EXCLUSIV Cumătrul baronului PSD Arsene și-a cedat firma cu contracte la CNAIR tatălui de la țară

DE Petru Zoltan | Actualizat: 17.01.2021 - 12:18
Ionel Arsene/FOTO: facebook.com

CNAIR a anunțat că va rezilia un contract de 120 de milioane de euro încheiat cu o asociere de firme din care face parte și Aqua Parc SRL din Neamț, după ce Newsweek România a dezvăluit că nu a fost depusă garanția de bună execuție. Compania a trimis un drept la replică.

SHARE

Gheorghe Vlasie, actualul patronul al firmei Aqua Parc, susține într-un drept la replică trimis Newsweek România că CNAIR s-a grăbit să anunțe rezilierea contractului de 120 de milioane euro pentru că nu a depus garanția de bună execuție în termen de cinci zile lucrătoare. Motiv pentru care se fac diligențe pentru depunerea garanției de bună execuție.

El a mai transmis că „se face o confuzie între identitatea persoanei care este judecată de Tribunalul Piatra Neamț și asociatul companiei Aqua Parc” și nici nu are nici o legătură de rudenie cu președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

De fapt, este vorba despre fiul său, pe care îl cheamă tot Gheorghe Vlasie, zis "Ginel". În august 2019, ziarul Cancan a publicat mai multe fotografii cu Ionel Arsene și Gheorghe Vlasie jr, surprinși la un local de lux din București. Într-una dintre imagini, pesedistul Ionel Arsene îi șoptește ceva la ureche lui Vlasie jr.

Vlasie jr a cedat firma gratuit tatălui său

Compania Aqua Parc este patronată în prezent de Gheorghe Vlasie senior, dar anterior a fost deținută integral și administrată de fiul acestuia, pe care îl cheamă tot Gheorghe Vlasie, zis „Ginel”, cel căruia i-a fost botezat copilul de Ionel Arsene, actualul președinte al CJ Neamț.

Juniorul Vlasie a înființat în 2004 firma Aqua Parc, din localitatea nemțeană Roznov, împreună cu Constantin Murariu și Enrico Trabalza. Din 2008, Vlasie-fiul a preluat părțile sociale de la partenerii săi de afaceri și a devenit unic asociat.

În data de 4 februarie 2013, Gheorghe Vlasie, zis "Ginel", l-a cooptat în firmă pe tatăl său, Gheorghe Vlasie, căruia i-a cedat inițial 0,01% din părțile sociale. Trei săptămâni mai târziu, Vlasie jr avea să-i cesioneze fără nici o pretenție toate părțile sociale tatălui său.

Doi ani mai târziu, Vlasie senior a dat o decizie prin care îl numea pe fiul său în funcția de administrator. Vlasie jr avea să stea pe funcția de administrator până în 5 octombrie 2016, atunci când în locul său a fost numită Roxana Alexe.

Acuzațiile DIICOT pentru Vlasie jr

În timp ce era administrator la fosta sa firmă, Vlasie junior a fost trimis în judecată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț prin rechizitoriul 24/D/P2015 din data de 17.06.2016.

Procurorii DIICOT de la Neamț l-au acuzat pe Gheorghe Vlasie junior de săvârșirea infracțiunilor de aderare la grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la spălare de bani. Practic, procurorii DIICOT susțineau că, în perioada 2012-2015, Gheorghe Vlasie jr „a aderat la gruparea infracțională orgnizată de către inculpații Trifan Gheorghe și Trifan Vasile și s-a folosit de mecanismele evazioniste controlate de către aceştia, direct sau indirect prin intermediul inculpatului Mihai Stan, în scopul degrevării ilegale a S.C. Aqua Parc SRL de la plata sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite”.

Acuzațiile de evaziune fiscală rezultă, conform rechizitoriului, din faptul că, în perioada 2013 – 2014, Gheorghe Vlasie, în calitate de administrator la firmele Aqua Parc și Ștef Edil CDP, a înregistrat „în contabilitatea societăţilor comerciale respective achiziţii cu caracter fictiv de la S.C. GTG Triumf Construct SRL, S.C. Theea Construct SRL, S.C. Green Presst Dinamic SRL şi S.C. Riana Agregate SRL, în sumă totală de 5.335.032,26 lei, fapt ce a condus la crearea unui prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.708.026,48 lei.”

Spălarea de bani rezultă, spun procurorii DIICOT, din faptul că cele două firme administrate de Vlasie junior, Aqua Parc și Ștef Edil CDP, au plătit mai multe facturi fictive și au virat banii în conturile firmelor GTG Triumf Construct, Theea Construct, Green Presst Dinamic, Riana Agregate. Ulterior banii au fost ridicați numerar de către George Trifan, Vasile Trifan și Toma Mihai.

Contractul reziliat de CNAIR în 15 zile

Pe 30 decembrie 2020, CNAIR a semnat un contract în valoare de 120 milioane euro cu o asociere de firme condusă de Aqua Parc, firmă controlată de Gheorghe Vlasie. Contractul prevedea lucrări de lărgire la patru benzi pe o porțiune de 44 de kilometri, între localitatea Bâldana (Dâmbovița) și Târgoviște și modernizarea a aproape 59 de kilometri pe două benzi, între Târgoviște și Sinaia.

În termen de cinci zile lucrătoare de la semnarea contractului, adică până pe data de 7 ianuarie 2021, firma Aqua Parc avea obligația să depună garanția de bună execuție a lucrării, 10% din valoarea contractului. Suma a fost stabilită la 59 milioane lei, în jur de 12 milioane euro. Garanția nu a fost depusă, motiv pentru care CNAIR a reziliat contractul.

„Decizia rezilierii acestui contract este consecința faptului că Antreprenorul nu a respectat termenul legal de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de constituire a Garanției de Bună Execuție aferentă Acordului Contractual. Astfel, CNAIR a decis executarea sumei de 6.300.000 lei aferentă Scrisorii de Garanție de participare și rezilierea contractului. Precizăm că rezilierea efectivă intră în vigoare în 15 zile de la notificarea Antreprenorului”, se menționează într-un comunicat de presă emis de CNAIR.

Dreptul la replică confirmă informațiile publicate de Newsweek România

Newsweek România a scris că „șefii CNAIR pot rezilia contractul semnat și să execute garanția de șase milioane lei depusă de grupul de firme pentru participarea la licitație. Garanția de participare expiră la mijlocul lunii februarie”.

În dreptul la replica trimis de firma Aqua Parc, prin administratorul Roxana Alexe, aceasta confirmă informațiile publicate de Newsweek România.

„Nu există nici un articol de lege care să prevadă obligativitatea rezilierii contractului încheiat între Consorțiu nostru și CNAIR, în cazul în care nu este depusă garanția despre care vorbiți, în termen de 5 zile. (…) Ca atare, așa cum este evidențiat în actul normativ în vigoare, CNAIR nu este obligat ci doar are posibilitatea, dacă vrea, să rezilieze contractul din pricina neprezentării Garanției de bună execuție, însă, este evident faptul că aceasta ar atrage după sine prejudicii aduse atât CNAIR, cât și infrastructurii românești”.

Negocierile continuă

Administratorul Aqua Parc, Roxana Alexe, a mai precizat că în Contractul Național aprobat a fost omisă aprobarea constituirii Garanției de bună execuție prin rețineri succesive, limitând astfel modalitățile de constituire a acesteia la doar trei posibilități.

„Astfel, în situațiile descrise mai sus, precum și în situațiile actuale în care sunt extrem de greu de obținut orice fel de Garanții, societatea noastră precum și CNAIR sunt acoperite de Garanția de participare la licitație, care este valabilă până pe 17 februarie 2021, dată până la care poate fi constituită și depusă garanți de bună execuție. Ca atare vă facem cunoscut faptul că la ora actuală sunt în derulare diligențele necesare pentru depunerea garanției respective și considerăm că în cazul rezilierii acestui contract, ca urmare a unor interese ascunse, prejudiciul adus atât CNAIR cât și infrastructurii românești ar fi unul semnificativ”.

Mai jos, dreptul la replică trimis Newsweek România de către Aqua Parc SRL.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te