Afacerea de 50.000.000€ a lui Copos, fără risc. CEC dă credit. CEC devine chiriaș și plătește ratele

DE Stelian Negrea | Actualizat: 10.04.2023 - 22:10
George Copos - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

CEC Bank i-a dat omului de afaceri George Copos un credit ca să-și construiască o clădire de birouri lângă Casa Presei. CEC a devenit chiriaș pe jumătate din clădirea lui Copos, iar acesta reușește să-și plătească creditul chiar cu banii CEC.

SHARE

Forfotă foarte mare în fiecare dimineață la principala ușă de acces a clădirii Ana Tower de lângă Casa Presei, una dintre cele mai bune zone din Capitală. 

Aproape jumătate din cele 25 de etaje ale clădirii deținute de firma lui George Copos, fostul demnitar condamnat în două dosare penale, sunt ocupate de birourile băncii de stat - CEC Bank. Este o bancă în care Ministerul Finanțelor Publice deține pachetul majoritar de acțiuni. 

Citește și: Scandalul duty free: Menajează DNA oamenii care au făcut lobby pentru China: Grindeanu și Mândrescu?

La parterul aceleiași clădiri funcționează și o agenție CEC alături de cafenele și spații de relaxare. 

Panoul de la intrare, în care banca statului figurează cu birouri pe zece etaje, ascunde o suveică financiară, în care afaceristul își acoperă un împrumut luat de la CEC chiar cu banii încasați din chirie de la aceeași bancă.

Garanția

Când banca statului, CEC Bank, îi acordă un credit de peste 50 de milioane de euro pentru o afacere imobilară, în 2017, fostul demnitar și om de afaceri George Copos e încă în perioada de reabilitare. Trecuseră doi ani de la momentul în care ieșise din închisoare.

Citește și: Piața jocurilor de noroc de 2.000.000.000 € supravegheată de un fost polițist agresiv, urmărit penal

Fusese condamnat pentru transferuri ilegale de jucători de fotbal în străinătate, dar și pentru afaceri care prejudiciaseră o altă companie de stat, Loteria Națională, cu 1 milion de Euro. 

Banca statului îi dă banii acum aproape șase ani pentru ca firma controlată de el, Ana Towers Offices, să construiască clădirea de birouri de lângă Casa Presei. 

Construcția e finalizată, iar, după trei ani, în 2020, CEC închiriază birourile în cele zece etaje.

Cu contractul de închiriere în buzunar, Copos suplimentează în același an garanțiile bancare la CEC. Cu alte cuvinte, chiria îi permite să încaseze bani de la CEC, iar aceste încasări viitoare pot fi puse drept garanție suplimentară pentru împrumutul contractat deja. 

Situația devine paradoxală. 

În cazul în care firma lui Copos nu ar mai putea să ramburseze ratele la bancă pentru împrumut, banca își încasează banii pe care îi plătește drept chirie.

Dar conflictul de interese e altul. 

Banii pe care CEC îi plătește firmei lui Copos îl ajută pe acesta să ramburseze împrumutul. Adică o afacere fără risc cu banii unei bănci de stat.

 

Copos: Nu eram implicat în decizii atunci

George Copos a declarat pentru Newsweek România că “nu era implicat, la vremea respectivă, în decizii legate de managementul operațional (n.r. al afacerii)”. 

Pe 11 decembrie 2017, CEC Bank a luat decizia să acorde companiei Ana Tower Offices SRL un credit de 50,65 milioane de Euro pentru construcția unei clădiri de birouri. 

Angajații CEC nu se mai înghesuie în clădirea monument istoric de pe Calea Victoriei după ce conducerea a încheiat, în plină pandemie COVID, pe 10 iulie 2020 un contract de închiriere cu compania lui Copos. 

Au fost închiriate pe 5 ani primele 3 etaje la un cost total de 18 Euro/metru pătrat incluzând și taxa de servicii. În plus erau luate 20 de locuri de parcare cu o taxă lunară de 75 Euro.

Valoarea totală a acestei prime afaceri a fost de 14,1 milioane Euro, fără TVA, adică mai bine de un sfert din valoarea creditului.

La scurt timp, CEC încheie un alt contract de închiriere pentru încă șase etaje în clădirea lui Copos. De această dată decide să închirieze 7910 metri pătrați și 80 de locuri de parcare pe 10 ani.  În ciuda faptului că banca de stat închiria noi suprafețe în clădirea Ana Tower, ba chiar pe o perioadă dublă de timp, nu a beneficiat de niciun fel de reducere. Costurile lunare de închiriere plus taxa de servicii se ridică tot la 18 Euro pe metru pătrat.  

În total, pentru noul contract, CEC urmează să îi plătească lui Copos încă 18 milioane de Euro.

Acum, firma lui Copos acoperă deja de la CEC peste jumătate din creditul de la CEC.  

Copos a ridicat un bloc de birouri cu bani de la CEC

Valoarea totală pe care CEC i-o va plăti companiei Ana Tower Offices ce reiese din cele două contracte este de 32 milioane de Euro. 

Având în vedere că primele 3 etaje au fost închiriate pe cinci ani, iar următoarele șase pe 10 ani este foarte posibil ca și primul contract să fie prelungit cu încă cinci ani. Adică încă cel puțin 14 milioane Euro în plus pentru compania lui Copos care va primi la finalul celor 10 ani de relație contractuală cu CEC suma de 46 milioane de Euro. 

Suficientă ca să-i acopere creditul de 50,5 milioane Euro. 

Dar cum clădirea sa are 25 de etaje, restul chiriilor de cel puțin 50 de milioane Euro vor fi trecute de Copos la capitolul câștiguri. 

Director Ana Tower: Creditul CEC e împovărător

Liliana Mateiaș, Central Financial Officer (CFO, directorul financiar) al Ana Tower Offices SRL, susține că CEC a impus condiții împovărătoare pentru acest credit:

“Condițiile pe care CEC Bank le-a impus la data acordării creditului au fost împovărătoare, dovada o constituie faptul că, pentru creditul acordat plătim o marjă de dobândă aproape dublă față de marja de dobândă pe care o plătim la credite similare acordate de alte bănci grupului de societăți Ana.

Închirierea spațiilor către CEC Bank a avut loc la ani distanță față de data încheierii contractului de credit. Spațiile propuse spre închiriere din clădirea Ana Tower au fost comunicate în piața de profil prin toate mijlocele, atât direct, cât și prin agențiile imobiliare, spre știința tuturor persoanelor interesate, în fond scopul edificării acestei clădiri fiind acela de închiriere.

Nu există alte credite acordate companiilor din grupul Ana de către CEC Bank. Companiile din grupul Ana au lucrat și lucrează cu majoritatea băncilor din țară.

Nu deținem informații cu privire la data la care CEC Bank a decis închirierea spațiului din clădirea ANA TOWER, însă vă asigurăm că valoarea chiriei pe care o plătește CEC Bank este mult mai mică decât valoarea chiriei pe care o plătesc ceilalți chiriași.”

Și o cumetrie

Cel de-al doilea cel mai important chiriaș al lui Copos este prestigioasa companie de consultanță fiscală și audit PriceWaterHouse Coopers (PWC).

Cu două luni înainte ca CEC să-i aprobe creditul lui Copos, PWC încheie un contract de închiriere pentru cinci etaje în clădirea Ana Tower. 

La vremea respectivă, PWC era condus de Ionuț Simion, chiar finul lui George Copos. Între timp a părăsit poziția de conducere din PWC devenind președintele Camerei de Comerț Româno-Americane. 

Ana Tower Offices SRL este deținută de un off-shore cipriot Ana Holding Limited reprezentată de Elena Copos, actuala soție a omului de afaceri, cu 99,68% și Gheorghe (George?) Copos, cu 0,32% din acțiuni. 

În urmă cu zece ani, compania avusese o altă structură a acționariatului în care Copos apărea cu o implicare la vedere mult mai susținută. 

De altfel, la vremea respectivă clădirea de birouri fusese inițial un joint venture al lui Copos cu compania Globe Trade Center (GTC) deținută de americanii de la Lone Star. 

Americanii s-au retras când Copos a început să aibă probleme cu legea.

Liliana Mateiaș afirmă că Ana Tower nu a beneficiat de sprijin din partea nimănui pentru obținerea creditului de la CEC: „Nu s-a pus niciodată problema vreunui ajutor din partea cuiva. Compania a solicitat un credit și pentru că scopul solicitării a fost unul ambițios – construirea unei clădiri reprezentative pentru România - am acceptat condițiile  severe impuse de CEC Bank”. 

CEC nu comenteză, Curtea de Conturi intră pe fir

Oficialii CEC nu au dorit să răspundă punctual întrebărilor Newsweek România legate de detaliile acestei afaceri controversate. 

Oficialii CEC se ascund în spatele secretului profesional, ca să nu comenteze cum au decis să ofere creditul sau motivele pentru care au decis să-și mute activitatea bancară tocmai în clădirea pe care au finanțat-o prin împrumut. N-au comentat nici măcar care sunt costurile cu chiria pe care le suportă banca. 

“Ne aflăm în imposibilitatea de a da curs solicitării dvs (n.r. legată de valoarea creditelor acordate de CEC Bank companiilor deținute de George Copos sau apropiații acestuia), având în vedere faptul că, informațiile care țin de relația clientelei cu banca, sunt protejate de secretul profesional în domeniul bancar.

Valoarea chiriei plătite este în linie cu prețurile practicate pentru acest tip de clasă de birouri. Relocarea angajaților în clădirea Ana Tower s-a decis în urma unei analize riguroase având drept scop optimizarea costurilor, creșterea eficienței și îmbunătățirea mediului de lucru pentru colegii noștri, care anterior mutării într-un sediu modern și conform celor mai bune standarde, își derulau activitatea în mai multe sedii din locații diferite.”, susține CEC într-un răspuns pentru Newsweek România. 

În atenția Curții de Conturi a României

În schimb, Newsweek a aflat că această afacere a ajuns în atenția Curții de Conturi a României care a demarat o investigație. 

George Copos a fost condamnat în 2014 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I pentru că a produs alături de alți inculpați un prejudiciu de 1 milion de Euro unei alte companii de stat, Loteria Națională. În calitate de președinte și asociat al Ana Electronics, Copos a vândut o serie de spații comerciale Loteriei Naționale cu care se afla în relații foarte bune: ba îi vindea televizoare, ba această companie cumpăra spațiu publicitar în stadionul Giulești, stadionul echipei sale de fotbal de la acel moment, Rapid București. 

Copos a ieșit după un an din pușcărie după ce și-a executat o treime din pedeapsa primită în acest dosar. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te