31.000 lei/lună pentru cel care a propus naționalizarea pilonului II de pensii. Controlează Eximbank

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.09.2023 - 11:19
Marcel Boloș - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul de Finanțe condus de Marcel Boloș a fost indicată drept autoarea măsurii care prevedea naționalizarea pilonului 2 de pensii, Amendamentul a fost retras, ieri, cu scandal.

SHARE

Ministrul de Finanțe Marcel Boloș a spus că secretara de stat Daniela Pescaru e vinovată pentru amendamentul la proiectul de măsuri fiscale ce prevedea naționalizarea pilonului 2 de pensii, cu o vlaoare de 103 miliarde de lei.

Citește și: Probabil cel mai bine plătit angajat al statului: 105.000 lei/lună. În 2019, avea dublu

Daniela Pescaru face parte din echipa secretarilor de stat ai lui Boloș. ea a fost propusă de PSD, iar Boloș de PNL. Lista e AICI

Doar că nici CV-ul, nici declarația de avere nu pot fi accesate de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Daniela Pescaru deține o casă de vacanță, un apartament și două terenuri intravilan.

Citește și: Eximbank îşi schimbă numele în Exim Banca Românească, prin fuziunea cu fosta bancă comercială

31.000 lei/lună pentru cel care a propus naționalizarea pilonului II de pensii

Ea are două conturi cu 180.000 de lei și titluri de stat și obligațiuni de 770.000 de lei.

Ea a câștigat suma de 116.000 de lei ca secretar de stat.

Pescaru a primit suma de 257.000 de lei ca președinte al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank. EximBank e o bancă controlată de statul român.

Potrivit legii,  Președintele Comitetului CIFGA va fi numit Secretarul de Stat din Ministerul Finanțelor Publice, coordonator al Departamentului de buget, în locul Secretarului de Stat coordonator al Direcției generale de trezorerie și datorie publică. Detalii AICI

În total, Pescaru câștigă 31.000 de lei pe lună.

Potrivit Legii, „se înfiinţează Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări ca organism fără personalitate juridică, funcţionând pe lângă Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu scopul de a examina şi aproba operaţiunile de finanţare, garantare şi asigurare ce se efectuează de către Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. în numele şi în contul statului”.

Ce a spus Boloș

”Gândindu-mă la atribuţiile şi responsabilităţile pe care le are un secretar de stat, nu ştiu cum a ajuns să facă amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma, se pare, cerută pentru amendamente, nu cred într-o asemenea acţiune, este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân, în fondurile de pensii private, sunt 103 miliarde lei care sunt în aceste fonduri de pensii private şi discutăm despre un număr de 8,3 milioane de oameni. (…)

Trebuie să mărturisesc, acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii, eu nu ştiu să fi ajuns în comisiile parlamentare şi, recunosc, nu cunosc aceste proceduri parlamentare”, a declarat Boloş la Antena 3, potrivit News.ro.

Nu o va demite

Boloș a spus că nu o poate demite pe Daniela Boloș. ”Nu pot eu să o demit, e atributul domnului prim-ministru. Dacă era un lucru care îl discutam şi care – vă mărturisesc că subiectul a fost discutat cu aproximativ o lună în urmă în coaliţia de guvernare şi a ajuns tot în abordarea, să zic aşa, de respingere a acestei idei, şi am crezut că lucrurile s-au potolit şi că urmăm calea cea bună. Măsurile discutate au fost diverse, dar asta nu înseamnă că orice bazaconie discutată, sau inflaţie de idei, cum le-am spus adesea, la masa de lucru a coaliţiei, a fost şi dusă la bun sfârşit”.

De unde a pornit scandalul

Deputatul liberal Florin Roman a afirmat că un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul Ciolacu urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, propus de secretarul de stat PSD în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru, ce presupunea o "naţionalizare mascată a Pilonului II de pensii", s-a strecurat în lista modificărilor care urmau să fie susţinute de PNL şi PSD, liberalii cerând retragerea acestuia.

Citește și: Naționalizarea mascată a Pilonului II de pensii, pe masa Guvernului. Ciolacu neagă că s-a discutat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te