EXCLUSIV Un medic veterinar, ex-candidat PSD pentru Senat, va verifica secțiile ATI din toată țara

DE Petru Zoltan | 17.11.2020 - 18:54
Mioara Coman cu Carmen Dan/FOTO: Informația de Teleorman

Medicul veterinar Mioara Comana, directorul Inspecției Sanitare de Stat din Ministerul Sănătății, a fost desemnată să verifice toate secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) ale spitalelor din întreaga țară.

SHARE

Din partea IGSU verificările vor fi coordonate de generalul Dan Paul Iamandi, recrutat de Securitate și protejatul secretarului de stat Raed Arafat.

Decizia de a verifica toate secțiile ATI a fost luată în urma tragediei de la Spitalul Județean Piatra Neamț, acolo unde 10 persoane și-au pierdut viața într-un incendiu.

Cine este Mioara Comana?

Mioara Maria Comana a promovat în Ministerul Sănătății pe filieră PSD. Legăturile și conexiunile ei cu organizația condusă de Liviu Dragnea sunt vechi, de peste 16 ani. De exemplu, în anul 2004, a fost trecută pe lista candidaților PSD Teleorman pentru Senatul României. Nu a câștigat fotoliul de senator pentru că era pe un loc neeligibil. Dar și-a continuat activitatea ca medic veterinar în cadrul Direcției de Sănătate Publică Teleorman. Cinci ani mai târziu avea să fie numită în funcția de director executiv al DSP Teleorman. Adică șeful instituției care trebuia să protejeze sănătatea teleormănenilor.

Transferată de Rodica Nassar și Sorina Pintea

În urmă cu un an, funcția de premier al României era deținută de Viorica Dăncilă. Aceasta era membru în organizația PSD Teleorman. Tot de acolo provenea și ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, protejata lui Liviu Dragnea. Iar în fruntea ministerului Sănătății era pesedista Sorina Pintea. În acest context, ministrul Sorina Pintea a emis un ordin de ministru în data de 13 martie 2019 prin care Mioara Maria Comana era detașată de pe funcția de director DSP Teleorman pe funcția de director al Instecției Sanitare de Stat a Ministerului Sănătății.

În iunie 2019, după șase luni de la detașare, pesedista Rodica Nassar, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătății, a întocmit un referat prin care solicita transferul Mioarei Comana de pe funcția de director al DSP pe funcția de director al Inspecției Sanitare. Referatul a fost aprobat de ministrul Sorina Pintea. În baza aceluiași referat s-a emis și ordinul de transfer asumat prin semnătură de Sorina Pintea. Astfel, din data de 10 iunie 2019, medicul veterinar Mioara Comana se ocupă de Inspecțiile Sanitare de stat.

Conform documentelor consultate de Newsweek România, Mioara Comana a fost încadrată cu un salariu brut de aproximativ 16.000 lei, din care 2.500 lei reprezintă sporuri și indemnizației de hrană. 15% din această sumă reprezintă un sport pentru condiții vătămătoare, adică pentru că lucrează pe un computer.

Contactată de Newsweek România, Mioara Comana spune că le cunoaște ca politicieni pe Viorica Dăncilă și Carmen Dan, dar că nu are nici o legătură cu acestea. „Eu nu am fost la PSD Teleorman”, a spus sec Mioara Comana. Dar s-a răzgândit după ce a fost întrebată despre candidatura la Senat din partea PSD Teleorman. „Am demisionat în 2005, m-a dat domnul Dragnea afară din partid. Nu mai sunt în nici un partid. Nu m-a detașat doamna Pintea. M-a detașat doamna Rodica Nassar. E un domeniu în care activez de 27 ani”, a declarat doamna Comana.

Șoferul Direcției Inspecție Sanitară, transformat în șofer personal

Direcția Inspecția Sanitară de Stat are arondat un șofer cu mașină de serviciu. Însă șoferul se duce în fiecare dimineață în zona Ghencea, din București, pentru a o prelua de acasă pe directoarea Mioara Comana. La finalul programului de lucru o duce înapoi. Dar nu este singurul director din Ministerul Sănătății care folosește șoferul și mașina ministerului în interes personal, deși cheltuielile de transport sunt decontate din bani publici. Această cutumă a fost împământenită în minister de 30 de ani, spun surse din minister.

„Șoferul vine și mă ia de acasă pentru că așa fac toți directorii. Chiar și cei care nu au mașini de serviciu. Nu sunt singurul om din minister ăla pe care vine și îl ia șoferul. Dacă e o problemă, o să plătesc eu banii cheltuiți, dacă așa considerați dumneavoastră. Altceva?”, a declarat Mioara Comana.

Apartamentul dispărut din declarația de avere

Chiar dacă șoferul o ia de acasă, Mioara Comana nu deține vreo locuință proprietate personală. Oficial nu deține nici alte bunuri, bijuterii sau bani la bancă. Cert este că toate declarațiile de avere depuse din 2011 până în prezent sunt aproape goale. Cu excepția salariului și a trei credite: unul de 85.444 lei scadent în 2021, un card de credit de 14.000 lei și un „CAR sănătate” de 8.480 lei scadent în acest an.

Însă, într-o declarație de avere depusă în 2009, Mioara Comana menționează că coproprietatea unui apartament de 60 mp din Alexandria. Celălalt titular era Gabriel Comana. Ulterior, apartamentul avea să dispară din declarațiile ei de avere. Nu se știe ce s-a întâmplat cu el.

Întrebată unde locuiește, Mioara Comana a spus că acum stă în casa fiicei sale, din zona Ghencea: "De apartamentul din 2009 nu-mi amintesc. Atunci eram un simplu salariat. Probabil apartamentul s-a pierdut la bancă, dacă e din 2009. Apartamentul a fost vândut de bancă". Întrebată de ce apartamentul a fost vândut de bancă dacă nu avea nici un credit declarat, Mărioara Comana a spus: "Probabil, nu știu. Nu știu ce s-a întâmplat, că au trecut 12 ani. La Teleorman, după ce am ajuns director, am locuit într-o locuință de serviciu."

Legat de faptul că nu a menționat în declarația de avere veniturile realizate de soțul ei timp de 11 ani, doamna Comana a spus zâmbind: „Poate soțul meu e șomer sau poate sunt nemăritată. Ce importanță are? Poate nu mai sunt căsătorită cu el, cine mai știe? Vă spun eu sigur, nu e nimic în neregulă”. Întrebată dacă soțul ei a lucrat în cadrul serviciilor de informații românești, așa cum se laudă dânsa în MS, Mioara Comana a refuzat să răspundă.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te