Decizie catastrofală: desființarea departamentelor de cybersecurity

DE Petru Zoltan | Actualizat: 03.08.2021 - 20:14
Foto: Christina Morillo/ Pexels

Stoica Nicolae a dat afară toți specialiștii cyber din AACR, în contradicție cu obligațiile internaționale ale României.

SHARE

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) „patronează“ toată aviația civilă din țară, de la reglementări, personal, aeronave, inspecții, siguranța și securitatea aeroporturilor românești.

Începând cu iulie 2017, AACR a înființat o structură de securitate cibernetică cu două compartimente, pentru a respecta Anexa 17 la Convenția de la Chicago, Directiva UE nr. 2016/1148 și Planul Național de Securitate Aeronautică. 

Unul dintre compartimente, CERT-AV-RO, a fost certificat și recunoscut la cel mai înalt nivel internațional. Totul, cu doar trei angajați.

La nivel internațional, CERT-AV-RO colabora pe palierul tehnic cu toate organismele internaționale cu atribuții în aviția civilă: ICAO, ENISA, CERT-EU, EASA, ECCSA, EUROCONTROL și IATA. 

Pe plan național, colabora cu CERT-RO, CORIS al Serviciului de Telecomunicații Speciale și Centrul Național Cyberint al SRI.

__________________

Citește și:

Paris din aviație, instalat ilegal în Portul Constanța

Director de operațiuni la Otopeni fără să știe carte

Efectul Ivașcu asupra lui Drulă. Infiltrații din Aviație

__________________

Directorul Nicolae nu știe atribuțiile AACR

Pe 18 ianuarie 2021, la șefia AACR a fost numit Stoica Nicolae, care până atunci deținea funcția de director Operațiuni pe Aeroportul Otopeni.

Decizia de numire a fost aprobată de Consiliul de Administrație al AACR, controlat de Ministerul Transporturilor. La scurt timp după numire, Nicolae a decis să externalizeze serviciile IT ale AACR către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Informatică ICI București.

Habarnismul actualului șef
al AACR, instalat de Drulă,
poate costa România relația
cu instituții internaționale
esențiale în combaterea
infracțiunilor cibernetice
în aviație

Apoi, a decis desființarea celor două compartimente de securitate cibernetică. Justificarea oficială a fost că AACR a externalizat serviciile IT, iar prin desființarea celor trei locuri de muncă, se fac economii de 500.000 lei pe an.

„Structura de securitate cibernetică din cadrul direcției de securitate a fost desființată începând cu 1 martie a.c., întrucât AACR nu deține atribuții legale în domeniul securității cibernetice, altele decât activitățile desfășurate de către auditorii de securitate“, a afirmat directorul Stoica Nicolae într-un răspuns către Newsweek România. 

Specialiștii în cybersecurity au colaborat cu omologi internaționali

Documentele oficiale obținute de Newsweek România, însă, îl contrazic pe Stoica Nicolae. Cei trei specialiști ai AACR au fost implicați, împreună cu partenerii naționali și internaționali, în gestionarea mai multor campanii malware majore internaționale.

Activitatea lor a fost dată ca exemplu pozitiv de Agenția Europeană de Cybersecurity (ENISA). Din răspunsul dat de Nicolae, însă, reiese că cei trei specialiști în securitate cibernetică ai AACR ar fi participat ilegal și ar fi avut acces la documentele secrete ale organizațiilor internaționale (unul dintre documentele care conțin informații clasificate este Anexa 17 la Convenția de la Chicago, conform SRI). 

Practic, dacă ar fi să-l credem pe actualul șef al AACR, România a creat incidente de securitate la nivel internațional. Directorul Stoica Nicolae a refuzat să comenteze acest aspect. 

Drulă tace din nou, ca și în cazul Ivașcu

Newsweek România i-a adresat în scris mai multe întrebări pe această temă ministrului Cătălin Drulă, de la Transporturi, care nu a răspuns încă la solicitare.

De altfel, nu este prima oară când Drulă dă dovadă de opacitate, în trecutul recent a refuzat să răspundă și la întrebările despre cererea sa de a instala un punct de trecere al frontierei pe Aeroportul Tuzla al lui Dorin Ivașcu.

În schimb, Direcția Transport Aerian a Ministerului Transporturilor, condusă de directorul Mihail Victor Ionescu, încearcă să dreagă busuiocul după dezastrul făcut de Stoica Nicolae în aviația civilă prin desființarea structurii de securitate cibernetică, deși știa de toate demersurile acestuia și le-ar fi putut opri. 

Surse din cadrul Direcției Transport Aerian au precizat că se fac demersuri oficiale pentru a evalua modul și argumentele care au generat această situație.

Mai mult, se încearcă să se reducă impactul negativ asupra sistemului național de aviație civilă.   

__________________

Citește și:

Paris din aviație, instalat ilegal în Portul Constanța

Director de operațiuni la Otopeni fără să știe carte

Efectul Ivașcu asupra lui Drulă. Infiltrații din Aviație

__________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te