EXCLUSIV Un muncitor român „exportat" la abator aduce firmei recrutoare un profit de 10.000 de lei

DE Petru Zoltan | Actualizat: 01.07.2020 - 13:57
Muncitori la tranșat carnea în abatoarele Tonnies din Germania/FOTO: dw.com

Industria „exportului" de muncitori români pentru abatoaterele germane este profitabilă: firma "exportatoare" face în jur de 10.000 de lei brut pe an pe fiecare muncitor. La 1.000 de muncitori, asta înseamnă 10 milioane de lei.

SHARE

În prima parte a lunii mai 2020, câțiva muncitori români din zona Brașovului, angajați în abatorul Tönnies din Germania, s-au revoltat din cauza condițiilor de muncă. Ei susțineau că erau puși să lucreze 12 ore pe zi și șase zile pe săptămână.

Mai mult, muncitorii brașoveni s-au plâns că le fuseseră reținute buletinele. Într-o înregistrare video difuzată online, reprezentantul firmei Agriserv Europa Meat în Germania, Sorin Tărâță, le spune muncitorilor că legea germană îi obligă pe perioada pandemiei de coronavirus să lucreze 12 ore zilnic. Era complet fals, nu există o asemenea prevedere în legislația germană.

Firma Agriserv Europa Meat are sediul principal în Brașov, dar are o sucursală și în Germania. Pe site-ul companiei se menționează că „Agriserv Europa Meat ZNL Deustchland este o companie specializată în externalizarea de servicii din domeniul prelucrării cărnii. Compania a fost înfiinţată în anul 2014 şi este sucursala germană a societăţii Agriserv Europa Meat SRL din România”.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma românească este patronată de brașoveni Răzvan Andrei Radu și Lucia Radu. Obiectul principal de activitate al firmei este „activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului.

Datele fiscale ale firmei brașovene arată că, în anul 2017, aceasta a avut o cifră de afaceri netă de peste 119,5 milioane lei și 899 de angajați de pe urma cărora a obținut un profit net de peste șase milioane lei. În anul 2018, numărul angajaților a crescut la 1.081 de persoane, veniturile au ajuns la peste 144 milioane lei iar profitul net a depășit 6,3 milioane lei.

Citește și: EXCLUSIV Miculescu, cel mai mare „exportator" de români în abatoarele germane: "Am 1.700 de oameni"

Este important de menționat că cheltuielile firmei au fost de 134,6 milioane de lei în 2018. Ce arată aceste numere? Cheltuielie arată exact cât a cheltuit firma cu muncitorii. În 2018, în medie, pentru fiecare din cei 1.081 de muncitori, Agriserv Europa Meat SRL din Brașov a cheltuit 10.376 de lei, adică 2.161 de euro.

Aceasta din urmă nu este suma netă pe care o primește un muncitor, ci cea brută, în care intră și impozitele. În cazurile fericite, un muncitor primește ceva mai mult de 50% din suma brută. În acest caz, în jurul a 1.100 de euro.

Profitul brut al firmei din Brașov a fost de peste 10 milioane de lei în 2018 (iar cel net de 6,3 milioane de lei). Practic, fiecare muncitor „exportat" în Germania i-a adus firmei un profit anual de 10.000 de lei brut (aproape 6.000 de lei net). 

După cum arată sursele contactate de către Newsweek România (companii și instituții), muncitorii angajați la abatorul german sunt angajați ai altor companii (românești sau germane), care încheie contracte cu Tonnies pentru a furniza forță de muncă. Sarcina impozitelor este a angajatorului, nu a Tonnies.

Newsweek România a încercat să obțină un punct de vedere de la familia Radu și de la administratorul Tărâță, dar o angajată a acestora a precizat telefonic că vom fi contactați de către aceștia dacă vor considera că este cazul. Nu a fost.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te