Încă 11,8 milioane lei pentru cardul de sănătate unei firme controlate de Sebastian Ghiță

DE Petru Zoltan | 16.04.2020 - 12:46
Sebastian Ghiță/FOTO: stirileprotv.ro

O firmă controlată de Sebastian Ghiță, fost deputat PSD "exilat" în Serbia, a câștigat două licitații de 11,8 milioane lei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, licitații cu un singur ofertant.

SHARE

Obiectul licitațiilor: administrarea și mentenanța sistemelor informatice pentru Cardul Național de Sănătate și servicii de monitorizare centre suport.

Cele două sisteme informatice sunt unele dintre cele mai păguboase și contestate programe IT ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, condusă de Adela Cojan, a decis ca în perioada stării de urgență să suspende obligativitatea utilizării cardului național de sănătate. În ultimii cinci ani, sistemul informatic pentru Cardul de Sănătate a fost contestat atât de medici, cât și de cetățenii care apelau la serviciile medicale pentru că sistemul nu funcționa.

Licitații cu un singur ofertant

Pe 7 aprilie 2020, în plină pandemie de coronavirus, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că a atribuit o licitație spartă în patru loturi pentru „servicii de administrare, mentenanta, suport tehnic, dezvoltare si help desk aferente componentelor aplicative ale Sistemelor Informatice ale CNAS: CEAS, SIPE, DES”. Valoare cumulată a celor patru loturi a fost de aproximativ 30 de milioane lei.

Interesant este că pentru fiecare lot în parte s-a înscris câte o singură firmă cu care s-a semnat un acord cadru pe o perioadă de 36 de luni, conform anunțului de atribuire publicat în SEAP. Am încercat să obținem un punct de vedere de la șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, dar consiliera acesteia ne-a transmis că se află într-o ședință, dar că ne va suna ulterior. Nu a mai sunat.

Adela Cojan ocupă funcția de președinte al CNAS din noiembrie 2019, atunci când a fost numită în funcție de premierul Ludovic Orban. Anterior a fost director executiv la spitalul privat Polisano, din Sibiu.

11,8 milioane de lei pentru Ghiță

Contractele pentru sistemele informatice Cardul Național de Sănătate (CEAS) și monitorizare centre și suport au fost adjudecate de compania Technology Systems and Services International. Contractul pentru programul CEAS a fost adjudecat pentru suma de 8,95 milioane lei, iar sistemul de monitorizare centre de suport pentru 2,85 milioane lei.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, asociatul majoritar al firmei Technology Systems and Services International este Teamnet International, o firmă controlată de fostul deputat Sebastian Ghiță și investigată pentru spălare de bani de Direcția Națională Anticorupție.

Technology Systems and Services International este administrată de Ion Ovidiu Trașcu, unul dintre colegii de facultate ai lui Sebastian Ghiță, dar și unul dintre acționarii minoritari ai companiei Teamnet International SA.

Sebastian Ghiță, auto-"exil" în Serbia

Fost deputat PSD și membru marcant în Comisia parlamentară de control a Serviciului Român de Informații, Sebastian Ghiță a fugit din țară pe 19 decembrie 2016. În acea seară participase la o chermeză organiată de SRI la care au participat mai mulți demnitari și generali ai serviciului secret de informații. Atunci, el se afla sub control judiciar impus de DNA și era monitorizat de Direcția Operațiuni Speciale. Însă Sebastian Ghiță a scăpat de filajul Direcției Operațiuni Speciale și a fugit din țară. La acea vreme, Operațiunile Speciale erau conduse de chestorul principal de poliție Liviu Vasilescu, actualul șef al Poliției Române. După patru luni de la dispariție, a fost localizat în Serbia. Acolo a primit azil politic, după ce Curtea de Apel de la Belgrad a respins definitiv, în 22 august 2018, cererea de extrădare a autorităților de la București. El spunea atunci că nu are planuri de a reveni în România şi nici de a activa în politică.

Fostul deputat a declarat la postul de televiziune România Tv că nici nu a sperat la acest statut şi că autorităţile din Serbia s-au "îngrozit" când au văzut că procurorii au încurajat falsificarea probelor, referindu-se la Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti,

18 milioane pentru Software Imagination & Vision

Celelalte două loturi pentru administrarea și mentenanța sistemelor Informatice de Prescripție Electronică (SIPE) și Dosarul Electronic de Sănătate (DES) au fost castigate de compania Software Imagination & Vision, firmă care provine din divizare Siveco România. Conform anunțului de atribuire, contractual pentru SIPE a fost adjudecat cu suma de nouă milioane de lei. Tot cu nouă milioane de lei a fost câștigat și contractul pestru sistemul Dosarul Electronic de Sănătate. În total, 18.000.000 de lei.

Firma Software Imagination & Vision este deținută de Siveco Bv, din Olanda, și 16 persoane fizice. Administratorul firmei este Alexandru Mihail Rădășanu. Firma SIVECO a fost controlată de Irina Socol, implicată în mai multe afaceri de corupție. Ea a fost condamnată la doi ani și jumătate pentru evaziune fiscală, dar a fost eliberată condiționat în 2016.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te