Cum s-a reciclat Remus Truică, care-i căra geanta lui Năstase: din inculpat, în afacerist din umbră

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.11.2020 - 21:29
Remus Truică - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Judecat pentru trafic de influență, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase s-a apucat de trafic de gunoaie. Concubina Diana-Ionela Cîțu este doar persoana interpusă, paravanul de afaceri al lui Remus Truică. Beneficiarul real al afacerii este, însă, "creierul" Truică.

SHARE

Cum se naște o afacere de succes? Cu o idee strălucită, cu multă muncă, cu o investiție serioasă. Sau, probabil, asta ar spune orice antreprenor care a clădit business-uri într-o economie solidă, unde regulile de concurență sunt respectate.

Într-o economie instabilă de undeva din estul Europei, unde numeri averile licite pe degetele a puține mâini, rețeta este alta: e nevoie de pile, de un paravan și de niște funcționari de stat fără morală. Apoi, totul merge din hârtii, nu trebuie să produci nimic.

2017: se înființează Reciclad’OR SA

Reciclad’OR SA a fost înființată în 2017. Este o OIREP sau, cu sintagma folosită acum câțiva ani, o OTR. OIREP este acronimul pentru „organizație care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului“.

OTR, așa cum am arătat mai sus, era o „organizație de transfer de responsabilitate“. Responsabilitatea/răspunderea este a companiilor care produc deșeuri de a le recicla. Conform legii, producătorii de deșeuri trebuie să demonstreze că o mare parte din ambalajele puse pe piață sunt reciclate.

CUPLU Diana-Ionela Cîțu și Remus Truică funcționează perfect în tandem: ea, la vedere, el trăgând sfori în culise - Foto: capital.ro

Cum producătorii acestor ambalaje nu dețin mijloace de a colecta și recicla ambalajele, sarcina este transferată către astfel de OTR/OIREP-uri. Practic, companiile care produc ambalaje plătesc altor companii (de tip OTR/OIREP) contracte destul de mari pentru ca acestea din urmă să se ocupe de colectare și reciclare de ambalaje. 

2019: Reciclad’OR SA, venituri de 113 milioane de lei

În primul an de funcționare, 2017, Reciclad’OR SA nu a avut niciun venit, dar a cheltuit peste 195.000 de lei pentru a intra pe piață. În al doilea an, 2018, a avut venituri de peste zece milioane de lei și chiar un profit de aproape 390.000 de lei după plata taxelor.

În anul următor însă, al treilea de funcționare, afacerea a explodat: venituri de peste 113 milioane de lei (de 11 ori mai mari decât în anul anterior) și un profit, după plata taxelor, de peste 10,5 milioane de lei (de peste 26 de ori mai mare decât în anul anterior). Totul, cu numai 17 angajați.

Cum a reușit, deci, o firmă înființată în 2017 ca, după numai doi ani de activitate, să aibă venituri peste multe dintre OTR/OIREP-urile care funcționau de mult mai mulți ani pe piață?

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

Controlul firmei, la Diana-Ionela Cîțu

Acționariatul Reciclad’OR SA nu oferă prea multe indicii. Conform Registrului Comerțului, Reciclad’OR SA este deținută, la zi, de patru acționari: Klaus SRL, Unicom Production SRL Filiala Urlați, Maspex România SRL și Colect’or Glass SRL. Primii trei acționari au câte 1% fiecare. Majoritatea de 97% a acțiunilor este deținută de Colect’or Glass SRL, firmă cu sediul la aceeași adresă cu Reciclad’OR SA. 

Colect’or Glass SRL este deținută de șapte persoane fizice. Șase dintre acestea dețin, însă, sub 19% din părțile sociale. Majoritatea părților sociale (81,32%) este în proprietatea Dianei-Ionela Cîțu. Așadar, controlul asupra Reciclad’OR SA este exercitat de către
Diana-Ionela Cîțu.

Cel mai probabil, nu ați auzit niciodată de această persoană. Dar ați auzit de Remus Truică.

Diana-Ionela Cîțu, concubina și persoana interpusă a lui Remus Truică

Ultimele știri despre acest foarte controversat personaj al ultimelor două decenii au apărut în iulie 2019, când fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu a primit patru ani de închisoare cu executare, decize nedefinitivă, în dosarul „Ferma Băneasa“. Altfel, Truică pare că ar fi intrat în pământ în ultimii ani: fără firme active, fără implicări în scandaluri publice, fără noi acuzații pe numele său din partea procurorilor care nu l-au slăbit ani la rând.

Nimic mai fals, însă: în culise, prin intermediari, Remus Truică lucrează. Ca de obicei, pune pe picioare afaceri. Așa cum ne-a obișnuit, la limita legii sau dincolo de aceasta. Și, pentru a respecta rețeta care l-a consacrat, a cooptat în business și funcționari de stat care știu să ungă rotițele care trebuie.

De la 0 lei venituri în 2017,
la 113 milioane de lei în
2019 este o diferență pe
care nu mulți oameni de
afaceri o experimentează

Iar business-ul este Reciclad’or SA. Pentru că Truică este nimeni altul decât partenerul de viață al Dianei-Ionela Cîțu. Împreună, cuplul are două fetițe. Cu toții locuiesc la aceeași adresă în centrul Bucureștiului. 

Cîțu nu are niciun fel de experiență de afaceri, în general, și cu atât mai puțin în OTR/OIREP, în special. Ea este administrator atât al Reciclad’OR SA, cât și al Colect’or Glass SRL. Anterior deținerii acestor funcții, a lucrat pentru două ONG-uri și l-a consiliat pe Ion Mocioalcă, deputat PSD, la Comisia de Apărare, când politicianul deținea șefia acesteia.

Pe scurt, Diana-Ionela Cîțu este doar persoana interpusă, paravanul de afaceri al lui Remus Truică. Beneficiarul real al afacerii este însă, „creierul“ Truică.

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

Clienți grei: companii multinaționale

Potrivit site-ului Reciclad’OR SA, compania are peste 700 de parteneri comerciali. Deși numărul s-ar putea să fie ușor exagerat, este cert că Reciclad’OR SA are în portofoliu cel puțin zece clienți foarte importanți, companii multinaționale cu operațiuni de producție și comerciale în România, care furnizează grosul veniturilor companiei deținute de concubina lui Remus Truică. 

Surse din piața OTR/OIREP spun că strategia de business a Reciclad’OR SA a fost să curteze foarte insistent companiile producătoare de ambalaje pentru a încheia parteneriate, contracte. 

Nu este foarte clar însă, dacă actualii clienți ai Reciclad’OR SA știu că în spatele companiei se află Remus Truică și, în al doilea rând, dacă au idee că unele practici ale Reciclad’OR SA sunt deja cercetate de către procurori.

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te