Vladimir Putin îl laudă pe Xi Jinping. „China este de departe cel mai important aliat pentru Rusia”

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.03.2023 - 12:02
Vladimir Putin îl laudă pe Xi Jinping. „China este de departe cel mai important aliat pentru Rusia” - Foto: Wikimedia/Kremlin.ru/CC BY 4.0 - 26 iulie 2018, întâlnire Putin - Xi Jinping

Vladimir Putin îl laudă pe „bunul vechi prieten” Xi Jinping, într-un articol publicat în China. Președintele chinez e în vizită în Rusia. Vizita ar reafirma legăturile puternice ale liderilor celor două state și va oferi Moscovei ocazia de a sublinia legătura.

SHARE

Cei doi lideri, despre care se crede că au o relație personală puternică, se întâlnesc azi, după care va avea loc o masă informală, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Vladimir Putin îl laudă pe Xi Jinping

Într-un articol dintr-un ziar chinez, Putin a salutat dorința Chinei de a juca ceea ce el a caracterizat drept „un rol constructiv” în soluționarea crizei din Ucraina.

Președintele rus l-a numit pe Xi „bunul său vechi prieten” și a spus că Rusia are mari speranțe în vizita sa, prima a liderului chinez, în Rusia, de când Putin a început anul trecut invadarea Ucrainei.

În articol, Putin spune: „Suntem recunoscători pentru linia echilibrată a [Chinei], în legătură cu evenimentele care au loc în Ucraina, pentru înțelegerea fondului și a adevăratelor cauze ale acestora. Salutăm dorința Chinei de a juca un rol constructiv în rezolvarea crizei”.

Citeşte şi: Xi Jinping prezintă China ca fiind un pacificator al Ucrainei dar laudă relațiile strânse cu Rusia

Xi a publicat la rândul său un articol în Rossiiskaya Gazeta, un cotidian al guvernul rus, în care a cerut pragmatism, cu privire la Ucraina.

El a spus că propunerea Chinei, un document în 12 puncte, publicat luna trecută și respins în mare parte de Occident, reprezintă „pe cât posibil unitatea punctelor de vedere ale comunității mondiale”.

Xi a spus că drumul său în Rusia urmărește consolidarea prieteniei dintre cele două țări, „un parteneriat atotcuprinzător și o interacțiune strategică”, într-o lume amenințată de „acte de hegemonie, despotism și agresiune”.

Citeşte şi: Cine este Xi Mingze, fiica președintelui chinez Xi Jinping. A studiat incognito la Harvard

„Nu există un model universal de guvernare și nu există o ordine mondială în care cuvântul decisiv să aparțină unei singure țări”, a scris Xi.

Analiştii spun că vizita lui Xi a fost importantă pentru Moscova. „China este de departe cel mai important aliat pentru Rusia”, a spus Alexander Gabuev, expert în relațiile Rusiei cu China la Carnegie Endowment for International Peace.

„Este simbolic faptul că Xi, liderul celei de-a doua cele mai puternice țări din lume, este gata să viziteze Moscova, în timpul războiului din Ucraina.”

Contextul şi pretextul

Vizita vine la trei zile după ce Putin a fost făcut obiectul unui mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională, pentru răpirea de copii ucraineni, trimițând Rusiei un alt semnal, pe drumul devenirii unui stat paria, la două zile după ce a făcut o vizită-surpriză în orasul ocupat Mariupol, intr-o aparentă manifestare de sfidare faţă de CPI şi Vest, in general.

Vizita lui Xi vine într-un moment al dependenței din ce în ce mai mari a Rusiei de Beijing, Xi deținând controlul de putere asupra lui Putin, la un an de la începutul războiului din Ucraina, au spus experții, conform The Guardian.

„A existat deja un mare dezechilibru de putere, înainte de război. Acum, odată cu izolarea Rusiei de vest, această asimetrie de putere este pe steroizi”, a spus Gabuev. „China are toate pârghiile pe care și le dorește și va crește doar în viitor”, a adăugat el.

Rusia, dependentă de China

Gabuev a subliniat dependența economică tot mai mare a Rusiei de Beijing, China având acum peste 40% din totalul importurilor Rusiei, potrivit datelor comerciale de stat.

Datele arată că China a intervenit pentru a furniza Rusiei volume mari de produse, atât pentru uz civil, cât și pentru uz militar, inclusiv materii prime și cipuri de computer, resurse vitale pentru ca Moscova să își mențină mașina de război pe linia de plutire.

Importurile chineze de petrol rusesc au crescut cu 8%, anul trecut. Importurile de gaz rusesc au crescut cu 50%, conform Gazprom, cel mai mare producător al Rusiei.

Această schimbare explică parțial de ce economia Rusiei s-a descurcat mai bine decât au prezis mulți economiști, după introducerea unor sancțiuni occidentale fără precedent asupra țării.

Deficit-record

Dar, în timp ce Moscova a reușit să-și redirecționeze o parte din fluxurile comerciale către China, bugetul țării a înregistrat un deficit de aproape 25 de miliarde de dolari, în ianuarie, după ce Occidentul a introdus o serie de plafoane de preț și embargouri asupra exporturilor rusești de energie, sângele vital al economiei Rusiei.

„Pentru Rusia, va fi foarte important să discutăm despre creșterea vânzărilor de petrol și gaze și despre fluxul continuu de componente critice”, a spus Gabuev.

Când Xi a aterizat la Moscova, el este conștient de miza vizitei sale. Aceasta va fi interpretată pe scară largă ca o demonstrație de sprijin pentru Putin și pentru bărbatul pe care Xi l-a descris drept „cel mai bun prieten al său”.

Dar Xi va dori, de asemenea, să demonstreze lumii că poate fi o forță de control asupra lui Putin, de exemplu împiedicându-l să folosească arme nucleare, pe câmpul de luptă din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te