EXCLUSIV Mazen Rifai, jurnalist sirian: În Ucraina va fi un măcel, ca în Siria. Asta face Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.03.2022 - 09:52
EXCLUSIV Mazen Rifai, jurnalist sirian: În Ucraina va fi un măcel/foto: fb

Mazen Rifai este jurnalist român de origine siriană. El a documentat distrugerea revoluției poporului sirian, înăbușită în sânge de regimul dictatorului Assad, susținut la putere de Putin.

SHARE

„Modelul de teroare” exersat în Siria este aplicat acum Ucrainei.
Rușii, în Siria, prin bombardarea zonelor rezidențiale, a școlilor, spitalelor, piețelor, pentru a sili populația să plece - milioane de sirieni au fost dislocați în interior sau s-au refugiat în afara țării - au creat un „model de teroare” pe care acum îl aplică pe poporul ucrainean. Putea fi evitat acest lucru?

„Tragedia popoarelor, sirian și ucrainean, cauzată de Rusia lui Putin este aceeași. Doar că suferința poporului ucrainean putea fi evitată dacă lumea intervenea să oprească strategia brutală a Kremlinului în Siria. Atunci, li s-a părut un front îndepărtat, iar acum plătesc prețul acelei greșeli”, spune Mazen Rifai.

Rusia a intervenit în sprijinul regimului dictatorului Bashar al-Assad în 2015, stabilind un punct strategic foarte important. În ciuda suferinței cauzată poporului sirian, care a fost victima armelor convenționale, armelor chimice, armelor interzise - doar nucleare au lipsit - Rusia a fost lăsată să se desfășoare. De ce s-a întâmplat acest lucru?

Occidentul a crezut că Siria e o mlaștină care va secătui Rusia

„Politicienii din Occident au considerat atunci că frontul sirian este o mlaștină ce va produce pierderi uriașe și va seca puterile Rusiei. În schimb, Rusia s-a folosit de frontul sirian pentru a testa noile sale arme și tactici militare, ignorând drepturile omului și comițând crime de război și crime împotriva umanității. Guvernul rus, sub autoritatea lui Putin, s-a situat brutal împotriva poporului sirian și a dorinței acestuia de a se elibera de regimul totalitar. Kremlinul a făcut din dictatorul Bashar al-Assad vasalul său și a pus mâna pe rezervele uriașe energetice ale țării”, spune Mazen Rifai.

Kremlinul întotdeauna a susținut că Siria și Ucraina sunt „la pachet”. Este vorba doar despre resursele energetice?

„În primul rând. Însă în Siria, Putin a creat un model de teroare și a testat reacția lumii la agresiunile săvârșite. În Ucraina, vedem astăzi „modelul” în oglindă. În Siria, poporul care se opunea regimului Assad era terorist, în Ucraina, conducerea cu adevărat legitimă este „nazistă”. În Siria, „teroriștii” aveau arme chimice, în Ucraina, regimul vrea arme nucleare. Rusia nu are scrupule în a falsifica realitatea pentru a-și pune în aplicare agresiunile”, subliniază jurnalistul sirian.

De ce credeți că diferă atât de mult reacția lumii democratice acum, la agresiunile Rusiei asupra Ucrainei, pe când poporul sirian nu a beneficiat de un asemenea ajutor?

Dacă lumea nu rămânea oarbă la distrugerea poporului sirian, Putin n-ar fi invadat Ucraina

„În Siria, țările europene și Statele Unite s-au mulțumit să rămână neutre, condamnând doar verbal. Despre arme defensive, nici vorbă, ca să nu cadă „în mâinile cui nu trebuie”. Zonă de interdicție de zbor ca să oprească măcelul aerian asupra civililor? Nu. Nu-i de mirare că Putin a crezut că poate face ce vrea și în Ucraina. Lipsa de unitate a lumii în a proteja un popor l-a îndreptățit pe Putin să creadă că situația se va repeta. Cu adevărat a fost surprins că lumea s-a mișcat de data asta. Ca sirieni, salutăm această promptitudine și această unitate în sprijinul unui popor agresat. Democrația și drepturile omului sunt în joc, iar ocupația rusă a Siriei și Ucrainei nu controlează doar unele zone geografice, ci mai degrabă este pentru a distruge democrația și a instaura dictatura cu cizma militară”, a spus Mazen Rifai.

Cum se va termina această nouă agresiune, formidabilă, asupra poporului ucrainean?

„Noi o știm pe pielea noastră. Rusia lui Putin nu se va opri. Să nu uităm că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a părăsit câmpul de luptă de la granița ruso-ucraineană și a făcut o vizită scurtă la baza Hmeimim, Siria. Acesta a inspectat arsenalul rusesc: avioane de luptă MiG-31-K, rachete hipersonice Kinzhal, avioane supersonice cu rachete cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și rachete hipersonice și antinavă KH-22, nave, vehicule blindate și 10.000 de soldați. Nu va ezita să le folosească. Dacă nu e oprit, va fi un măcel.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te