Daniel Chițoiu, secretar general al ALDE, controlează prin interpuși cele mai importante companii de stat din industria energetică a României. Printre aceștia o regăsim pe pensionara Zoe Ghinescu, fost trezorier al partidului, de la care Chițoiu a luat un împrumut de 50.000 lei.
Cine este Ghinescu? Nimeni alta decât fostul președinte al Nova Bank, o bancă românească preluată de afaceriști ruși cu conexiuni în sfera spionajului rusesc (KGB).
Fiul ei, Dan Ghinescu, a fost uns pe funcția de șef al biroului administrativ la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, deși nu avea experiență în domeniu.
La ultimul său loc de muncă figura ca „manipulant marfă“.
O altă protejată a lui Chițoiu este Luiza Marian, care în timpul zilei se ocupă de secretariatul partidului, dar este plătită cu peste 20.000 lei lunar pentru funcția de membru în Directoratul Societății de Administrare a Participațiilor în Energie.
ȘEFI Daniel Chițoiu a plantat câteva subordonate de la partid la cabinetul senatorial al lui Călin Popescu Tăriceanu - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Funcția de trezorier a partidului a fost dată de Daniel Chițoiu lui Bogdan Trifan care, ulterior, a fost miruit cu trei Consilii de Administrație.
El este președinte al Consiliului de Administrație al Electrocentrale Grup, membru la Societatea de Transport București, dar și membru la Hidro Tarnița. Ultima este o companie de stat care figurează cu taxe și impozite neplătite pe anul 2017.
Călin Popescu Tăriceanu a cerut membrilor de partid să își dea demisiile din funcțiile politice, dar regula nu se aplică și oamenilor protejați de Chițoiu.
Zoe, trezoriera cu avere uriașă
În urmă cu aproximativ trei ani, alianța PSD-ALDE a preluat guvernarea României. PSD era condus atunci de Liviu Dragnea iar ALDE de tandemul Călin Popescu Tăriceanu – Daniel Chițoiu.
Ultimul a optat pentru controlul energiei românești, o industrie în care se învârt anual câteva miliarde de euro. Pe 27 aprilie 2017, Daniel Chițoiu a fost ales prin vot secret în funcția de secretar general al ALDE.
Sfătuitoare de taină și „mâna dreaptă“ a lui Chițoiu, Zoe Ghinescu a fost aleasă în funcția de trezorier al partidului, persoana care se ocupa de colectatul banilor pentru partid, dar și de cheltuirea acestora.
Câteva luni mai târziu, Ghinescu a fost numită politic în funcția de consilier la Autoritatea Electorală Permanentă. În această calitate, și-a făcut publică declarația de avere, din care rezultă că l-a împrumutat pe Chițoiu cu suma de 50.000 lei.
Zoe Ghinescu i-a dat lui Chițoiu 50.000 de lei. Oficial, a fost un
împrumut, menționat în declarația de avere
Pe atunci, Ghinescu avea o avere de invidiat. A declarat un teren agricol de 8,5 ha la Contanța, două terenuri de 1.000 mp, respectiv 1.500 mp în Corbeanca, plus un alt teren de 1.000 mp în Dâmbovița.
La capitolul „clădiri“ a menționat trei apartamente, o vilă de 500 mp în București și alte două case, în Afumați și Breaza.
În conturi avea 200.000 lei și 47.000 euro. Un an mai tîrziu, Ghinescu a declarat trei surse de venituri. 50.000 lei de la AEP, 80.000 lei pensie și peste 37.000 de la Electrocentrale Grup.
Însă nu a mai făcut nicio referire la împrumutul acordat lui Chițoiu. Dacă și-a primit banii înapoi, era obligată să-i menționeze.
Conform ultimei declarații de avere din februarie 2019, Zoe Ghinescu este consilier la Autoritatea Electorală Permanentă. Nu a mai declarat proprietățile.
În schimb, a menționat că are 200.000 de acțiuni la Bancpost Transilvania și titluri de stat de 100.000. Nu a specificat în ce monedă.
La capitolul „venituri“, a declarat salariul de consilier de aproximativ 75.000 lei, pensia de 95.000 lei, plus 40.000 lei de la Electrocentrale Grup. În total, 210.000 lei anual.
Începutul: comerț exterior ceaușist
Zoe Ghinescu și-a început activitatea ca șef serviciu financiar contabil la Întreprinderea de Comerț Exterior Romagrimex. A lucrat acolo până în 1982, an în care a început cursurile de specialist în comerț exterior la Academia „Ștefan Gheorghiu“, celebra școală de cadre pentru Partidul Comunist Român.
Odată cu începerea specializării, a fost numită în funcția de director la Direcția Eficiență și Prețuri din cadrul Ministerului Comerțului Exterior.
Acolo se ocupa de coordonarea activității financiar contabile a întreprinderilor de comerț exterior, întocmirea cursurilor de revenire pe relația CAER și țări socialiste. Totodată, participa la stabilirea prețurilor externe în cadrul CAER.
Din anul 1986, o regăsim pe funcția de Director Direcția Valutară, unde coordona toate plățile în valută ale României, întocmea și urmărea balanța de plăți externe, încheierea acordurilor cu țările socialiste, dar și recuperarea datoriilor externe.
A rezistat pe funcție până în anul 1990, când a fost numită consilier al ministrului de Comerț Exterior, Nicolae M. Nicolae, fost ambasador la Washington în perioada 1976-1978, dar și ofițer acoperit al Direcției de Informații Externe. A fost trasă pe linie moartă după dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa.
A bifat și banca KGB
De la Ministerul de Comerț Exterior, Zoe Ghinescu a fost numită vicepreședinte la Bancpost. Se întâmpla în 1991. A rezistat pe funcție până în 2002, dar în paralel era și membru în Consiliul de Administrație al Transfond, o societate a Băncii Naționale a României.
De la Bancpost a trecut direct pe funcția de președinte al Nova Bank, fosta Bancă Unirea, preluată de ruși prin compania elvețiană Alpus Invest.
Nova Bank a fost suspectată de spălare de bani în urma unor transferuri bancare suspecte în străinătate. Banca Națională a României a suspendat licența de funcționare a băncii.
Funcția de vicepreședinte al băncii era deținută în aceea perioadă de Iurie Cecan care, ulterior, i-a vândut lui Vladimir Plahotniuc o proprietate în București cu 1,3 milioane de euro. Printre cei care au cochetat cu banca rusească se află și spionul rus Boris Golovin, care a fost lăsat la vatră în România.
CEC & Electrocentrale Grup SA
În anul 2003, Ghinescu a fost extrasă din banca controlată de rușii controversați și a fost pusă Director General Direcția Credite persoane fizice și juridice la CEC.
A stat pe funcție până în 2007, an în care a fost angajată consilier parlamentar la Autoritatea Electorală Permanentă și răspundea de Direcția de control a partidelor politice.
S-a retras pentru o perioadă de șase ani, apoi a revenit ca membru în Consiliul de Administrație al companiei Electrocentrale Grup SA, societate din subordinea Ministerului Energiei și se ocupă de producția, transportul și distribuția energiei electrice.
În perioada 2016-2017, a fost angajată pe funcția de consilier parlamentar la Președintele Senatului României. Adică la Tăriceanu. Șeful ei direct era Daniel Chițoiu, care deținea funcția de director la cabinetul lui Tăriceanu.
Fiul, de la manipulant marfă la SAPE
Fiul lui Zoe Ghinescu, Dan, a fost angajat pentru o lună de zile ca manipulant marfă la TRF Spedition SRL, de unde a declarat că a încasat un salariu de 742 lei.
A fost angajat o lună de zile pentru a putea fi detașat pe funcția de Șef Birou Administrativ la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), o companie de stat, mamut, care deține acțiuni la mai multe companii din domeniul energiei.
Culmea, firma TRF Spedition este patronată de Bogdan Alexandru Trifan, cel care a preluat funcția de trezorier ALDE de la Zoe Ghinescu.
În plus, Trifan este președinte ALDE Sector 6. Dar nici acesta nu s-a mulțumit cu cele două funcții politice. El este președintele CA Electrocentrale Grup SA, unde o are subalternă pe Zoe Ghinescu.
Educația și practica în comerțul exterior comunist al anilor ‘80 au constituit un atu pentru angajarea azi la stat
Bogdan Trifan a declarat pentru Newsweek România că Dan Ghinescu a fost angajatul firmei sale timp de un an de zile: „Era angajat cu două sau patru ore. Nu are nici în clin, nici în mânecă că este fiul doamnei Ghinescu“.
Întrebat de ce pentru munca prestată timp de un an de zile l-a plătit pe Ghinescu cu doar 742 lei, Trifan a spus că nu mai știe exact care era rolul acestuia în firmă și nici cât timp a lucrat pentru el.
Pe Bogdan Alexandru Trifan îl mai regăsim în Consiliul de Administrație al Societății de Transport București, fosta RATB, dar și în Hidro Tarnița, companie la care este acționar SAPE. Ultimele informații fiscale ale Hidro Tarnița au fost depuse în anul 2017.
Atunci, compania avea taxe și impozite neplătite către stat de peste 58.000 lei și pierderi de 218.670 lei. Reprezentanții companiei nu s-au chinuit să depună situația fiscală pe anul 2018, în schimb Trifan menționează că a încasat o indemnizație de 2.500 lei.
De la STB, societate controlată de Consiliul General al Municipiului București, a primit aproximativ 50.000 lei, iar de la Electrocentrale Grup în jur de 20.000 lei.
Împrumuturi din bani inexistenți
În anul 2018, Trifan a fost amendat cu 50 de lei de către Agenția Națională de Integritatea pentru că a depus cu întârziere declarațiile de avere și de interese. Surpriza apare în ultima declarație de avere a lui Trifan din anul 2019.
Acolo menționează că l-a împrumutat pe Andrei Gerea cu 50.000 lei, iar lui Tudor Tim Ionescu, zis „Tuddy“ și fost iubit al Oanei Zăvoranu, i-a dat alți 95.000 lei. În total 145.000 lei. Bani care nu apar menționați în declarațiile de avere anterioare.
Contactat de Newsweek România, avocatul Bogdan Trifan a spus că banii împrumutați nu apar în declarația sa de avere pentru că au fost împrumutați de la mai multe persoane fizice. Nu a vrut să spună de la cine s-a împrumutat pentru Gerea și Tuddy, dar a precizat că va menționa acest lucru într-o declarație de avere pe care o va depune ulterior.
Întrebat ce îl recomandă pentru Consiliile de Administrație ale companiilor energetice, Trifan a spus că în calitate de avocat a avut contact cu acest domeniu. Adică ar fi reprezentat juridic firme din domeniul energetic.
Baza: cabinetul lui Tăriceanu
O altă protejată a lui Daniel Chițoiu este Luiza Marian, secretar general adjunct la ALDE. Aceasta a lucrat în perioada 2008-2013 la Bancpost, unde coordona serviciul clienți.
De acolo a plecat pe funcția de director de cabinet al Andreei Lambru, care deținea pe atunci funcția de secretar general adjunct al Guvernului. A stat pe funcție până în decembrie 2015.
Între timp, a trecut prin funcția de șef de cabinet al Președintelui Senatului, adică a lui Călin Popescu Tăriceanu.
Șase luni mai târziu, s-a reangajat pe postul de consilier tot la cabinetul Andreei Lambru. Apoi, a început să prindă gustul Consiliilor de Administrație.
ÎMPRUMUTURI Avocatul Bogdan Trifan (sus), în conducerea Societății de Transport București, i-a dat lui Tudor Ionescu (jos) zeci de mii de lei împrumut
Pentru început, a trecut pe la E.ON Gaz Furnizare, apoi a ajuns membru în directoratul Societății de Administrare a Participațiilor în Energie. De la această companie de stat, Luiza Marian a încasat în anul 2018 nu mai puțin de 242.937 lei, adică peste 20.000 lei lunar.
În plus, a mai primit 42.000 lei de la E.ON Gaz Furnizare. La fel ca Trifan, Luiza Marian a menționat că soțul ei, Florin Marian, l-a împrumutat cu suma de 100.000 lei pe Tudor Tim Ionescu.
Am încercat să o contactăm pe Luiza Marian, dar Trifan a spus că nu este pe la sediul partidului: „Probabil este plecată la Parlament. Se ocupă de organizarea de evenimente. Dânsa lucrează cu Chițoiu, lucrează și cu mine și cu Tăriceanu“.
Donațiile manuale ale lui Tuddy
Tudor Tim Ionescu, zis Tuddy, este membru în Consiliul General al Municipiului București. Conform declarației de avere din iunie 2019, Tuddy a declarat venituri de peste 63.000 lei de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, acolo unde este responsabil cu comunicarea. A mai primit o indemnizație de 13.332 lei de la Consiliul General și peste 70.000 lei de la Primăria Sector 3.
Tuddy, însă, a menționat că a împrumutat de la opt persoane nu mai puțin de 665.000 lei, bani pe care trebuie să îi restituie în mai 2020.
De exemplu, a împrumutat 30.000 lei de la Anca Mihaela Teau, soția lui Ion Toni Teau, fost director general la Transelectrica. Alți 200.000 euro au fost împrumutați de la pedelistul Ioan Inisconi, fost viceprimar al Devei.