Preşedintele ucrainean a mai declarat, în cadrul interviului, că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în a şaptea lună, depinde de livrarea rapidă a armelor străine către ţara sa.
El a comparat situaţia din zonele nou-eliberate din nord-est cu ”serialul sângeros de după Bucea”, un oraş din apropiere de Kiev unde a acuzat forţele ruse de comiterea a numeroase crime de război, în prima fază a războiului. Moscova a negat acuzaţiile.
”Începând de azi, sunt 450 de morţi, îngropaţi (în nord-estul regiunii Harkov). Dar sunt şi alţii, mulţi oameni îngropaţi separat. Oameni torturaţi. Familii întregi în unele teritorii”, a spus Zelenski.
Citește și: Cum ajunge gazul rusesc în Europa prin China. Xi Jinping cumpără ieftin de la Putin
Întrebat dacă sunt dovezi privind crime de război, el a afirmat: ”Totul este acolo… Sunt dovezi, sunt făcute evaluări, ucrainene şi internaţionale, şi asta este foarte important pentru noi, ca lumea să recunoască acest lucru”.
Kremlinul nu a răspuns imediat solicitării de a comenta noile acuzaţii ale lui Zelenski.
În mod obişnuit, Rusia neagă că ar ţinti civili în timpul a ceea ce numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina şi a afirmat în trecut că acuzaţiile legate de încălcarea drepturilor omului sunt o campanie de defăimare, relatează News.ro, citând Reuters.
Groapa comună de la Izium: Unele trupuri exhumate au fost găsite cu mâinile legate la spate
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat jurnaliştilor, vineri, la locul unei gropi comune din oraşul Izium că unele trupuri exhumate au fost găsite cu mâinile legate la spate.
Moscova nu a comentat subiectul gropii comune din Izium, oraş care a fost un bastion al ruşilor pe linia frontului, înainte ca trupele ruseşti să fie obligate de contraofensiva ucraineană să fugă.
Interviul de vineri a avut loc în biroul preşedintelui, în districtul guvernamental bine păzit, care este acum o fortăreaţă pentru Zelenski şi consilierii săi. Saci cu nisip erau aşezaţi la ferestrele clădirii cu coridoare ca un labirint.
Citește și: VIDEO Turcia, stăpâna Asiei. Putin și Xi Jinping, puși la colț și umiliți de Erdogan
O alarmă aeriană – folosită pentru a avertiza despre pericolul unor rachete – a sunat la Kiev cu puţin timp înainte de interviu.
Zelenski, care a vizitat oraşul Izium miercuri, a reiterat apelul la ţările europene şi la alte state să accelereze livrările de arme către Ucraina.
”Am vrea mai mult ajutor de la Turcia. Am vrea mai mult ajutor de la Coreea de Sud. Mai mult ajutor de la lumea arabă. De la Asia”, a spus el.
Zelenski a vorbit despre ”anumite bariere psihologice” în Germania în ceea ce priveşte asigurarea de echipament militar din cauza trecutului nazist, dar a afirmat că astfel de livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere de ceea ce a numit ”fascismul” rusesc. El a acuzat des Berlinul că întârzie să asigure arme.
El a lăudat contraofensiva rapidă a Ucrainei, dar a minimalizat orice sugestie conform căreia războiul s-ar apropia de un final. ”Este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război”, a spus el.
Zelenski favorabil reluării exporturilor de amoniac rusesc prin Ucraina, dacă Moscova dă în schimb Kievului prizonierii de război
Zelenski a afirmat că ar sprijini ideea reluării exporturilor de amoniac rusesc prin Ucraina, iniţiativă propusă de Naţiunile Unite, doar dacă Moscova dă în schimb Kievului prizonierii de război.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins, vineri, în Uzbekistan, cu un zâmbet, contraofensiva ucraineană, dar a avertizat că Rusia ar răspunde cu mai mare forţă dacă trupele sale ar fi supuse unor noi presiuni.
Zelenski a spus că a fost convins că livrările de arme străine către Ucraina ar fi căzut dacă Kievul nu lansa contraofensiva şi avansul teritorial nu impresiona alte ţări.
”Cred că este un pas foarte important care a influenţat, sau va influenţa, deciziile unor anumite ţări”, a declarat el.
Întrebat în a 205-a zi de război dacă a avut vreo şansă să se relaxeze, Zelenski a spus: ”Chiar aş vrea ca ruşii să se relaxeze”.