Cum ucide Eco Sud SA competiția. ONG-uri care atacă în haită. Activiști care amenință ca interlopii

DE Stelian Negrea | Actualizat: 21.09.2023 - 15:44
Basarabeanu Eugen, care acționează la comanda Eco Sud - Foto : Ecorec
Basarabeanu Eugen, care acționează la comanda Eco Sud - Foto : Ecorec
Protest ADI București - Foto credit: Monitorul de București
Protest ADI București - Foto credit: Monitorul de București

Proiecte private sau publice pentru gestionarea deșeurilor. Aflate în derulare. Sau în stadiu de proiect. Toate se trezesc că sunt atacate în haită de câteva ONG-uri de mediu. Numitorul comun este un fost director al Eco Sud SA. Convertit rapid în activist de mediu.

SHARE

În primul episod al serialului despre războaiele gunoaielor, Newsweek România a prezentat conexiunile dintre Eco Sud SA, cel mai mare jucător de profil din România, și patronul celei mai mari gropi de gunoi din Italia și Europa. 

Manlio Cerroni, trimis în judecată pentru trafic ilegal de deșeuri, otrăvire a apei și dezastru ecologic. Acuzat de legături cu mafia italiană. 

În episodul de astăzi prezentăm o metodă de hărțuit competiția. Prin intermediul unei haite de ONG-uri de mediu. 

Care atacă simultan pe mai multe direcții exact acele proiecte în exploatare sau în stadiu incipient, care pun sau pot pune în pericol monopolul Eco Sud. 

Numitorul comun al acestora este cel care le coordonează. Basarabeanu Eugen Valentin. Un fost director chiar la Eco Sud SA. 

Poziție din care a plecat și s-a reconvertit la o nouă religie. Activismul de mediu. 

Fost director Eco Sud devine activist de mediu

Basarabeanu Eugen Valentin este un fost director la cel mai mare jucător de salubritate din România. 

A fost director al depozitului de la Vidra. Director al depozitului de la Giurgiu. Și al Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Frâtești, județul Giurgiu. 

Toate în proprietatea sau administrarea Eco Sud SA. 

Are 55 de ani, păr alb prins în coadă și o burtă ce este nemulțumită de modul cum o tratează cureaua. 

Are aerul unui rocker târziu care se îmbracă în haine largi. 

A plecat de la Eco Sud și s-a reconvertit în activist de mediu. 

Controlează o serie de ONG-uri de mediu pe care le asmute împotriva altor jucători din piața de salubritate. 

Coordonează și proteste ale cetățenilor din diferite localități. 

Care își descoperă nemulțumirea față de proiectul de management al deșeurilor care există deja în localitatea lor. 

Sau care urmează să fie pus pe picioare.

Protestul de la București

Săptămâna trecută, Asociația Aer Curat Bun de Respirat, un ONG de mediu, a organizat un protest sub geamurile Asociației de Dezvotare Intracomunitară (ADI) București. 

O mână de oameni, nu mai mult de 10-15, au învins pentru câteva ore canicula bucureșteană pentru a protesta împotriva unui proiect pentru demararea celui mai mare sistem de management al deșeurilor din România. 

Protestul nu a fost constant. Nici de dimineață până seara. Și nici în fiecare zi a săptămânii. 

Proiectul contestat este unul public. La realizarea căruia au pus umărul, în mod miraculos, toate cele șapte primării de sector din București. Plus cea generală. Plus Consiliul Județean Ilfov. 

Are o valoare estimată de 350 de milioane de Euro. Și va fi amplasat la Vidra, în județul Ilfov. La doi pași de București. 

Și fix lângă groapa de gunoi din aceeași localitate, deținută și exploatată de compania Eco Sud SA. Unde, până mai ieri, a lucrat cu normă întreagă activistul de mediu Basarabeanu Eugen. 

Acesta este cel care i-a coordonat în permanență pe protestatarii din fața ADI București. Cu un megafon, le ținea vie vigilența protestatară când aceștia și-o pierdeau. 

Conform actelor depuse la Primăria Municipiului București, protestul coordonat de fostul angajat Eco Sud SA fusese autorizat pentru 50 de persoane care să-și exprime nemulțumirea în intervalul 11-14 al fiecărei zile a săptămânii trecute. 

Protocol Protest Asociatia Aer Curat Basarabeanu Eugen by Stelian Negrea on Scribd

Amenințări de activist de mediu. „Mă voi ocupa și de tine”

Newsweek România i-a trimis o serie de întrebări lui Basarabeanu Eugen. 

Legate de relația cu Eco Sud SA, de motivele pentru care a părăsit această companie și s-a convertit în activist de mediu. Care atacă toate proiectele concurente ale Eco Sud SA. 

Dacă își coordonează acțiunile ONG-urilor pe care le controlează cu oficiali din Eco Sud SA etc.

Basarabeanu a refuzat să ne răspundă acestor întrebări. 

A preferat să amenințe în stil mafiot. Și să însăileze niște acuzații la adresa noastră fără niciun fel de fundament. 

“După ce termin cu infractorii de la ADI București (….) mă voi ocupa și de tine. Următorul protest va fi contra lui Stelian Negrea și a lui Sabin Orcan (n.r. directorul editorial al Newsweek România) (…) Altceva nu pot să comentez la măgăriile din întrebările tale (…).”

Motiv pentru care îi vom face o plângere penală, pentru amenințare, la poliție. 

Basarabeanu Eugen are un trecut de individ violent. 

Pe rolul instanțelor de judecată se află zeci de procese în care acesta fie contestă amenzile date de poliție și jandarmerie, fie se judecă cu diferiți competitori ai fostului său angajator. 

La protestul de săptămâna trecută de la ADI București, Basarabeanu a avut o altercație cu paznicul de la ușa de access a acestei instituții.

Cei doi au avut un diferend legat de accesul în interiorul instituției. Basarabeanu a vrut să intre, portarul nu l-a lăsat. 

Alte două ONG-uri, același obiect al protestului

Anterior, Eco Sud SA a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și, ulterior, în instanțele de judecată, toate procedurile de organizare a licitațiilor pentru desemnarea câștigătorilor pentru megaproiectul ADI București. 

Pe care a reușit să îl frâneze timp de șase luni.

Probabil că, în mod întâmplător, pe pancartele protestului organizat de Asociația Aer Curat și Basarabeanu Eugen, un protestatar acuza prezența unor nereguli în derularea acestei licitații. 

În paralel, alte două ONG-uri, aparent fără nici o legătură între ele sau cu Basarabeanu Eugen, au contestat același proiect. 

Asociația pentru Monitorizare, Prospecție Mediu și Ecologie (AMPME) a trimis în noiembrie 2022 către ADI București și PMB o scrisoare prin care cerea expres să afle dacă a fost identificat terenul pe care urma să fie amplasat viitorul proiect de management al deșeurilor integrate al Bucureștiului. 

Probabil că decidenții Eco Sud SA nu aveau încă, la vremea respectivă, certitudinea că acest teren urma să fie amplasat chiar lângă groapa de gunoi a Eco Sud de la Vidra. 

APMPE Cerere ADI Bucuresti de Identificare a Terenului Noii Gropi de Gunoi de La Vidra by Stelian Negrea on Scribd

 

Altă asociație. Același interes. 

Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă (AEDE) trimite, tot în noiembrie 2022, adrese către ADI București, PMB, Poliție și Jandarmerie, în care anunță că va picheta o săptămână întreagă sediul ADI București. 

Nemulțumiți fiind tot de același proiect de management integrat al deșeurilor. 

În mod întâmplător, cel care se ocupă de protest este același Basarabeanu Eugen. AEDE apare ca fiind fondată și condusă de cu totul alte persoane. 

“Din partea Asociației Europene pentru Dezvoltare Ecodurabilă este împuternicit să asigure și să răspundă de măsurile privind buna organizare a adunării, astfel încât aceasta să se desfășoare în condiții pașnice, civilizate și să nu degenereze în acte de violență, domnul Basarabeanu Eugen – cu domiciliul în (...) având CNP (...), tel. 0759. 496.481”.

Acesta este, de altfel, și telefonul de contact care a fost afișat în trecut pentru a intra în contact și cu cealaltă asociație, AMPME. 

AEDE Protest ADI Buc Basarabeanu Eugen Reprezentant by Stelian Negrea on Scribd

ONG-uri care intervin să ajute Eco Sud

Pe rolul instanțelor de judecată, AEDE are nu mai puțin de 558 de procese deschise. Majoritatea covârșitoare cu Ecorec Recycling SRL. O companie aflată într-un conflict juridic cu Eco Sud SA. 

AEDE a intervenit în cel puțin două procese ale Eco Sud SA. Pentru a o ajuta. 

Cele două asociații au zeci de procese pe rolul instanțelor de judecată, în care acționează împreună. Și nu de ieri, de azi, ci din 2015 încoace. 

Același Basarabeau Eugen este coordonatorul celor trei asociații. Care aparent au fondatori și conduceri diferite. Sedii în locații diferite. Un singur interes însă. 

Nici AMPME și nici AEDE nu au răspuns întrebărilor Newsweek România referitor la legăturile lor cu Eco Sud, cu Basarabeanu Eugen, dacă există coordonare între protestele lor și interesele comerciale ale Eco Sud SA etc.

Protestul de la Ulmeni

Haita de ONG-uri coordonate de Basarabeanu Eugen contestă și proiecte private de management al deșeurilor. Nu numai pe cele publice. 

După ce Bucureștiul a rămas doar cu o singură groapă de gunoi, cea de la Vidra, a celor de la Eco Sud SA, primăriile de sector au căutat alternative. 

Pentru a duce deșeurile Bucureștiului și la gropi de gunoi din jurul Bucureștiului. 

Una dintre soluții ar fi putut fi groapa de la Ulmeni, în județul Călărași. Este deținută de două companii private. Cassano Metal SRL și UtilTrailer SA. 

Aceștia s-au trezit cu protestatarii la poartă. Organizați cu pancarte bine scrise de către același Basarabeanu Eugen.

Fie prin intermediul Asociației Aer Curat Bun de Respirat. Fie printr-o Asociație Cetățenească din Ulmeni. Care avea evident date de contact identice cu ale primei asociații.

Pagina de socializare a Asociației Cetățenești Ulmeni, care a contestat groapa de gunoi din Ulmeni, este administrată de Asociația Aer Curat Bun de Respirat. Coordonată de Basarabeanu Eugen. 

Presa locală a relatat despre aceste proteste, unde dirijorul principal este fostul director Eco Sud SA. Convertit la activismul de mediu. 

https://zin.ro/20/11/2022/investigatii/ecosud-ong-valentin-basarabeanu-asociatia-cetateni-ulmeni-aer-curat-bun-de-respirat-asociatia-apmpme-asociatia-europeana-pentru-dezvoltare-ecodurabila/

Cele două companii care administrează groapa de la Ulmeni au fost atacate în instanța de judecată și de AMPME, și de Asociația Cetățenească din Ulmeni. 

Protestul de la Băicoi

Alt proiect concurent Eco Sud, alt atac în haită.

Groapa de gunoi de la Băicoi, deținută de francezii de la Vitalia, ar fi putut fi o altă alternativă pentru unele primării de sector din București. 

Care au rămas captive aceleiași gropi de gunoi de la Vidra. A celor de la Eco Sud SA. 

Aprobarea extinderii gropii de gunoi de către autorități a fost scurtcircuitată de proteste fizice ale Asociației Aer Curat Bun de Respirat, unde gazda a fost același Basarabeanu Eugen.

În paralel, o asociație cetățenească a trimis o serie de sesizări autorităților statului pentru a închide groapa de la Băicoi.

Oficialii Vitalia au declarat public că protestele ONG-urilor care gravitează în jurul lui Basarabeanu Eugen sunt făcute în interesul exclusiv al Eco Sud SA:

“Asociații precum Asociația Aer Curat și Bun de Respirat, Asociația pentru Monitorizare, Prospecție Mediu și Ecologie au avut în toată această perioadă de obținere a avizelor necesare dezvoltării noastre, încercări de a organiza proteste. 

Au fost depuse, în mai multe rânduri, plângeri și sesizări la Poliție, la Ministerul Mediului, la DNA, la autoritățile cu sarcini de control a activităților de mediu, urmate de anchete și controale din partea instituțiilor statului, toate stabilind că nu există nici o ilegalitate în desfășurarea activității societății noastre, nu există poluări sau încălcări ale normelor care stabilesc pragurile de poluare, nu există faptele de care suntem acuzați.

Împuternicitul și reprezentantul acestor asociații de mediu este numitul Valentin Basarabeanu, prezent și în cadrul dezbaterii publice pe care am organizat-o la Băicoi, o figură cunoscută ca reprezentând interesele societății Eco Sud SA, un mare operator de salubritate din București.

DI. Basarabeanu a fost unul dintre oamenii de bază ai societății Eco Sud SA, ale cărei interese le urmăreste și în prezent (...). 

În ultimii ani, acesta s-a întruchipat într-un pretins „activist de mediu”, care înființează ONG-uri de protecția mediului și organizează proteste, strict în scopul de a critica dur toate firmele concurente din zona de interes a Eco Sud SA”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te