Afacerea lui Truică, promovată de Dan Andronic, colegul de dosar penal

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.11.2020 - 21:30
Dan Andronic, la DNA/FOTO: InquamPhotos/Octav Ganea

Proprietarul publicațiilor Evenimentul zilei și Capital 
a devenit mare fan al reciclării deșeurilor.

SHARE

O relație pe cât de penală, pe atât de profitabilă, a făcut ca Reciclad’OR să aibă și prezență mediatică. 

Unii i-ar spune, pur și simplu, PR, dar articolele care laudă compania lui Truică nu poartă însemnele publicității. Și, oricum, pentru un personaj precum Dan Andronic, diferența între PR și jurnalism este insesizabilă.

S-au (re)găsit: insolventul Andronic și insolentul Truică

Întrebată despre fostul șef al Administrației Fondului de Mediu, Diana-Ionela Cîțu a răspuns scurt: „La fel ca toți colegii din breaslă, l-am cunoscut pe dl. Cornel Brezuică în cadrul activităților oficiale“.

Așadar, Cîțu nu a folosit niciun epitet la adresa lui Brezuică, spre deosebire de concubinul ei, Remus Truică, care a spus că-l consideră pe ex-președintele AFM „un domn deosebit, capabil, elegant“.

DOSAR Remus Truică (sus), Dan Andronic și prințul Paul (jos), inculpați în același dosar de trafic de influență - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Există foarte multe motive ca Truică să-l considere la fel de deosebit, capabil și elegant și pe Dan Andronic. Mai ales că cei doi, Remus Truică și Dan Andronic, lucrează împreună pentru succesul Reciclad’OR SA.

Truică lucrează din umbră, dar Andronic face totul la vedere: Evenimentul zilei și Capital, publicații pe care le controlează (deține 90% din părțile sociale ale firmei Editura Evenimentul și Capital SRL; firma este în insolvență din 2014 și datorează statului 8,1 milioane de lei), promovează intensiv firma controlată de Remus Truică.

Truică este „povestea unui exemplu“ pentru Andronic

Numai în octombrie a.c., Evenimentul zilei a publicat două advertoriale nemarcate despre activitatea firmei.

Unul dintre articole este intitulat „Eveniment. Schimbări legislative în domeniul colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje“.

Dar „evenimentul“ de care se face vorbire este o biată conferință online organizată de Reciclad’OR.

Al doilea articol, însă, este o colecție de laude deșănțate mascate într-un articol jurnalistic sub titlul „Povestea unui exemplu: Reciclad’OR“.

Nici Reciclad’OR nu rămâne datoare și share-uiește pe Facebook articole din Evenimentul zilei.

Capital a bifat o specialitate a casei: un interviu publicitar de toată frumusețea în iulie a.c., fără nici un „P“, cu Diana Cîțu.

Titlul este memorabil: „Cum putem ajunge să avem o Românie Verde? Răspunsul este cât se poate de simplu“. Simplu, firește, dar pe banii Reciclad’OR.

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

_________________________________

Truică și Andronic, băieți de fermă penală

Dar Remus Truică și Dan Andronic mai au o chestiune foarte fierbinte în comun: dosarul penal cunoscut în presă ca „Ferma Băneasa“ (adică doar unul din cele trei dosare penale în care Andronic este inculpat).

În acest dosar, trimis în judecată de Secția Brașov a DNA în mai 2016, procurorii susțin că este vorba despre „infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe.

Pe de o parte, inculpatul Paul Philipe Al României a cumpărat influența pe care inculpatul Truică Remus o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți.

Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat «afacerea» unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, constituind un grup infracțional, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe Al României le revendica în mod nelegal.

Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi Și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011“.

Judecători: Andronic dădea consultanță grupului infracțional

În iunie 2019, Remus Truică a fost condamnat la patru ani de închisoare în acest dosar. Potrivit motivării deciziei judecătorilor de la Curtea de Apel Brașov, „probele de la dosar confirmă faptul că inculpatul Andronic Dan Cătălin a participat la două sau trei întâlniri cu mai multe persoane, la sediul societății de avocatură Țuca, Zbârcea și asociații, în care s-au discutat aspecte legate de derularea contractului de cesiune încheiat în anul 2006 între Reciplia SRL și Al României Paul Philippe (...).

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

_________________________________

Inculpatul Andronic Dan Cătălin își justifica prezența la aceste întâlniri exclusiv prin relația de prietenie a sa cu inculpatul Tal Silberstein, fără să obțină vreun avantaj patrimonial din acest proiect. (…)

Din probe rezultă că inculpatul Andronic Dan Cătălin era consultat de regulă în cazul în care în presă apăreau articole negative la adresa societății Reciplia SRL ori la adresa inculpatului Al României Paul Philippe, cerându-i-se părerea cu privire la eventualul drept la replică“.

Totuși, mai notează judecătorii în motivare, „nu rezultă din nicio probă că prin publicarea unor articole în ziar ori prin oferirea de consultanță în domeniul relațiilor cu publicul inculpatul Andronic Dan Cătălin ar fi urmărit să ajute sau să înlesnească săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență“. Astfel, în fond, Andronic a fost achitat. 

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

_________________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te