Xi către Putin: „Acum sunt schimbări care nu s-au mai întâmplat în 100 de ani. Le conducem împreună”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.03.2023 - 10:46
Xi jinping și Vladimir Putin -Foto: Profimedia Images
Xi jinping și Vladimir Putin -Foto: Profimedia Images

Președintele Chinei, Xi Jinping, a părăsit miercuri Rusia după o manifestare grandioasă de solidaritate cu președintele Vladimir Putin împotriva Occidentului, care s-a încheiat cu promisiunea celor doi autocrați de a lucra împreună pentru a contura o nouă ordine mondială.

SHARE

"Acum au loc schimbări așa cum nu au mai fost în ultimii 100 de ani. Iar noi suntem cei care promovăm aceste schimbări împreună", i-a spus Xi Jinping, lui Vladimir Putin, cu ajutorul interpretului, atunci când i-a strâns mâna, la plecare.

Xi către Putin: „Acum sunt schimbări care nu s-au mai întâmplat în 100 de ani. Le conducem împreună”

"Sunt de acord", a spus Putin, la care Xi a răspuns: "Ai grijă de tine, dragă prietene, te rog", conform Digi24.

Citeşte şi: Mandat de arestare pentru Putin. Budapesta s-a opus unei declaraţii comune a Uniunii Europene

Comentând întâlnirea Xi-Putin, Casa Albă a declarat că poziția Chinei nu este imparțială și a îndemnat Beijingul să facă presiuni asupra Rusiei pentru a se retrage de pe teritoriul suveran al Ucrainei, pentru a pune capăt celui mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

În timpul nopții, în timp ce Xi se afla la Moscova, forțele ruse au lansat un "atac aerian masiv", lansând 21 de drone Shahed-136, a declarat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În timp ce Xi se pregătea să părăsească Moscova, sirenele de raid aerian au răsunat în capitala ucraineană Kiev și în nordul și estul Ucrainei, fiind raportate atacuri cu drone, dar fără distrugeri majore.

Citeşte şi: Vladimir Putin îl laudă pe Xi Jinping. „China este de departe cel mai important aliat pentru Rusia”

Anunțată de Kremlin ca o dovadă de sprijin din partea celui mai puternic prieten al său, vizita lui Xi la Moscova a fost marcată de o ceremonie și un fast atent pus în scenă, dar spectacolul a fost marcat și de multă bonomie demonstrativă între cei doi lideri.

Xi și Putin s-au numit reciproc prieteni dragi, au promis cooperare economică și au descris relațiile dintre țările lor ca fiind cele mai bune dintotdeauna.

"Ei au împărtășit părerea că această relație a depășit cu mult sfera bilaterală și a dobândit o importanță critică pentru peisajul global și pentru viitorul omenirii", se arată într-o declarație publicată de China.

"Lucrăm în solidar la formarea unei ordini mondiale multipolare mai drepte și mai democratice, care ar trebui să se bazeze pe rolul central al ONU, al Consiliului de Securitate al acesteia, pe dreptul internațional, pe scopurile și principiile Cartei ONU", a declarat Putin într-un citat postat pe site-ul Kremlinului.

O declarație comună anterioară a inclus acuzații familiare la adresa Occidentului - că Washingtonul subminează stabilitatea globală și că NATO dă buzna în regiunea Asia-Pacific - afirmând, în același timp, că parteneriatul strâns dintre China și Rusia nu constituie o "alianță politico-militară".

În ceea ce privește Ucraina, Putin l-a lăudat pe Xi pentru un plan de pace pe care l-a propus luna trecută și a acuzat Kievul și Occidentul că l-au respins. Occidentul vede planul de pace al Chinei ca pe o stratagemă pentru a-i da timp lui Putin să-și regrupeze forțele și să-și consolideze controlul asupra teritoriilor ocupate.

Planul în 12 puncte al Chinei nu conține detalii specifice privind modul în care se poate pune capăt războiului sângeros care durează de un an și care a făcut zeci de mii de victime și a forțat milioane de oameni să fugă.

Occidentul a încercat să izoleze Rusia prin sancțiuni globale, iar Putin se confruntă cu un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale.

China nu a sprijinit niciunul dintre aceste demersuri, iar Occidentul este îngrijorat că ar putea ajuta Rusia să se înarmeze în conflict, lucru negat de Beijing.

În timp ce Xi și Putin își încheiau marți discuțiile, Fondul Monetar Internațional a anunțat un acord preliminar cu Kievul privind un pachet de împrumuturi pe patru ani în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru țara distrusă.

Banii ar urma să ajute la consolidarea Ucrainei, care a suferit pagube importante la nivelul infrastructurii și economiei sale în timpul asaltului de un an al Rusiei.

În remarcile făcute după summitul cu Xi, Putin a condamnat planurile britanice de a trimite în Ucraina muniție pentru tancuri care conține uraniu sărăcit și a avertizat asupra repercusiunilor.

"Dacă toate acestea se vor întâmpla, Rusia va trebui să răspundă în consecință, având în vedere că Occidentul, în mod colectiv, începe deja să folosească arme cu componentă nucleară", a declarat Putin, fără a da detalii.

Cu o zi mai devreme, ministrul britanic de stat pentru Apărare, Annabel Goldie, declarase că o parte din muniția pentru tancurile de luptă Challenger 2 pe care Marea Britanie le trimite în Ucraina include cartușe perforante pentru blindaj, care conțin uraniu sărăcit.

Separat, Statele Unite intenționează să accelereze livrarea către Ucraina a 31 de tancuri de luptă Abrams până în toamnă, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Kievul a cerut cu insistență tancuri, precum și alte echipamente militare occidentale sofisticate, în condițiile în care conflictul a încetinit și s-a transformat într-un război de uzură, ambele părți suferind pierderi grele.

Pentagonul a declarat că decizia de a trimite o variantă a tancului care poate funcționa cu motorină, ca majoritatea flotei ucrainene, a făcut posibilă o livrare mai rapidă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te