IDC, rețeta unui faliment de 100 de milioane (CRJI)

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.03.2020 - 20:44
ANAF/FOTO: realitatea.net
ANAF/FOTO: realitatea.net

Un faliment foarte disputat, extrem de complicat, dar și foarte discret, care durează de aproape zece ani, arată în ce lupte economice subterane sunt implicați oameni de afaceri moldoveni în România în timp ce dețin funcții publice la Chișinău.

SHARE

La vedere, totul pare a fi controlat de misterioșii frați Chetrar de la Chișinău.

Inter Distribution Company SRL (IDC), înființată la sfârșitul lui 2004 în București, a avut în primii ani de activitate cifre de afaceri de peste 100 de milioane de lei (peste 25 de milioane de euro) și nimic nu prevestea ce avea să urmeze după 2010.

De la peste 100 de milioane cifră de afaceri la insolvență

Activitățile principale ale companiei erau de comerț en-gros, în principal, și en-detail în patru supermarketuri, dar și de vânzări de bunuri alimentare și nealimentare și închirierea spațiului publicitar în stațiile de alimentare cu combustibil sub brand Lukoil.

La jumătatea lui 2011, însă, Inter Distribution Company SRL și-a cerut insolvența în instanță. Conform lichidatorului judiciar Delta IPURL, „efectele crizei s-au făcut resimțite în special în activitatea comercială, respectiv comerțul și serviciile prestate populației, ca urmare a înăspririi condițiilor de creditare care au condus la o diminuare a volumului de activitate în toate sistemele economice”.

În același timp, a mai notat lichidatorul, “cifra de afaceri scade considerabil (…) începând cu anul 2009 ca urmare a scăderii pieței, rezultat al crizei economice, iar în anul 2010 până în 2011, consecință a întreruperii contractului cadru de distribuție cu principalul client al societății, SC Lukoil România SRL.”

Cifra de afaceri a scăzut la jumătate începând cu 2009

Tot lichidatorul judiciar, însă, în raportul referitor la cauzele insolvenței, arată că numărul de angajați a început să scadă de la începutul lunii ianuarie 2010, cu luni bune înainte de disputa cu Lukoil.

Astfel, deși Delta IPURL vorbește de plăți neonorate de peste 9 milioane de lei între iulie și octombrie 2010, la jumătatea anului 2010 numărul de angajați ai Inter Distribution Company scăzuse de la 120 la 60, înainte de conflictul comercial cu compania rușilor.

De altfel, tot din datele contabile ale IDC, reiese că cifra de afaceri din 2007 a fost de 105 milioane de lei iar cea din 2008 de 104 milioane de lei. În 2009, însă, scăderea a fost de peste 30%, până la 71 de milioane de lei. În 2010, cifra de afaceri a fost puțin peste 30 de milioane de lei, deci cu aproape 60% mai puțin decât în anul anterior.

Practic, timp de un an și jumătate înainte să aibă conflictul comercial cu Lukoil, cifra de afaceri a Inter Distribution Company SRL s-a înjumătățit în mod aproape inexplicabil, adică a scăzut cu peste 50 de milioane de lei.

ANAF, împotriva lichidatorului judiciar

Conform tabelului final al creditorilor, datoriile totale ale IDC erau de aproape 26 de milioane de lei, atât către stat, cât și către privați, în cea mai mare parte.

Statul, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, a avut de la bun început suspiciuni în legătură cu toată procedura.

În primă fază, ANAF nu a fost de acord nici măcar cu desemnarea Delta IPURL ca lichidator judiciar. Spre deosebire de creditorul Mizara Impex SRL (o companie din cercul de interese al lui Vladislav Chetrar, care are sediul la aceeași adresă cu asociatul unic al Inter Distribution Company SRL, Big Logistic SRL), care a votat, ca lichiditaor judiciar, „pentru DELTA IPURL și propunem onorariul de 4.500 lei+TVA/lună și un onorariu de succes de 7% din contravaloarea sumelor recuperate și a bunurilor aduse în averea debitoarei, precum și 10% din valoarea bunurilor valorificate aflate în averea debitoarei”, ANAF s-a opus: „ANAF solicită schimbarea lichidatorului judiciar DELTA IPURL desemnat provizoriu de judecătorul sindic cu practicianul în insolvență selectat de Comisia de selecție a practicienilor în insolvență agreați de ANAF, respectiv Management Reorganizare Lichidare SPRL cu onorariu lunar de 0 lei și onorariul de succes 1,5% din sumele obținute prin valorificarea bunurilor, exclusiv TVA” (după cum arată un Buletin al Procedurilor de Insolvență din 2011).

Ciudat: creditorii au votat să umple de bani lichidatorul judiciar

Spre deosebire de lichidatorul judiciar pe care ANAF l-ar fi vrut la butoanele insolvenței “cu onorariu lunar de 0 lei și onorariul de succes 1,5% din sumele obținute prin valorificarea bunurilor, exclusiv TVA”, Delta IPURL a avut tarife mult mai generoase.

De fapt, tarifele i-au fost votate în adunarea creditorilor. Potrivit unui Buletin al Procedurilor de Insolvență din decembrie 2015, „plata onorariului lichidatorului judiciar se va face în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 astfel cum a fost stabilit prin hotărârea adunării creditorilor din data de 21.11.2011 și din data de 22.08.2014, valoarea onorariului fiind prezentată la pct. 4 al prezentului raport”. La poziția a 12-a din tabelul de la “pct. 4” este menționată și suma “Onorariu lichidator judiciar”: 4.072.757,86 de lei.

Patru creditori ai IDC au votat în favoarea acestei sume în august 2014: BRD, Mizara Impex SRL, Big Logistic SRL și Sturton Partners Ltd – reprezentând peste 63% din creanțele Inter Distribution Company SRL.

Trei din cei patru creditori (toți, mai puțin BRD) au legături cu frați Chetrar: Big Logistic SRL (din motive evidente, este asociatul unic al IDC și este controlat de frații Chetrar), Mizara Impex SRL (are sediul la aceeași adresă cu Big Logistic SRL și este controlat de firme aflate tot sub influența Chetrarilor) și Sturton Partners Ltd (companie engleză al cărei director este socrul lui Vladislav Chetrar).

Suspiciuni de înstrăinare ilegală de bunuri

Fiscul s-a pronunțat și împotriva unei vânzări pe care mulți dintre creditori voiau să o facă rapid, cea a unui teren de la Blejoi, Prahova, aparținând companiei în insolvență.

ANAF s-a pronunțat astfel în adunarea creditorilor (după cum arată Buletinul Procedurilor de Insolvență 2856 din 2012): „nu suntem de acord cu vânzarea activului compus din teren intravilan arabil liber de construcții, situat în sat Ploieștiori, comuna Blejoi, jud. Prahova (…) la prețul de 10 Euro/mp (…) și implicit nici cu modificarea Regulamentului de vânzare la licitație, individuală, a bunurilor imobile în sensul radierii din acesta a activului ce va fi înstrăinat, având în vedere că nu au fost respectate dispozițiile Legii nr. 85/2006 cu privire la evaluarea bunurilor, supunerea spre aprobare a regulamentului de vânzare și a metodei de vânzare.

Prin urmare, solicităm întocmirea unui raport de evaluare cu privire la toate bunurile din patrimoniul debitoarei”.

Azi, la aproape nouă ani de la intrarea în insolvență, compania este încă activă, formal, dar fără a avea salariați sau a desfășura operațiuni comerciale iar creditorii își dispută valabilitatea creanțelor atât în comitetul creditorilor, cât și în fața judecătorului sindic, dar și în procese separate care au mize de milioane de euro.

Lichidator cu experiență minimă

Succesul Delta IPURL în cazul Inter Distribution Company SRL este cu atât mai curios cu cât lichidatorul judiciar nu avea aproape nici un fel de experiență la momentul preluării insolvenței IDC. Conform Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, Delta IPURL există din iulie 2010, cu un an înainte de intrarea în insolvență a Inter Distribution Company SRL.

După cum arată Buletinul Procedurilor de Insolvență, înainte de insolvența IDC, Delta IPURL s-a mai ocupat de cinci sereleuri mici care intraseră în insolvență (Ambiental Construct Consulting SRL, T&T Trans Com General SRL, Prosper Invest Construct SRL, C & B Prodcom SRL și Din & Log SRL).

Patru dintre acestea au și fost radiate la câțiva ani de la deschiderea proceselor de insolvență, spre deosebire de IDC, o companie mare, cu multe complicații financiare și legale, al cărei proces de insolvență continuă și azi, la aproape zece ani de la deschidere.

Intră în scenă frații Chetrar

Până aici, un caz aparent banal de insolvență a unei companii. Când, însă, este analizat acționariatul firmei, lucrurile devin brusc foarte interesante. Din 2007 până în prezent, asociat unic al Inter Distribution Company SRL este Big Logistic SRL București. Deținătorii acestei companii s-au tot schimbat, însă. În trei valuri.

În mai 2007, când Big Logistic SRL a fost înființată, părțile sociale erau deținute astfel: Ion Chetrar avea 20%, TKK Trading Team SRL deținea 30% și restul de 50% din părțile sociale erau în proprietatea off shore-ului cipriot Haropi Trading Ltd.

Ion Chetrar, născut în 1981 la Chișinău, este și cetățean român. În ultimii 15 ani, a deținut părți sociale și funcția de administrator în mai multe firme din România.

Ion Chetrar apare și în documentele Băncii Comerciale Energbank SA de la Chișinău. Într-un raport semestrial din 2019 al băncii, Chetrar este menționat în lista de “persoane afiliate persoanei cu funcție de răspundere în virtutea relației de rudenie”: în dreptul numelui său se arată că “Este afiliat Chetrar Vladislav, deoarece este rudă de gr II (frate)”.

Nenumăratele afilieri ale fraților

Chetrar Vladislav, pe de altă parte, conform altui raport al Energobank (cel pe 2018), “Este afiliat Chetrar Elena, acționar al băncii, deoarece este soț, Ciornîi Nicolae, acționar al băncii, deoarece este afin de gradul I (soțul fiicei)”. Cu alte cuvinte, Vladislav Chetrar este ginerele lui Ciornîi iar Ion Chetrar este fratele lui Vladislav.

Ion Chetrar este din toamna lui 2019, conform presei de la Chișinău, și președinte al clubului de fotbal Zimbrul Chișinău.

Off shore-ul cipriot Haropi Trading Ltd a deținut, până în 2011, părți sociale în firma românească Bioromoil SRL, împreună chiar cu Vladislav Chetrar. În 2011, Haropi, companie reprezentată de Vladislav Chetrar, și-a cedat participațiunea în Bioromoil SRL altui off shore din Cipru, Subvack Holdings Ltd, de asemenea reprezentat de Vladislav Chetrar.

În raportul pe 2018 al Energbank este pomenită și Bioromoil SRL ca “afiliat Chetrar Vladislav”, dar și Subvack Group SRL, companie moldovenească, “afiliat Chetrar Elena, acționar al băncii, deoarece deține controlul (…) prin deținerea cotei calificate în mărime de 100% din capitalul societății” dar și “deoarece Chetrar Vladislav (soțul) exercită funcția de administrator al Subvack Group SRL”.

DIICOT: evaziune

TKK Trading Team SRL a fost controlată, între 2007 și 2011, de către cetățeanul moldovean Sergiu Ceban. În 2017, printr-un comunicat de presă, DIICOT anunța că “în perioada 2009-2010, inculpaţii (…) Ceban Sergiu, Tirla Călin (cel care a preluat TKK Trading Team SRL de la Ceban – n.r.) (…) s-au constituit în patru grupuri infracţionale organizate în scopul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prin crearea unui circuit fictiv de achiziţie şi livrare de bitum rutier cu provenienţă VAYA LTD Bulgaria şi LUKOIL NEFTOCHIM BOURGAS AD Bulgaria, în sensul interpunerii scriptice a unor societăţi comerciale care s-au sustras în această modalitate de la plata TVA-ului aferent şi a impozitului pe profit”.

Dosarul nu are o soluție definitivă până în acest moment.

Dispar oamenii, apar off shore-urile

În octombrie 2010, la trei ani de la înființare, Big Logistic SRL își schimbă complet deținătorii de părți sociale. Astfel, Ion Chetrar, Haropi Trading Ltd și TKK Trading Team SRL își cedează părțile sociale companiei engleze Enthimio Limited (90%) și off shore-ului cipriot Lerminivo Holdings Ltd (10%). Cele două companii nu apar în nici o altă firmă din România ca deținătoare de părți sociale sau acțiuni.

Enthimio Limited a fost înființată în septembrie 2010, cu o lună înainte să preia 90% din părțile sociale ale Big Logistic SRL, și dizolvată în octombrie 2019.

Lerminivo Holdings Ltd a fost înființat chiar în octombrie 2010 și din 2017 nu a mai depus situații financiare. Nu este întâmplător, de altfel: în 2017, cele două companii au ieșit din Big Logistic SRL prin cedarea părților sociale.

Chetrar se întoarce

În noiembrie 2017, părțile sociale ale Big Logistic SRL ajung, în proporții egale, la Keemark General Trading SRL (România) și la Dora Property SA (companie off shore din Belize). Despre cea din urmă nu sunt disponibile nici un fel de informații, registrul comerțului din Belize nefiind public. Keemark General Trading SRL, însă, după ce se plimbă pe la mai mulți asociați cu legături în Republica Moldova, ajunge integral la Ion Chetrar în iunie 2018, în proprietatea căruia se află și în prezent.

Așadar, încă de la înființare, Big Logistic SRL s-a aflat sub controlul permanent al fraților Chetrar, ceea ce înseamnă că și Inter Distribution Company SRL se află sub controlul acelorași oameni de afaceri născuți la Chișinău și deținători, azi, și de cetățenie română.

Dosarul DNA și parlamentarul moldovean condamnat

Inter Distribution Company SRL are debite și către două companii străine. Cu care, însă, nu a făcut afaceri, ci de la care a luat bani cu împrumut.

Potrivit unor date prezentate judecătorului sindic și menționate de către lichidatorul judiciar într-un raport de insolvență din 2014, “În fapt, STURTON PARTNERS cu sediul în Pasea Estate, Road Town, Tortola, British Virgin Islands a solicitat înscrierea la masa credală a debitoarei (Inter Distribution Company SRL – n.r.) cu suma de 945.973 USD reprezentând împrumut în cuantum de 945.000 USD şi penalităţi în cuantum de 973 USD, conform Contractului de împrumut nr.01/09.08.2010, contract prin care debitoarea IDC împrumuta fără dobândă suma de 945.000 USD de la Sturton Partners.

Conform actului adiţional, IDC datorează către STURTON PARTNERS penalităţi de 0,015%/zi întârziere până la restituirea împrumutului. Data la care trebuia rambursat împrumutul: 15.06.2011.”

Într-un alt raport al lichidatorului judiciar, tot din 2014, se arată că „Rtzen Import Export LTD a încheiat cu debitorul Inter Distribution Company SRL contractul de împrumut nr. 001/08.09.2010, prin care creditorul acorda suma de 500.000 eur pe o perioadă de 9 luni, cu o dobândă de 20% pe an iar la pct. 8 din anexa nr. 1 se mai prevede că pentru fiecare zi de întârziere la plata dobânzii debitorul să achite o penalitate de 0,07% din suma datorată”.

Rtzen Import Export LTD, companie off shore din Cipru, mai apare în acționariatul unei firme românești, Hystria Expert SRL. Această din urmă firmă s-a aflat în spatele privatizării Gerom, fabrica de sticlă de la Buzău, operațiune care s-a lăsat cu un dosar penal și cu condamnarea unui deputat moldovean, Valeriu Gumă (foto), la închisoare.

În decembrie 2018, agora.md scria că „Vladislav Chetrar a fost numit în funcția de director general adjunct al Agenției Proprietăți Publice. Acesta a fost propus pentru acest post ca urmare a promovării concursului de ocupare a funcției”. Potrivit Pro TV Moldova, Chetrar ar fi demisionat în august 2019. Conform CV-ului său, acesta ar mai fi deținut o funcție la stat în perioada 1998-1999, ca vice-director general la Concernul de Stat “Arca Moldovei”.

Citește mai mult pe site-ul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te