Kremlinul a prezentat reuniunea la nivel înalt a OCS din Samarkand, vechiul oraș de pe Drumul Mătăsii, ca fiind o dovadă că există o „alternativă” la instituțiile internaționale dominate de Occident.
OSC - formată din China, India, Pakistan, Rusia și fostele națiuni sovietice din Asia Centrală Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan - a fost înființată în 2001 ca o organizație politică, economică și de securitate care să rivalizeze cu instituțiile occidentale, în special cu NATO.
La reuniune au fost invitați și președintele iranian, Ebrahim Raisi, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și președintele belarus, Alexander Lukașenko.
În cursul zilei de joi, liderii estici au fost fotografiați stând la o discuție amicală la două mese rotunde, flancați de consilieri, în timp ce discutau despre parteneriatul dintre națiunile lor în fața sancțiunilor occidentale.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a acaparat toată discuția, în timp ce președintele rus, Vladimir Putin, fusese înghesuit pe o canapea, abia vizibil, iar președintele chinez, Xi Jinping, nu era de găsit.
Pentru Putin, reuniunea a fost un motiv de a arăta că Rusia nu a fost complet izolată și o oportunitate de a denunța acțiunile occidentale, în special pe cele ale Statelor Unite, care au condus eforturile de a sprijini Ucraina și de a impune sancțiuni Rusiei.
Pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost un prilej de a se prezenta ca lider al națiunilor islamice din Asia și susținător al populațiilor oprimate de liderul chinez și de cel rus.
Citește și
Rușii fug peste Nipru cu bărci cu motor furate. „Sunt nevoiți să cerșească de la localnici”
VIDEO Pregătiri pentru un conflict major în Pacific: SUA testează F-16D Viper cu drone supersonice
Chiar în timpul summit-ului, Rusia refuzase ajutorul pentru Armenia în conflictul cu Azerbaidjanul, în timp ce Erdogan continuă să-i susțină pe azeri. Iar șefii serviciilor de securitate turc și sirian se întâlneau pentru a discuta cum să fie umplut „golul” lăsat de trupele ruse din Siria, retrase în mare parte pentru a fi desfășurate în Ucraina.
Liderul chinez, Xi Jinping, a refuzat să participe joi la cina cu Putin și alți 11 șefi de stat, într-un semn rar de fricțiune, după ce se întâlnise față în față, de aproape și fără măști, cu Putin.
„China este dispusă să facă eforturi împreună cu Rusia pentru a-și asuma rolul de mari puteri și să joace un rol de îndrumare pentru a injecta stabilitate și energie pozitivă într-o lume zguduită de tulburări sociale', i-a spus Xi lui Putin în cadrul discuțiilor.
O sursă guvernamentală uzbecă a confirmat ulterior absența lui Xi și a declarat că delegația chineză a invocat drept motiv „politica sa Covid-19” privind restricțiile.
Această absență a fost la doar câteva ore după ce Putin și Xi s-au întâlnit pentru a saluta legăturile lor strategice, sfidând Occidentul.
Însă, în timp ce Rusia a sprijinit pe deplin pretenția Chinei asupra Taiwanului, Xi Jinping a ezitat cu privire la operațiunile militare ale lui Putin dincolo de graniță, lucru care l-a supărat pe Putin.
Xi a fost absent și la fotografiile de grup făcute joi seara, când liderii, inclusiv Putin și Tayyip Erdogan, au mers la cină.