Arsene, afaceri în Italia alături de cumătru. În România i-a dat contracte grase din bani publici

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.07.2023 - 21:12
Afacerile lui Ionel din Italia Foto: Newsweek România
Afacerile lui Ionel din Italia Foto: Newsweek România
Sediul unei dintre afacerile lui Ionel Arsene, Building Service, din Italia Foto NWR
Sediul unei dintre afacerile lui Ionel Arsene, Building Service, din Italia Foto NWR
O hală în paragină se află acolo unde este sediul unei alte afaceri conduse de Ionel Arsene și Gheorghe Vlasie în Italia Foto: NWR
O hală în paragină se află acolo unde este sediul unei alte afaceri conduse de Ionel Arsene și Gheorghe Vlasie în Italia Foto: NWR
O hală în paragină se află acolo unde este sediul unei alte afaceri conduse de Ionel Arsene și Gheorghe Vlasie în Italia Foto: NWR
O hală în paragină se află acolo unde este sediul unei alte afaceri conduse de Ionel Arsene și Gheorghe Vlasie în Italia Foto: NWR

Fostul baron de Neamț, Ionel Arsene, a început în Italia afaceri cu finul său. Înainte să fie condamnat definitiv, i-a dat contracte din bani publici de sute de milioane de lei. Acum îi pot cheltui împreună în afara țării.

SHARE

A fost unul dintre cei mai autoritari baroni locali ai PSD. La vremea sa de glorie controla cu mână forte nu numai județul Neamț, dar și o mare parte a Moldovei. 

A fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

I-a promis unui alt baron dintr-un județ vecin că-l rezolvă la o importantă instituție de la centru să scape de alt baron.

A luat șpaga după care nu a mai apucat să rezolve problema. Așa că baronul păgubit l-a denunțat la DNA, care l-a arestat, anchetat și trimis în judecată. 

După condamnare a fugit în Italia, unde s-a apucat de afaceri cu cumătrul său. Cel căruia i-a botezat copilul. În urmă cu 21 de ani. 

Și căruia i-a dat contracte de zeci de milioane de Euro pe vremea când conducea județul Neamț. 

Inclusiv celebrul pod de la Lețcani. Înainte de prăbușire. 

Copilul botezat de Arsene este, la rândul său, un afacerist de succes. Tot cu statul. 

Dolce farniente în bella Italia

Provaglio D’Iseo este un alt colț de rai din Italia. O comună cu doar 7.000 de locuitori în care ajungi în o oră și jumătate de mers cu mașina din aglomeratul Milano. 

E situată în apropierea lacului D’Iseo, la poalele munților Alpi. 

Vara te poți plimba pe lacul superb cu un yacht al tău sau închiriat. Iarna, în foarte puțin timp, ești pe labirintul de pârtii. 

Aduce foarte mult cu municipiul Piatra Neamț. Acesta poate fi motivul pentru care a fost ales ca localitate pentru refugiul unui fugar celebru din România: Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț.

Distanța ce-l desparte pe Arsene de orașul de sub Pietricica este acum de 1.700 de kilometri. 

E o altă localitate unde timpul curge într-un ritm propriu, care îți permite luxul de a te gândi la lucruri simple. 

Vecin și partener de afaceri cu finul de acasă

Imediat după condamnarea sa în România, polițiștii s-au prezentat la ușa lui Ionel Arsene. Dar nu l-au găsit acasă. 

Poliția română l-a dat în urmărire internațională. 

Însă Arsene își începuse de patru ani o nouă viață în Italia, unde-și deschisese o firmă pentru comerțul engros de utilaje și echipamente pentru industrie, comerț, construcții, alături de cumătrul său, Gheorghe Vlăsie. Jumi, juma. 

Cum bine le stă unor prieteni și rude prin alianță. De 21 de ani. 

Vezi aici documentele companiei lui Arsene și Vlăsie

 

Dacă ar fi să dăm crezare acestui demers al său, atunci Arsene începuse să facă afaceri în Italia pe când era înalt funcționar public în România. 

Își trecuse această firmă în declarația sa de avere fără să menționeze totuși că e înregistrată tocmai în Italia și nu în România. 

După ce a fugit din România, această scăpare a devenit una din micile sale probleme. 

Compania se numește Building Services SRL și are sediul într-o mică piață din Provaglio D’Iseo, pe Via Europa numărul 2. 

Dimineața e oarece forfotă în piață, cu doi oameni descărcând, fără prea mare chef, marfă dintr-o dubiță peste care anii au trecut fără prea multă milă. 

Mai multă animație este la cafeneaua de vizavi de piață, unde un bloculeț cândva cochet adăpostește acum în câteva apartamente sediile firmelor de vizavi. Restul sunt goale. 

Aici, oamenii nu au auzit că un faimos baron local din estul României le-a ales localitatea să îi fie noua casă și loc unde să-și facă noi afaceri. 

Afaceri pe pierdere în Italia

Primii ani ai afacerii dintre naș și fin au fost extrem de dificili. Pierderi pe toată linia și cifre de afaceri derizorii. 

Am mers la un alt sediu declarat al firmei celor doi, în aceeași localitate. 

Acesta are aerul unei foste hale de producție aflată în paragină. O clădire dărăpănată, niște mașini abandonate. Sediul unei foste mici brutării și patiserii. 

Nu l-am găsit pe Vlăsie și, cu atât mai puțin pe Arsene, să-i întrebăm care să fie rostul să începi o afacere de atâția ani în Italia, dar totul să aibă aerul de faliment. 

De ce să deții o clădire dărăpănată pe o suprafață de 750 de metri pătrați pentru care să plătești lunar o anuitate de 1500 de Euro, dar să o lași în aceeași stare timp de un an? 

Vezi aici documente de la Cadastrul italian despre cel de-al doilea sediu

A fugit cu întreaga familie

Conform documentelor din instanță, Arsene a fugit în Italia cu întreaga familie: cu soția sa, Arsene Gabriela Alexandra și cu fiul său, Alexandru, ambii fiind rezidenți în Italia la momentul arestării baronului de Neamț. 

În țară, soția deține o serie de afaceri. La fel și fiul său. Asociat cu copilul botezat de tatăl său. 

Același avocat, aceeași schemă

Arsene a fugit în Italia pe căi bătătorite de alți fugari celebri. 

A ales metoda clasică: s-a predat în sudul Italiei, la Bari, dar a ales să locuiască în nordul țării.

Distanța dintre Bari și Provaglio D’Iseo este de 880 de kilometri. Nouă ore cu mașini non stop e nevoit Arsene să parcurgă între cele două localități. 

Și-a ales același avocat din Bari, pe Cristian Di Giusto care a convins rapid Curtea de Apel din Bari că nu trebuie să-l trimită acasă pe Arsene. Ci să-l păstreze în Italia. 

Din ce motive? Aceleași invocate de toate gulerele albe care au fugit în această țară: condițiile grele din pușcăriile din România care i-ar supune unui tratament inuman. 

Sentință copy / paste după cea a lui Dragomir

Însă ceea ce frapează și mai mult în cazul lui Arsene este faptul că sentința Curții de Apel din Bari din 29 martie anul acesta este aproape identică cu cea dată, cu șase luni înainte, de aceeași instanță în cazul unui alt fugar celebru, Daniel Dragomir. 

“După ce a auzit avocatul apărător Cristian Di Giusto care a depus întâmpinare și documentație referitoare la situația privind capacitatea locativă a locurilor de detenție și a persoanelor reținute la data de 14.3.23 în penitenciarele din România, printre care se numără și cele în care deținutul ar trebui să fie reținut și încheiat pentru declararea de inadmisibilitatea cererii de revizuire a pedepsei;

prezentul personal pe Arsene, asistat de un interpret, a hotărât în ​​camera de consiliu și a pronunțat următoarea hotărâre:

Respinge cererea Procuraturii Generale de predare a lui Arsene Ionel”.

Practic, pasaje întregi din motivarea sentinței lui Arsene sunt absolut identice, în conținut și formulare, cu cea din hotărârea pronunțată de aceeași instanță, în urmă cu jumătate de an, în cazul lui Dragomir. 

Vezi aici sentințele Curții de Apel din Bari pentru Ionel Arsene și Daniel Dragomir

 

Deși au venit cu clarificările cerute de judecătorii italieni, autoritățile române nu au reușit să-i determine nici la a doua încercare să-l trimită acasă pe Arsene. 

Pe 26 mai, aceeași Curte de Apel din Bari, refuză cererea Procuraturii italiene de a-l preda pe Arsene autorităților române. 

Judecătorii italieni au adus ca argumente în refuzul lor de a-l preda pe Arsene justiției române faptul că nu cei 4 metri pătrați pentru fiecare deținut, excluzând grupul sanitar, dar și mobilierul, sunt insuficienți, și că descrierea regimului de detenție închis este neclară. 

Vezi aici sentința din mai 2023 a Curții de Apel Bari în privința lui Ionel Arsene

Același judecător și la Dragomir, și la Arsene

O altă chestiune care apropie și mai mult cazurile fostului ofițer SRI și pe cel al fostului baron de Neamț este prezența aceluiași judecător de la Curtea de Apel din Bari în ambele complete de judecată care au tranșat disputa dintre statul român și cei doi fugari. 

În favoarea celor doi din urmă.

Numele acestuia este Francesco Rizzi. 

Acesta a fost președintele completului de judecată care a refuzat predarea lui Dragomir în octombrie 2022. 

În mai 2023, a fost desemnat „consigliere”, membru în completul de judecată care a refuzat predarea lui Arsene. 

Finul a reabilitat podul de la Lețcani. Înainte de prăbușire

Finul Gheorghe Vlăsie, 47 ani, și copilul acestuia, de doar 11 ani, Ginel Vlăsie, sunt afaceriști de succes în România.

Cu un mic artificiu. Gheorghe Vlăsie nu mai apare în anumite afaceri unde l-a interpus pe tatăl său de 75 de ani cu care are același nume.  

Tatăl Vlăsie este unul dintre cei mai mari asfaltatori și constructori din Moldova. 

Este unicul asociat al companiei Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL.  

Conform site-ului www.spend.ro, care agregă informații din toate licitațiile publice, compania lui Vlăsie senior a câștigat, în perioada 2007 până în prezent, contracte cu statul în valoare totală de 215 milioane de lei. 

Contracte au fost încheiate recent, fie cu primăria municipului Piatra Neamț, cu Compania Națională de Autostrăzi și cu alte entități locale care se aflau într-o relație de subordonare cu Consiliul Județean Neamț, condus de nașul Arsene. 

Anterior, compania se numea Aqua Park SRL. Și avusese același succes la contractele cu autoritățile locale din Neamț. 

Inclusiv la reabilitarea celebrului pod de la Lețcani. Anterior prăbușirii acestuia. 

Grosul contractelor, pe firmele interpușilor

Mavgo Holding SRL este o companie controlată de Vlăsie Gheorghe prin interpuși. 

A câștigat contracte cu statul în valoare de 672 milioane lei din care sare în ochi de departe un contract de 411 milioane lei acordat în 2020 de către Consiliul Județean condus de Arsene. 

Banii erau destinați pentru reabilitarea tuturor podurilor din județ. 

Finuțul asociat cu fiul baronului

La doar 21 ani, Vlăsie junior este cel mai activ afacerist dintre toți. 

E asociat la nu mai puțin de 5 companii: Străzi Concept SRL, Rudo Prod Trans SRL , Helgra Decor SRL, Energy Borzești SRL și Parc Industrial Carom SRL. 

Prima societate e deja în faliment. Nu înainte să câștige contracte cu statul de 26 milioane de lei. 

În ultimele două dintre aceste companii, Vlăsie junior a fost asociat cu Arsene junior. 

O altă firmă deținută de finul lui Arsene a construit o vilă impresionantă pe marginea lacului Snagov. 

Ionel Arsene a fost văzut de câteva ori, înainte să fugă în Italia, la această vilă alimentând speculațiile că aceasta urma să fie reședința sa de la marginea Bucureștiului. 

Citiți în episodul următor al seriei ”Newsweek pe urmele infractorilor fugiți în Italia”, cum se relaxează în Italia o beizadea de Dorobanți care a ucis, beat și drogat la volan, un om în miezul nopții. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te