Fosta șefă a ANAF: conflict de interese ca lichidator și afacere imobiliară dubioasă

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 04.06.2019 - 12:42
Mihaela Triculescu/FOTO: Inquam Photos
Mihaela Triculescu/FOTO: Inquam Photos

Anul trecut, proaspăt demisa șefă a ANAF, pe atunci lichidator, a cumpărat un apartament de lux de la un om de afaceri căruia, câteva luni mai târziu, i-a dizolvat o firmă. În Codul de Etică al lichidatorilor se menționează că aceștia trebuie să evite implicarea în așa ceva.

SHARE

În Codul de Etică al lichidatorilor se menționează că aceștia trebuie să evite implicarea în dosare în care au interes patrimonial.

În 2010, vânzătorul apartamentului unde locuiește acum Mihaela Triculescu a înstrăinat o firmă cu datorii către un irakian și un egiptean despre care presa a scris că preluau societăți de care voiau să scape patronii ce nu mai doreau să-și achite datoriile. Ulterior, firma a intrat în insolvență la cererea Fiscului.

Multiple facilități

În iulie 2018, Mihaela Triculescu a cumpărat un apartament de lux, cu două camere, într-un bloc (foto sus) situat în apropiere de centrul Craiovei. Imobilul are o suprafață totală de aproape 63 de metri pătrați și este situat la etajul 2.

În prezentarea de pe un cont de socializare, dezvoltatorul scria că proiectul reunea "un numar de 12 de apartamente si 4 garsoniere cu stil, unice ca design, cu o functionalitate bine studiata, ce combina cele mai avansate tehnologii de design si solutii tehnice, cu cele mai inalte standarde ale confortului cotidian.

(...) Anveloparea cladirii va fi realizata din vata bazaltica, ceea ce ii va conferi un mare avantaj din punct de vedere al izolatiei termice fiind totodata primul imobil de apartamente din Craiova, izolat folosind acest material de calitate.

Proiectul beneficiaza de acces securizat atat pentru autovehicule cat si pentru pietoni, accesul in incinta fiind permis numai locatarilor. (...) Proiectul mai include, pe langa cladire, si o parcare cu circuit inchis, fiecare apartament beneficiind de cate un loc de parcare precum si de o zona de activitati. Intrarea se va face (...) prin actionarea unor porti electrice cu telecomanda si fiecare apartament va beneficia de cate un video touch-screen cu actionare electronica pentru deschiderea portii pentru masini cat si a celei de persoane."

Cei doi se regăsesc

Vânzătorii din acte au fost Gina Antigona Chiriac, psiholog în București și părinții ei din Craiova, Mihail și Olimpia Rădulescu. "Nu am semnat eu actele, ci fratele meu, Julien Rădulescu", a declarat Chiriac. Acesta, însă, nu a fost de găsit, sora sa declarând că este plecat din țară.

În același an, pe 2 octombrie, Julien Rădulescu, în calitate de unic asociat la firma The Meatball Consulting Market SRL Craiova, a desemnat-o pe lichidatoarea Mihaela Triculescu să-i dizolve societatea, sarcină contracost și dusă la bun sfârșit de vreme ce, în scriptele Ministerului de Finanțe, firma figurează ca radiată din 11 decembrie 2018.

A verificat lichidatorul datoriile?

Codul de Conduită Etică al lichidatorilor menționează:

"Art. 11 Conflictul de interese este starea în care se află membrul Uniunii care are un interes personal, de natură patrimonială sau nepatrimonială, care ar putea influenţa imparţialitatea şi obiectivitatea activităţii sale în evaluarea, realizarea şi raportarea atribuţiilor ce îi revin.

Art. 12. - Membrii Uniunii au obligaţia să se abţină de la orice fel de conflict de interese şi să comunice instanţelor, în cazul în care au fost numiţi, că nu îşi pot îndeplini obligaţiile din cauza acestui conflict, solicitând înlocuirea."

Întrebarea care se ridică este, în principal, dacă lichidatorul a verificat situația datoriilor The Meatball Consulting Market SRL înainte de a-și da OK-ul pentru dizolvare. Dubiul este legitim din două puncte de vedere:

  • Firma are un traseu ciudat: a fost înființată în iunie 2018, cu numele Vladimirescu Residence SRL, în iulie și-a schimbat numele în The Butcher s Market SRL, în august în The Meatball Consulting Market SRL, iar în octombrie și-a cerut dizolvarea. O situație rară și inedită;

  • Unicul asociat, Julien Rădulescu, a fost implicat în afaceri controversate de-a lungul timpului, despre care vom scrie mai jos.

Specialist în insolvență: "Suspect"

Am solicitat Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) un punct de vedere asupra acestei situații, fără a menționa despre cine este vorba, răspunsul fiind că nu poate comenta cazul: "Din punct de vedere instituțional, chestiunea pusă în discuție de dvs. se tranșează în instanțele locale de disciplină ale UNPIR sau în Instanța Superioară de Disciplină. Orice altă opinie sau luare de poziție, pe cazuri individuale, este dincolo de mandatul și obiectul de activitate ale UNPIR. În același context, invităm părțile implicate în dosar să facă o sesizare la UNPIR și la celelalte structuri ale statului, în care să argumenteze eventualele încălcări ale reglementărilor de către un practician în insolvență."

Pe de altă parte, o sursă din cadrul Uniunii ne-a transmis că punctele de vedere asupra cazului au fost împărțite și că un specialist din instituție a spus că e în regulă, iar altul că situația e "suspectă": "Totul depinde dacă firma a avut sau nu datorii și dacă s-a verificat".

Încercările repetate de a o contacta pe Triculescu nu au dat rezultat.

Un apartament în plus

Am fi dorit să aflăm și detalii despre o contradicție dintre declarația sa de avere și un document oficial al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primul document, semnat de Triculescu în ianuarie 2019, conținea informația că șefa ANAF deține în Craiova două apartamente, cel cumpărat de la Rădulescu și unul achiziționat în 2007.

Agenția de Cadastru ne-a transmis, însă, că imobilul din urmă a fost vândut pe 21 iunie 2017 și am aflat și cui: Radu Constantinescu, un fotograf, om de afaceri și cântăreț de operă din Craiova. Acesta nu a dorit să comenteze în nici un fel tranzacția. Cel mai probabil, de aici a provenit cea mai mare parte a sumei achitate de Triculescu pentru apartamentul cumpărat de la Rădulescu.

Declarația de avere arată că șefa ANAF nu are datorii și că în anul anterior numirii la ANAF a avut venituri de aproape 60.000 de lei ca lichidator și un cont de circa 81.000 de lei deschis în 2016.

A stârnit zâzanie la nivel înalt

Julien Rădulescu, zis "Forfecuță" este un controversat dezvoltator imobiliar din Craiova. Presa locală a scris că, în trecut, s-a asociat cu Primăria care i-a pus la dispoziție un teren în centrul orașului în schimbul a două etaje de parcare subterană. În clădirea pe care a ridicat-o pe acel teren a fost amenajat primul Carrefour din Craiova, ziariștii criticând ca fiind în defavoarea municipalității.

Publicația locală Indiscret a scris că arhitecta-șefă din Primărie și-a pierdut postul deoarece s-ar fi opus unui proiect al lui Rădulescu, cel care o avea ca nașă pe secrtara Consiliului Local: "Tocmai această «greşeală» a făcut-o Mihaela Al-Bashtawi atunci când, cu legea în mână, i-a demonstrat Nicoletei, sau Nico pentru apropiaţi, că proiectul pe care vrea să-l dezvolte «finul» Julien Rădulescu, cunoscut drept Forfecuţă, patronul firmei TOP JUL, în centrul Craiovei, pe strada Arieş, încalcă mai multe prevederi legale urbanistice. Evident, de cum şi-a văzut favoritul marginalizat, Nicoleta a început să pună presiune pe arhitecta-şefă, vorba cronicarilor sportivi, solicitându-i să mai închidă ochii pe ici, pe colo, şi să-şi aplice importanta-i parafă pe autorizaţiile necesare. După săptămâni de dispute, proiectul a fost avizat, dar cu modificările de rigoare. Evident, secretara nu a fost deloc mulţumită de comportamentul arhitectei-şefe, motiv pentru care a pus la punct o «maşină» de căutat nod în papura Mihaelei, condusă de un alt protejat, Ovidiu Mischianu, capul Direcţiei juridice din Primăria Craiova."

 

Datoriile s-au dus pe apa Sâmbetei

În 2011, Gazeta de Sud scria că Rădulescu a scăpat de o firmă printr-o metodă mai puțin "ortodoxă": "Julien Rădulescu a scăpat însă şi el de o societate prin metoda deja consacrată. Este vorba despre Topjul Invest SRL – societate pe care ar fi efectuat unele lucrări. La sfârşitul lui 2010, în societate au fost cooptaţi doi cetăţeni străini, care au devenit apoi patroni ai firmei: egipteanul Emad Elsayed Ahmed Hassan Zaraa (98%) şi irakianul Ali Magid Ahmet (2%). Firma şi-a schimbat denumirea în KRP Impex, iar sediul social al societăţii s-a mutat în localitatea Jilava (Ilfov). Emad a «cumpărat» în 2010 şi 2011 83 de firme, iar Ali avea în portofoliu 11 societăţi."

Ulterior, KRP Impex a intrat în insolvență la cererea Finanțelor din Dolj.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te