Zelenski: Ucraina „face tot posibilul" pentru a merita candidatura la UE

DE Daniel Toșa | 21.06.2022 - 10:16
Zelenski: Ucraina „face tot posibilul" pentru a merita candidatura la UE/FOTO: Facebook/Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni, în discursul său nocturn, că Ucraina se îndreaptă pe calea de a deveni parte a Uniunii Europene.

SHARE

"Pas cu pas, trecem prin această săptămână crucială și facem totul zilnic, astfel încât nimeni nu se îndoiește că Ucraina merită candidatura. Dovedim zilnic că suntem deja parte a Uniunii Europene", a spus Zelenski.

Președintele a declarat anterior că Ucraina ar trebui să se aștepte la "o activitate ostilă mai mare" din partea Rusiei, în timp ce UE analizează în această săptămână dacă țara ar trebui să fie luată în considerare în mod oficial pentru statutul de candidat. Liderii celor 27 de state membre ale UE se întâlnesc pentru a discuta acest proces.

Comisia Europeană recomandă ca Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Citește și: Ministrul agriculturii din Ucraina, pentru Newsweek: Trebuie să trecem mai mult grâu prin România

În discursul său, preşedintele ucrainean a mai afirmat: "După cum am prezis, Rusia este foarte nervoasă în legătură cu activitatea noastră. Din nou bombardează Harkivul, Odesa, din nou încearcă acţiuni ofensive brutale în Donbas.

Citește și: Românii afectați de criză îşi vor putea amâna plata ratelor până la nouă luni. Care sun condițiile

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, informează AFP.

Propunerea, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, va fi prezentată la summitul liderilor europeni care are loc joi şi vineri de la Bruxelles, unde o decizie favorabilă va trebui adoptată cu unanimitate.

"A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În acelaşi timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin solid umanitar, militar, economic şi financiar", a scris Charles Michel în scrisoarea de invitaţie la summit, comunicată luni seară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.