EXCLUSIV Cumătrul baronului PSD Arsene, neregulă gravă la un contract de 120 mil.€ câștigat la CNAIR

DE Petru Zoltan | Actualizat: 14.01.2021 - 15:56
Ionel Arsene/FOTO: facebook.com

Contractul a fost semnat pe 30 decembrie 2020 iar constructorii aveau termen de cinci zile lucrătoare pentru a depune garanția de bună execuție, în jur de 59 milioane lei. Garanția trebuia depusă la CNAIR până pe data de 7 ianuarie 2021, dar până acum nu s-a întâmplat asta.

SHARE

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a trimis Corpul de Control al ministerului pentru a verifica modul de atribuire a contractului. Surse din cadrul companiei susțin că actualul director general al CNAIR, Mariana Ioniță, ar vrea să rezilieze contractul și să execute garanția de participare la licitație în valoare de aproximativ șase milioane lei. Negocierile continuă.

Contract pentru cumătrul lui Arsene

Mariana Ioniță și Ovidiu Barbier au fost numiți pe filieră liberală la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Prima, în calitate de director general, iar celălalt, ca director general adjunct. Între timp, lui Ovidiu Barbier nu i s-a mai prelungit mandatul de director general adjunct și ar urma să fie numit consilierul personal al Marianei Ioniță, potrivit surselor Newsweek România.

În mandatul acestora a fost organizată o licitație pentru modernizarea Drumului Național 71 Bâldana - Târgoviște - Sinaia. Lucrările presupun lărgirea la patru benzi pe o porțiune de 44 de kilometri, între localitatea Bâldana (Dâmbovița) și Târgoviște și modernizarea a aproape 59 de kilometri pe două benzi, între Târgoviște și Sinaia. Durata contractului este de 36 de luni, din care 12 luni, perioada de proiectare, și 24 luni, perioada de execuție a lucrărilor.

Singura ofertă primită a fost din partea unui grup de firme condus de Aqua Parc, din localitatea Roznov, din Neamț, care a licitat contractul pentru 120 milioane euro. Patronul firmei este Gheorghe Vlasie, zis "Ginel", despre care presa locală a scris că este cumătrul lui Ionel Arsene, celebrul baron PSD de Neamț.

Din asocierea condusă de Aqua Parc mai fac parte firmele românești Mavgo Holding și BDU Maxi Contruct, plus bulgarii de la Hydrostroy AD și VDH AD (Vodstroi 98 AD). Firmele bulgărești sunt înregistrate în Sofia, Bulgaria.

CNAIR poate rezilia contractul

Contractul cu cu asocierea de firme condusă de Aqua Parc a fost semnat în data de 30 decembrie 2020, cu o zi înainte de Anul Nou. Conform contractului, în termen de cinci zile lucrătoare de la semnarea acestuia, constructorii erau obligați să depună garanția de bună execuție. Adică 10% din valoarea contractului. Suma a fost stabilită la 59 milioane lei, în jur de 12 milioane euro. Garanția urma să fie depusă la CNAIR cel mai târziu pe 7 ianuarie 2021. Dar sursele Newsweek România din cadrul companiei susțin că nu a fost depusă până la publicarea articolului.

Citește și: Primul test al lui Drulă, picat: firma finului baronului PSD Arsene, contract de 120 mil.€ la CNAIR

În acest caz, șefii CNAIR pot rezilia contractul semnat și să execute garanția de șase milioane lei depusă de grupul de firme pentru participarea la licitație. Garanția de participare expiră la mijlocul lunii februarie.

Cine sunt contractorii

Din asocierea care și-a adjudecat contractul face parte și Mavgo Holding, patronată de Pavel Dumitru Florin și administrată de Gabi Constantin Cojocaru. Și despre această firmă presa locală atrage atenția că ar fi de fapt controlată tot de Gheorghe Vlasie, cumătrul lui Arsene.

Mavgo Holding a fost înființată în anul 2015 de Valentin Gheorghe Tănase (50% părți sociale), cumnatului fiului ex-deputatului Ioan Munteanu, care acum este asociat unic la Pro Invest SRL, și Dumitru Florin Pavel (50% părți sociale). Din septembrie 2017, după retragerea lui Tănasă din societate, Pavel a rămas asociat unic.

Newsweek România a dezvăluit în 2019 că asocierea dintre firmele Mavgo Holding și Aqua Parc a primit direct un contract de 253 milioane lei, atribuit direct, fără licitație, pe situații de urgență, de CNAIR, pentru reabilitarea drumului național Bicaz – Poiana Largului din Neamț. Un raport al Corpului de Control de la Ministerul Transporturilor a stabilit ulterior că nu erau îndeplinite condițiile cumulative pentru atribuirea contractului în regim de urgență.

Cealaltă firmă românească, BDU Maxi Construct, este patronată și administrată de giurgiuveanul Alexandru Stan. Într-o altă firmă, acesta este asociat cu Mădălin Stan, cunoscut în lumea mondenă drept „Mădălin de la Giurgiu”, cel care s-a căsătorit cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță.

Vlasie are priză la bulgari

Compania Hydrostroy AD este o fostă companie de stat bulgărească înființată în anul 1962 sub numele de Vodstroy – Varna de Direcția Generală de Gospodărire a Apelor din subordinea Consiliului de Miniștri. În 1970, a fost rebotezată SU Water Construction iar după 1990 a fost privatizată. În 2016, Hydrostroy AD a cumpărat firma Vodstroy 98 AD, actuala VDH AD, luată și ea în asociere de cumătrul lui Arsene.

Hydrostroy a făcut parte din mai multe ascocieri alături de cele două firme controlate direct sau prin interpuși de Gheorghe Vlasie. De exemlu, au câștigat împreună un contract de peste 113 milioane lei pentru construcția centurii Galațiului.

Trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Afaceristul nemțean Gheorghe Vlasie a fost trimis în judecată pentru aderare la grup infracțional, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la spălare de bani. Concret, anchetatorii DIICOT au reținut că Gheorghe Vlasie, „În perioada 2013 – 2014, în calitate de administrator al Aqua Parc şi Ştef Edil CDP, a înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale respective achiziţii cu caracter fictiv de la (…), în sumă totală de 5.335.032,26 lei, fapt ce a condus la crearea unui prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.708.026,48 lei”.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te