EXCLUSIV România plătește 12 € fără TVA pentru fiecare doză de vaccin Pfizer. Total: 102 milioane €

DE Petru Zoltan | Actualizat: 08.01.2021 - 18:08
Prima tranșă de vaccin în România/FOTO: Inquam Photos/George Călin

102 milioane euro. Atât este valoarea contractului semnat de Ministerul Sănătății cu grupul Pfizer-BioNTech pentru livrarea a 8,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid. Adică 12 euro fără TVA pentru fiecare doză de vaccin. Semnarea contractului nu este lipsită de controverse.

SHARE

Contractul a fost semnat într-o manieră neprocedurală de ministrul Nelu Tătaru, care nu avea documente justificative la dosarul achiziției și nici măcar propunerea de angajare a cheltuielilor bugetare, susțin sursele Newsweek România din ministerul Sănătății.

Actualul ministru al Sănătății de la USR-PLUS, Vlad Voiculescu, a fugit de responsabilitate și a aruncat „cartoful fierbinte” în brațele secretarului general Nicoleta Rusu pentru a rezolva problema.

Contract fără viză și avize

Pe 11 decembrie 2020, într-o zi de vineri, ministrul Nelu Tătaru, aflat pe final de mandat, a semnat contractul pentru achiziționarea vaccinului anti-Covid cu Pfizer – BioNTech. Valoarea contractului a fost de 102 milioane euro, fără TVA, pentru 8,5 milioane de vaccinuri. Prețul unui vaccin a fost stabilit la 12 euro bucata. Surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat, sub protecția anonimatului, că „contractul a fost semnat doar ministrul Nelu Tătaru, de parcă ar fi o persoană fizică. Nu exista propunere de angajare pentru plata contractului din bugetul ministerului, nu existau avize de legalitate sau viză de control financiar preventiv. Fără nimic. Nu avea nici măcar număr de înregistrare. Nu se știe ce contracte s-au semnat cu celelalte firme producătoare de vaccinuri”.

Ministerul Finanțelor Publice a emis Ordinul nr. 1.792 din 24 decembrie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenta şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale. Acest ordin prevede că „angajarea şi ordonanţarea cheltuielilor se efectuează numai cu viza prealabilă de control financiar preventiv propriu, potrivit dispoziţiilor legale. (…) Ordonatorilor de credite li se interzice să ia cu bună ştiinţă măsuri care au ca obiect angajarea de cheltuieli peste sumele aprobate în buget, la partea de cheltuieli, cu excepţia angajamentelor multianuale efectuate în condiţiile legii. Ordonatorii de credite nu pot încheia nici un angajament legal cu terţe persoane fără viza de control financiar preventiv decât în condiţiile autorizate de lege”.

Tătaru și Voiculescu nu comentează

În data de 23 decembrie, Newsweek România l-a contactat pe ministrul Vlad Voiculescu, dar acesta acesta s-a eschivat precizând că se află în plenul Parlamentului și nu ar fi putut discuta în acel moment despre problemele din minister. După ce a aflat subiectul, nu a mai răspuns la telefon. O știre publicată cinci zile mai târziu de site-ul stiripesurse.ro anunța că, de fapt, ministrul Vlad Voiculescu a decis ca Nicoleta Rusu în calitate de secretar general al MS să se ocupe de gestionarea contractelor pentru achiziționarea vaccinului anti-Covid.

Newsweek România a încercat să obțină un punct de vedere de la fostul ministru Nelu Tătaru, noul șef al Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților, dar acesta a refuzat să răspundă și să spună care a fost motivul pentru care ar fi semnat în afara procedurilor contractul cu Pfizer-BioNTech.

Cât costă vaccinurile anti-Covid

Secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală pe Twitter, un tabel cu prețul fiecărui vaccin contractat de UE și cât va cheltui în total Belgia pentru achiziția acestora. Postarea a fost ștearsă la scurt timp, însă jurnaliștii au avut timp să salveze informațiile. Belgia plătește 12 euro pentru un vaccin Pfizer – BioNTech, la fel ca România. Vaccinurile anti-Covid produse de Oxford – AstraZeneca costă1,78 Euro, Johnson & Johnson: 8,50 dolari, Sanofi-GSK: 7,56 Euro, CureVac: 10 Euro, iar Moderna: 18 dolari.

Elisabeth Schraepen, purtătorul de cuvânt Pfizer, a declarat pentru cotidianul belgian Le Soir că astfel de detalii sunt strict confidenţiale: „Aceste preţuri sunt confidenţiale, conform clauzei din contractul cu Comisia Europeană”. Surse din Comisia Europeană au declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană agrease un preţ stabil pentru vaccinul Pfizer-BioNTech de 15,5 euro/ doză.

Pfizer, afaceri de peste un miliard lei în România

Pfizer România SRL este deținută de Pfizer Global Holdings B.V. din Olanda și Pfizer Shareholdings Intermediate din Luxemburg. Consiliul de Administrație al filialei din România este condus de Mirela Iordan. Conform datele de la Registrul Comerțului, în anul fiscal 2019, Pfizer România a raportat 205 angajați, o cifră de afaceri netă de peste 1,033 miliarde lei și un profit de aproximativ 27 milioane lei.

În anul fiscal 2018, Pfizer România a avut o cifră de afaceri netă de 803.162.839 milioane lei și un profit de 76.023.710 lei cu un număr mediu de 188 angajați.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te