Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.442.199 Votanți în România
52,43 %
799.411 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

EXCLUSIV Cum vor kazahii Kremlinului să pună mâna pe un zăcământ al OMV Petrom

DE Stelian Negrea | Actualizat: 07.05.2022 - 21:40
EXCLUSIV: Cum vor kazahii Kremlinului să pună mâna pe un zăcământ al OMV Petrom / Profimedia
EXCLUSIV: Cum vor kazahii Kremlinului să pună mâna pe un zăcământ al OMV Petrom / Profimedia

Familia unui cunoscut oligarh din Kazahstan, conectată la regimul lui Vladimir Putin, atacă un important zăcământ petrolifer din Vestul României. În spatele afacerii, se află o companie kazahă de care se leagă o serie de morți suspecte la Londra, inclusiv a unui spion britanic.

SHARE

Pe bulevardul Mareșal Alexandru Averescu, la etajul 5 al unei clădiri de birouri, aflată la doi pași de Arcul de Triumf, este sediul din România al unei mici afaceri din industria de țiței și gaze naturale: Raffles Energy SRL. 

Este un jucător în top 5 producători de țiței și gaze naturale dar cu cote de piață de 1-2% care adună “firimiturile” de la marii jucători din piață: OMV Petrom și Romgaz.

La doi pași de Arcul de Triumf

Compania este deținută de Raffles Energy Marea Britanie, unde acțiunile erau deținute de omul de afaceri Abijal Ibragimov, unul din primii trei oligarhi din Kazahstan, și fiul acestuia Furkhat (foto jos).

În România, familia oligarhului kazah a cumpărat o serie de perimetre petrolifere și gazeifere și se află chiar acum într-o bătălie acerbă pentru preluarea zăcământului de la Suplacu de Barcău scos la licitație de OMV Petrom deținută majoritar de compania austriacă OMV și unde statul român mai deține un pachet de 20% din acțiuni.

Citește și: VIDEO Momentul în care un infanterist rus este împușcat la Mariupol de un soldat din Batalionul Azov

OMV s-a aflat, în ultimii ani, într-o relație privilegiată cu regimul lui Vladimir Putin, aflându-se la un pas să facă un schimb de active extrem de profitabil cu Gazprom.

Lupta pentru perimetrul de la Suplacu de Barcău

Acum Raffles Energy SRL se luptă pentru a pune mâna pe cea mai mare afacere oligarhilor kazahi în România: perimetrul deținut de OMV Petrom la Suplacu de Barcău pe care compania austriacă l-a scos la licitație de mai multe ori.

Într-un document din 3 martie 2022, la mai bine de o săptămână de la invazia rusă din Ucraina, consultată de Newsweek România, OMV Petrom cere șefului Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM) să acorde celor de la Raffles Energy SRL acces suplimentar la date secrete referitoare la perimetrul respectiv: “Revenim la adresa noastră nr. 776/16/03.2021, atașată, căreia Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a răspuns prin Adresa ANRM nr. 8984/06.07.2021 cu o solicitare suplimentară de acord de acces la date pentru specialiștii societății Raffles Energy SRL, în perioada martie 2022- 31 decembrie 2022, la Informații Confidențiale așa cum sunt suplimentate și respectiv modificate și completate prin punctul 2 din Actul Adițional Nr. 3 la Acordul de Confidențialitate din 15/11/2019 semnat cu Raffles Energy SRL (anexat)”.

Citește și: VIDEO Rocadă: Putin va fi operat de cancer curând. Îi va ține locul un dur al KGB, Nicolai Patrușev

OMV Petrom este titularul de concesiune pentru perimetrul scos la vânzare însă datele confidențiale privind potențialul acestuia sunt în custodia ANRM, agenția statului român care supraveghează piața resurselor din țară.

”ANRM nu are atribuții legale privind gestionarea vânzării de active ale Titularilor. ANRM aprobă organizarea de camere de date către Titularii acordurilor de concesiune petrolieră pentru companiile potențiale interesatede transferul drepturilor dobândite și al obligațiilor asumate prin acordul de concesiune. Conform Legii Petrolului nr. 238/2004, ANRM propune transferul, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Perimetrul nu este în faza de explorare, zăcămintele avute în vedere aparțin Assetului I al OMV Petrom, iar motivul pentru care OMV Petrom intenționează realizarea transferului este legat de optimizarea portofoliului de zăcăminte comerciale”, afirmă într-un răspuns pentru Newswek România oficialii ANRM.

În 2013, OMV Petrom avea gânduri mari cu zăcământul de la Suplacu de Barcău. Compania anunța atunci investiții de 200 milioane de Euro în acest zăcământ. Câțiva ani mai târziu, a decis însă că nu mai e rentabil și l-a scos la vânzare. (https://www.omvpetrom.com/ro/news/omv-petrom-investeste-200-de-milioane-de-euro-pentru-redezvoltarea-zacamantului-matur-suplacu-de-barcau).

Procedura, care se află în derulare chiar acum, este a doua încercare a OMV Petrom de a scăpa de acest perimetru.

Raffles Energy SRL a intrat pe piața românească în 2011 când a preluat 100% dintr-un alt producător de țiței și gaze naturale de mici dimensiuni, Aurelian Oil&Gas SRL.

În 2018, a preluat un alt jucător de dimensiuni similare: Zenith Resources SRL (fosta Zeta Petroleum Suceava SRL).

Compania e condusă de Mihail Ianăș, un fost președinte al Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), în perioada 2007-2011, de numele căruia este legat un scandal privind nereguli la acordare licenței de exploatare de la Roșia Montană.

Oficial, OMV Petrom nu a răspuns întrebărilor Newsweek România legate de afacerea vânzării perimetrului de la Suplacu de Barcău către firma kazahilor cu legături cu Rusia lui Putin.

Surse din OMV Petrom susțin că această afacere este departe de a fi încheiată: “Vânzarea perimetrului de la Suplacu de Barcău mai ales către investitori cu conexiuni rusești este exclusă după invazia rusească din Ucraina. Nu cred că va mai avansa în vreun fel în perioada următoare și oricum avem nevoie de acordul guvernului pentru a definitiva această vânzare“, susține unul din cei doi oficiali înalți ai OMV Petrom. Totuși, OMV Petrom a trimis la mai bine de o săptămână de la invazia Ucrainei de către trupele ruse adresa către ANRM în care îi cerea acestei instituții să pună la dispoziția companiei deținută de familia Ibragimov mai multe date confidențiale.

Nici oficialii Raffles Energy SRL și nici Furkhat Ibragimov nu au răspuns întrebărilor Newsweek România referitoare la aceasta afacere cu OMV Petrom și la acuzațiile aduse familiei Ibragimov de-a lungul anilor.

„Ucide-i în toaletă”

Abijail Ibragimov era unul dintre primii trei mari oligarhi din Kazahstan. A murit anul trecut, cauza morții fiind COVID. Revista Forbes estima averea lui la 2,3 miliarde de dolari.

Are patru fii dintre care unul, Furkhat, era implicat alături de tatăl său în afacerile familiei din România.

Familia Ibragimov deține un imperiu în industria extracției și prelucrării metalelor, Eurasia National Resources Corporation (ENRC). Compania a fost acuzată de practici de mituire a oficialilor pentru obținerea de licențe de exploatare și că se află într-o relație strânsă cu regimul lui Vladimir Putin și cu oligarhii care gravitează în jurul acestuia.

Alți  doi oameni de afaceri cu trecut controversat sunt în ENRC: Alexander Machkevich și Patokh Chodiev. Acesta din urmă a fost acuzat de nenumărate ori că are legături directe cu serviciile secrete rusești, mai exact cu KGB, fiind printre altele, membru în boardul unei fundații Gorchakov Fund, care e nominalizată într-un raport al Senatului SUA ca făcând partre dintr-o serie de organizații guvernamentale ale Federației Ruse care diseminează propagandă pro-Kremlin și încearcă să influențeze alegerile de peste hotare. Din boardul acestei fundații face parte inclusiv Serghei Lavrov, actualul ministru de externe al Federației Ruse.  

ENRC este investigată, de mai bine de șapte ani, de către Serious Fraud Office (SFO https://www.sfo.gov.uk/2020/01/30/anna-machkevitch-found-guilty-of-failing-to-comply-with-a-section-2-notice/  , echivalentul DNA din Marea Britanie) pentru acordarea unei mite în vederea obținerii autorizațiilor pentru o mină în Republica Democratică Congo.

Ana Machkevich, fiica unuia din cei trei fondatori ai companiei, a fost găsită vinovată pentru că nu a cooperat cu autoritățile britanice, procesul fiind acum pe rolul justiției britanice. Trei angajați ai ENRC, care erau martori potențiali în acest caz, au fost găsiți morți în condiții suspecte. Dar cel mai șocant caz legat de afacerea familiei Ibragimov este moartea suspectă a unui ofițer de informații al MI6, Garret Williams, găsit fără suflu într-o cadă dintr-un hotel din Londra. Era îndesat într-o geantă de voiaj aflată în duș. (https://bylinetimes.com/2020/08/18/the-body-in-the-bath-the-russian-connections-to-the-strange-unexplained-death-of-a-british-spy/).

Ucide-i în toaletă” sau „mochit v sortire”, este o expresă macabră pronunțată de Vladimir Putin cu referire la soarta așa zișilor teroriști, pe seama cărora au fost puse o serie de atentate din Rusia dar despre producerea cărora erau bănuite serviciile de informații ale lui Putin.

În final această metodă macabră a ajuns să fie aplicată tuturor adversarilor regimului său politic. Williams ancheta scheme de spălare de bani ale grupărilor criminale rusești și dezvoltase în anii de dinaintea morții o relație cu Elisabeth Guthrie, una dintre fondatoarele Raffles Energy Singapore, care deținea compania omonimă din Marea Britanie aflată în proprietatea familiei Ibragimov care, la rândul ei, este unicul asociat al Raffles Energy SRL România.

Deși poliția britanică nu a făcut o legătură directă între moartea spionului britanic și oligarhul din Kazahstan, Oficiul Directorului National Intelligence din SUA, șeful comunității de informații americane, a catalogat moartea lui Williams drept o altă crimă a Rusiei pe pământ britanic. O serie de foști agenți de informații ruși și oligarhi care intraseră în conflict direct cu Vladimir Putin au fost uciși, în ultimii zece ani, prin diferite metode în Marea Britanie.

Din boardul Raffles Energy Marea Britanie a făcut parte și fostul ambasador al Marii Britanii la Moscova, lordul Anthony Russel Brenton, care a avut poziții publice explicite de susținere a anexării Crimeei de către Rusia și de minimizare a sancțiunilor Occidentului impuse Rusiei. Fostul ambasador a minimizat inclusiv otrăvirea de către spionii ruși a fostului agent KGB, Alexandr Litvinenko.

Singurul păcat al lui Litvinenko fusese că dovedise legătura lui Putin cu o grupare de criminalitate organizată din Sankt Petersburg dar și faptul că serviciile secrete rusești se aflau în spatele atentatelor teroriste puse pe seama cecenilor, al căror singur rol a fost de a oferi lui Putin posibilitatea de a se erija într-un lider cu mână forte.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te