Zelenski va călători în Japonia pentru summitul G7: „Lucruri foarte importante vor fi decise acolo”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.05.2023 - 10:30
Președintele Ucrainei, așteptat la Hiroshima - Foto: Profimedia Images (arhiva)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va călători personal în Japonia pentru summitul Grupului celor Șapte (G7), spun surse CNN care citează un oficial însărcinat cu planificarea summitului de la Hiroshima

SHARE

Războiul din Ucraina se află în fruntea agendei summitului de trei zile, unde se așteaptă ca liderii să facă o declarație puternică de unitate în sprijinul Ucrainei și să prezinte noi măsuri pentru a sugruma capacitatea Rusiei de a finanța și de a-și aproviziona războiul.

Președintele Ucrainei, așteptat la Hiroshima

Vizita așteptată a lui Zelenski ar fi prima sa vizită în Asia de când Moscova a lansat asaltul său la scară largă asupra Ucrainei în februarie anul trecut și vine în timp ce Kievul continuă să caute sprijin militar la partenerii săi occidentali înaintea unei contraofensive foarte așteptate.

Țările membre ale G7 - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite - includ cei mai mari susținători ai Ucrainei.

Călătoria preconizată a lui Zelenski în Asia urmează unui turneu european în patru țări, unde a salutat promisiuni suplimentare de sprijin militar pentru apărarea Kievului.

Citește și: Charles Michel, la G7: „UE limitează comerțul cu diamante rusești”. Marea Britanie a dat „startul”

Ministerul japonez al afacerilor externe declarase joi că Zelenski va participa virtual la o sesiune de duminică a G7, după ce a fost invitat de premierul japonez Fumio Kishida la începutul acestui an.

Prezența lui Zelenski la G7, „extrem de importantă”

Prezența în persoană a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, este "extrem de importantă", a declarat vineri un înalt oficial de securitate ucrainean.

Vizita așteptată a lui Zelenski în Japonia are loc în contextul în care Kievul continuă să caute sprijin militar la partenerii săi occidentali înaintea unei contraofensive foarte așteptate.

Citește și: Grupul Bilderberg sub „sabia” războiului. Șeful NATO, Dmitro Kuleba, invitați la reuniunea secretă

"Lucruri foarte importante vor fi decise acolo", a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, la televiziunea ucraineană.

"Prin urmare, prezența fizică a președintelui nostru este absolut importantă - pentru a ne apăra interesele, pentru a explica, pentru a oferi propuneri clare și argumente clare cu privire la evenimentele care au loc în țara noastră."

Danilov a subliniat, de asemenea, importanța întâlnirilor față în față.

"Pentru că atunci când o persoană se află departe, peste ocean sau în altă parte, nu întotdeauna simte și înțelege ceea ce se întâmplă aici, în țara noastră", a adăugat el.

"Prezența fizică a președintelui nostru este extrem, extrem de importantă la astfel de evenimente”, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te