„Rusia a transformat cerul ucrainean într-o sursă de moarte pentru mii de oameni”, a spus Zelenski parlamentarilor americani.
Discursul lui Zelenski a fost transmis în direct, la o zi după ce acesta a făcut o cerere similară către Parlamentul Canadei, pentru mai multe sancțiuni occidentale împotriva Rusiei și impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.
„Nu cerem mare lucru. Cerem dreptate, sprijin real", le-a spus Zelenski parlamentarilor canadieni marți.
Impunerea unei zone de excludere a zborurilor este totuși „mare lucru”. Similară, ca și concept, cu „zonă demilitarizată aerian”, zona de interdicție de zbor interzice aeronavele militare să opereze în regiune pentru a preveni atacurile asupra țintelor civile.
Din acest punct de vedere, Ucraina este îndreptățită să ceară acest lucru, rușii atacând cu brutalitate ținte civile.
SUA trimit sisteme antiaeriene și drone „de vîrf”
Însă președintele american Joe Biden și aliații NATO au rezistat acestei cereri de teamă să nu escaladeze conflictul, plasându-i în conflict direct cu Rusia - țară ce posedă arme nucleare - și ar declanșa o confruntare mai largă și mai periculoasă.
De asemenea, SUA și NATO pun la îndoială valoarea unei zone de interdicție de zbor pentru protejarea țintelor civile ucrainene, pe fondul atacurilor nediscriminatorii din partea artileriei terestre ruse.
Citește și
VIDEO Teatrul din Mariupol, distrus de bombe rusești. În clădire se adăposteau 1.200 de oameni
Ambasadă: Trupele ruse au ucis 10 oameni care stăteau la coadă să cumpere pâine, în Cernigău
Stabilirea unei zone de excludere a zborurilor necesită ca una sau mai multe părți să fie dispuse să o impună și să fie pregătite și capabile să doboare orice aeronavă care încalcă spațiul. De asemenea, necesită patrulare și monitorizare aeriană constantă.
O zonă de excludere a zborurilor impusă de NATO ar însemna că puterea aeriană superioară a Rusiei nu ar putea fi desfășurată împotriva ucrainenilor, dar nici Kievul nu ar putea să-și ridice avioanele de luptă și dronele de atac.
Oficialii americani și NATO susțin categoric că o zonă de excludere a zborurilor în Ucraina i-ar face efectiv participanți direcți la război.
„Dacă am face asta, vom ajunge la ceva ce s-ar putea sfârși într-un război deplin în Europa, ce ar implica mai multe țări și ar provoca mult mai multă suferință umană. Deci, acesta este motivul pentru care luăm această decizie dureroasă, de a nu impune zonă de interdicție de zbor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Vladimir Putin a amenințat că orice țară care încearcă să impună o zonă de excludere a zborurilor în Ucraina „va fi considerată de noi ca participant la conflictul armat”.
Până acum, războiul din Ucraina nu a depins în mare măsură de puterea aeriană, din ambele părți. Rusia s-a bazat în principal pe rachete cu rază lungă de acțiune și pe focul artileriei de suprafață pentru a ataca ținte ucrainene. Apărarea ucraineană s-a bazat în mare măsură pe artileria terestră.
În schimb, SUA au anunțat miercuri un nou ajutor pentru Ucraina, de 800 de milioane de dolari.
Noul pachet anunțat aduce asistența SUA pentru Ucraina doar în ultima săptămână la peste un miliard de dolari. De data aceasta, SUA trimit 800 de sisteme antiaeriene, inclusiv sisteme cu rază de acțiune mai mare decât au fost furnizate anterior, 9.000 de sisteme antiblindate și 7.000 de arme de foc e calibru mic, plus 20 de milioane de cartușe, precum și drone pe care Biden le-a descris drept „tehnologie de vârf”.
Când au mai fost impuse zone de interdicție de zbor, SUA și NATO erau implicate
Din 1991 până în 2003, SUA, Franța și Marea Britanie au impus zone de interdicție aeriană deasupra Irakului în războiul din Golf din 1991, pentru a proteja populațiile șiite din sud și minoritarii kurzi din nord de atacurile aeriene ale armatei lui Saddam Hussein.
Din 1993 până în 1995, NATO a impus o zonă de excludere aeriană aprobată de ONU deasupra Bosniei.
Și în 2011, NATO a impus, de asemenea, zonă de interdicție de zbor aprobată de ONU deasupra Libiei în timpul războiului civil din această țară.