Senatori PSD, PNL, AUR ignoră amenințările Chinei la adresa siguranței României

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.03.2023 - 21:04
Xi Jinping, președintele Chinei - Foto: Profimedia Images
82 de senatori apără interesele Chinei - Foto: Profimedia Images

Zeci de senatori PSD, PNL, AUR și mai multe Comisii din Parlamentul României au votat în unanimitate împotriva unui proiect de lege care ar fi adus sub control Institutele Confucius.

SHARE

Acestea sunt acuzate, în unele state occidentale, că desfășoară activități de spionaj.

Cooperarea academică româno-chineză se realizează prin patru Institute Confucius deschise la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Primele două sunt considerate cele mai bune din Româna. 

Context Internațional și amenințări

Institutele Confucius aparțin de Fundația Chineză pentru Educație Internațională. La rândul ei, Fundația este înregistrată și administrată de Ministerul Afacerilor Civile (denumit în continuare "Agenția de înregistrare și administrare") și supravegheat de Ministerul Educației (denumit în continuare "Autoritatea de supraveghere"). Detalii AICI

Citește și: Senatul refuză, în unanimitate, să oprească propaganda Chinei din universitățile românești

Anterior, Institutele fuseseră controlate de către Hanban. Într-un interviu pentru BBC, ex-directoarea Hanban, Xu Lin, admitea că, „la întoarcerea în China, fiecare profesor care a predat într-un Institut Confucius trebuie să facă un raport“.

Li Changchun, fostul al cincilea cel mai înalt membru al Comitetului permanent al Politburo al Partidului Comunist Chinez, a declarat, în 2007, că Institutele Confucius sunt „o parte importantă a dispozitivului de propagandă al Chinei în străinătate". Unii cercetători străini au caracterizat programul IC ca fiind un exercițiu de soft power, extinzând raza de acțiune economică, culturală și diplomatică a Chinei prin promovarea limbii și culturii chineze. 

În lume sunt 550 de Institute Confucius, 1.170 de „clase Confucius” în 162 de țări.

Citește și: Rețeaua Confucius. Cum a pătruns în școlile românești propaganda comunistă chineză sub acoperire

Ambasadorul Australiei în China, spre exemplu, a fost foarte clar: Institutele Confucius nu ar trebui să fie primite în universități. Detalii AICI

Despre cum au „penetrat” Institutele Confucius lumea arabă AICI

În august 2020, Departamentul de Stat al Statelor Unite a desemnat sediul central al Institutului Confucius din SUA ca fiind o misiune externă a guvernului chinez.

Reacția României sugrumată din fașă

În acest context, la București, deputatul Pavel Popescu inițiază „Propunere legislativă pentru aprobarea unor măsuri privind finanţarea cercetării ştiinţifice universitare”, semnată de 20 de parlamentari.

În expunerea de motive se spune: 

„Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universităţi de stat, reprezintă adevărate ameninţări la adresa securităţii naţionale a României. În ţări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez şi pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societăţile democratice.

Recent, guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a anunţat, prin vocea ministrului pentru securitate, închiderea Institutelor Confucius din întreaga ţară. 

Ministrul britanic pentru Securitate, Tom Tugendhat, a anunţat în faţa Parlamentului de la Londra că noul premier, Rishi Sunak urmăreşte să le închidă. Această măsură este doar cea mai recentă dintre cele asumate de guvernele occidentale pentru a slăbi una dintre cele mai consistente pârghii ale propagandei Partidului Comunist Chinez în ţările democratice”.

Detalii AICI

Legea propunea ca cele patru universități: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu să piardă finanțarea pentru cercetare dacă vor mai continua cooperarea cu Institutele Confucius.

Legea e AICI. 

Reacție unanimă de respingere în Senat

Propunerea a intrat în circuitul legislativ și a fost avizată negativ de toată lumea. 

Consiliul Economic și Social dă aviz negativ.

Consiliul Legislativ avizează negativ.

Comisia pentru drepturile omului și egalitate de șanse avizează negativ cu majoritate de voturi.

Comisia juridică din Senat dă aviz negativ în unanimitate.

Comisia pentru știință, inovare și tehnologie supune spre dezbatere și adoptare propunerea de respingere a inițiativei.

Doar 2 voturi împotrivă

Pe data de 6 martie, propunerea ajunge în Senat. 13 senatori AUR, 23 de la PNL și 42 de la PSD votează pentru respingerea inițiativei legislative. Doi liberali au votat împotrivă, iar 19 senatori AUR s-au abținut.

După vot, Senatul a trimis rezultatul Camerei Deputaților care este for decizional. Detalii AICI

Cum motivează inițiatorul Legii nevoia de a scoate Institutele Confucius din universitățile românești

„La nivel de curriculum, activităţile derulate în cadrul Institutelor Confucius sunt în contradicţie cu principiul libertăţii academice; astfel, cursurile de istorie a Chinei sunt distorsionate pentru a fi omise evenimente istorice importante, precum masacrul din Piaţa Tiananmen, referinţele despre Taiwan, Tibet sau genocidul minorităţii uygure.

Astfel, beneficiarii acestor activităţi educaţionale sunt privaţi de a afla istoria reală a Chinei, atâta timp cât aceste entităţi practică un veritabil whitewashing pentru guvernul din Beijing.

O astfel de abordare a evenimentelor istorice recente reprezintă o distorsionare evidentă a adevărului istoric, cu un impact grav asupra securităţii globale şi naţionale, din moment ce principiul transparenţei şi aflării adevărului istoric sunt practic anulate, prin  manifestarea de voinţă a politicii coordonate de Partidul Comunist Chinez la
nivelul Institutelor Confucius....

Spații pentru spionaj

Există suficiente dovezi care demonstrează faptul că aceste Institute sunt spaţii în care, având drept paravan o misiune aparent nobilă - de a îi educa pe studenţi şi elevi cu privire la limba şi civilizaţia chineză, pot fi organizate operaţiuni de spionaj în beneficiul guvernului comunist de la Beijing.

Este cazul directorului Institutului Confucius al universităţii belgiene Vrije Universiteit Brussel (VUB), care a fost acuzat de întreprinderea unor astfel de operaţiuni. Acest caz controversat a determinat conducerea universităţii să închidă institutul, rectorul său afirmând că nu pot exista parteneriate cu entităţi care nu respectă libertatea şi integritatea în cercetarea academică...

În spaţiul euro-atlantic, numeroşi lideri politici şi formatori de opinie au luat poziţie pentru a afirma rolul pe care Institutele Confucius îl joacă în malaxorul propagandei chinezeşti, mascată în instrucţia gratuită a studenţilor asupra
limbii şi civilizaţiei acestei ţări. Chiar în contextul audierii sale în Senatul american, William Burns, directorul CIA, a vorbit despre necesitatea închiderii Institutelor Confucius, sponsorizate de către Guvernul comunist chinez.

Burns sublinia că, deşi activitatea Institutelor este promovată drept una în scopuri educaţionale, institutele nu
reprezintă altceva decât vehicule de promovare a propagandei chineze”, potrivit motivării redactate de deputatul Pavel Popescu.

Notă: După apariția primului articol (primul link de sus), au existat voci care au susținut că inițiativa legislativă nu e binevenită deoarece ar reprezenta o imixtiune a politicului în autonomia universitară.

Argument fără fundament, dat fiind că Institutele Confucius sunt reglementate și finanțate de un partid comunist, deci sunt controlate 100% politic. 

Altfel, „autonomia universitară” este reglementată prin sute de articole din Legea Educației. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te