alimentație publică la parter> prin supraetajare cu 20% din suprafața desfășurată (...)>.”

Cu alte cuvinte, pentru numai 12.000 de euro, Nitalexil a primit dreptul să-și extindă construcția cu 20%.

Primarul Decebal Făgădău a refuzat să răspundă întrebărilor Newsweek România. De altfel, acesta a cerut ca Newsweek România să nu-i mai trimită nici un fel de solicitare de informații.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te